Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rogoznica nurkowanie,motorowka, wedkowanie

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Narditto
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Narditto » 21.06.2007 23:23

Witam,
W tym roku 1 raz wybieram sie do chorwacji a dokladnie do Rogoznica.I mam troche pytan.
Planuje

1.Wypozyczyc motorowke
Posiadam Sternika Motorowodnego
Czy tak samo jak na jacht trzeba miec jakies listy zalogi itp. ? ktora trzeba zostawic w kapitanacie.
I czy oprocz patentu cos jeszcze trzeba zalatwic/miec ?

2. Powedkowac
Czy licencje monza wykupic w najblizszym kapitanacie ?
Jesli nie to gdzie ?

3. Nurkowanie
Patent juz posiadam
Znacie moze jakies ciekawe miejsca gdzie mozna ponurkowac w okolicach Rogoznica
Jakies centra nurkowe ?

4 Zna ktos moze jakies ciekawe miejsca ktore warto zwiedzic ?
A moze jakies bary/ restauracje/ dyskoteki/ gdzie kupic dobra rybe ?

Przepraszam jezeli pruszylem temat ktory juz byl.
Ale szukalem dlugo i nic nie znalazlem.
Z gory serdecznie dziekuje za odpowiedz

Pozdrawiam
Narditto :D
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 22.06.2007 07:51

Jeśli piszesz o tej Rogoznicy koło Sibenika to byłam tam w zeszłym roku ale niestety niewidziałam tam miejsca z mozliwoscią wynajęcia jakiegokolwiek sprzętu pływającego. W samej Rogoznicy nie ma też mozliwości profesjonalnego nurkowania - prawdopodobnie jest w pocliskim Primostenie.
Jeśli chodzi o wędkowanie to z tego co wiem to z brzegu niepotrzeba żadnego zezwolenia.
Miejscowość jest ogólnie może niezawielka ale bardzo sympatyczna jest kilka miejsc gdzie można dobrze zjeść i dyskoteka.
Ale jest też dobrym punktem wypadowym na zwiedzanie okolic - m.in Primosten, Wodospady Krka, Sibenik, a i do Riwiery Makarskiej można dojechać. Byliśmy też w Medjugorie.
Udanego urlopu. Pozdrawiam.
piotrs
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrs » 22.06.2007 08:28

Kolejno:
Motorówka - to zależy czy chodzi Ci o coś małego czy jakąś poważniejszą kabinówkę, najlepsze miejsce to Marina Frapa www.marinafrapa.hr (ale tanio to nie jest), można tam popytać, mozna też poszukać w sieci bo wiele firm ogłasza się, ze czarteruje łodzie z tego miejsca, dodatkowo jest wypożyczalnia skuterów wodnych, w pobliżu marina kremik (w stronę Primostenu jakieś 7 km), w stronę Splitu - miejscowość Marina Vinisce 5 km (w bok od jadranki) - wszelkie formalności załatwisz w marinie (nie wiem dokłądnie jak się to robi, gdyż pływam tylko mikro pontonikiem i nie potrzebowałem dokumentów) - przeszukaj forum temat był wałkowany
Wędkowanie, tak jak pisała Beata, nie ma konieczności wykupywania pozwolenia na łowienie z brzegu
Nurkowanie - w samej Rogoznicy w ubiegłym roku otwarto małą bazę, ale nie znam szczegółów, fajna baza jest w miejscowości Razanji, (po drugiej stronie zatoki Rogoznicy, dojazd przez jadrankę (w stronę Splitu, i skręt w prawo na Rażanji) baza jest węgierska, ale podobno spoko mozna się dogadać.
Oczywiście tak jak pisała Beata wszystkie atrakcje są też dostępne w Primostenie (10 km w stronę Sibenika)
Atrakcje Rogoznicy i okolic odkryjesz sam :) po kilku spacerach, myślę, ze znajdziesz wszystko czego trzeba - dodatkowo poczytaj forum - trochę tego było. z najblizszych miejscowości koniecznie Primosten oraz Trogir, dalej to Split, Sibenik, wodospady Krka i..., sporo tego jak będziesz potrzebował szczegółów zapytaj
Zdrów!
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 22.06.2007 16:33

Narditto napisał(a):Czy tak samo jak na jacht trzeba miec jakies listy zalogi itp. ? ktora trzeba zostawic w kapitanacie.

Nie trzeba.

Narditto napisał(a):I czy oprocz patentu cos jeszcze trzeba zalatwic/miec ?

Tylko euro albo kuny :) Jeśli motorek w tej łódce będzie <5kW to nawet patentu nie trzeba.

Poprawka. Patent jest potrzebny zawsze, bez względu na moc silnika.
Narditto
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Narditto » 30.06.2007 11:55

WIelkie dzieki za odpowiedzi :)

Ale slyszalem podobno ze w sezonie jest zabroniony polow z brzegu i do 100m od brzegu
derobson
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) derobson » 27.08.2007 11:45

niedaleko Rogoznicy jest RAZANJ , byla w nim jedna mocno się reklamująca szkoła nurkowania ( bardzo mocno znakowali dojazd ) i jedno centrum nurkowania po drodze do Razanj - nie wiem, ile warte i niestety nie pamiętam strony www , bo przynajmniej jeden miał
tak z rurką, to pod wodą nie wyglądał za ciekawie
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 27.08.2007 13:15

w Rogoznicy jest tez centrum nurkowe, widziałem reklamy

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone