Pozdrawiam, wczoraj wróciłem wieczorem, dziś kilka zdjęć i porad dla wybierających się w te okolice.
Rogoźnica to Chorwacja w pigułce, mamy tutaj wszystko.
Świetne miejsce dla rodzin z dziećmi, wielofamilijnych wyjazdów i samotnych par.
Co mnie zaskoczyło ? Ceny...
Jakieś takie umiarkowane w sklepach np. w stosunku do wyspy Krk. Mamy tutaj sporą konkurencję, są dwa Konzumy, dwa Studenace, kilka piekarni.
Ryby świeżei owoce morza codziennie na targowisku warzywno - owocowym koło mostu na wyspę.
Euro wymiana w Rogoźnicy - 7,20, W Splicie 7,30
Najpierw Węgry. Woda w Balatonie zamulona, ale za to jakie plaże i kolory ! Szok. Od Węgrów powinniśmy się uczyć organizacji wypoczynku. Świetna kuchnia, ceny niższe niż u nas w kraju ! Dla rodzin z małymi dziećmi - bajka.
Plaże wspaniale przygotowane choć płatne od 400 - 600 forintów za osobę.
Plaże północne dużo piękniejsze od południowych.
W Rogoźnicy nawet w samym centrum jest gdzie się kąpać. Rzucam ręcznik i do wody. Jest ona krystalicznie czysta nawet w zatokach z żaglówkami.
Plaża Sepurine. Chyba najpiękniejsza w Rogoźnicy - otwarte morze, sporo jeżowców !
Sepurine ma małe kamienie na plaży prysznic, mały bar. Dojdziemy tam idąć od mostu w stronę jeziora Smocze Oko, najlepiej na wysokości trampoliny dla dzieci wejść między apartamentowce a potem już droga poprowadzi.
Wodospady Krka - wiadomo kąpiel rewelacja. Najlepiej wybrać się tam koło 8.00 - 9.00 potem już tłumy niezliczone.
Kąpiel w rzece Krka w Roski Slap. Warto tam dotrzeć statkiem lub samochodem. Ja pojechałem autem również na punkt widokowy na Visovac , bo zabrakło biletów na statek... Trzeba kupować od razu po przybyciu do Krka.
Plaża przy Marinie Frapa.
Plaża w Primosten, ładna, czyściutka, super.
To plaża w Rogoźnicy 200m dalej za Sepurine, również bardzo atrakcyjne miejsce kąpieli.
Plaża na samej wyspie w centrum Rogożnicy, ja mieszkałem własnie tam więc na chwilę kąpieli świetne miejsce. Malutka.