Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rogoźnica i okolice - zaliczone plaże + Wodospady Krka

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 11.07.2011 06:59

Pozdrawiam, wczoraj wróciłem wieczorem, dziś kilka zdjęć i porad dla wybierających się w te okolice.

Rogoźnica to Chorwacja w pigułce, mamy tutaj wszystko.
Świetne miejsce dla rodzin z dziećmi, wielofamilijnych wyjazdów i samotnych par.
Co mnie zaskoczyło ? Ceny...
Jakieś takie umiarkowane w sklepach np. w stosunku do wyspy Krk. Mamy tutaj sporą konkurencję, są dwa Konzumy, dwa Studenace, kilka piekarni.

Ryby świeżei owoce morza codziennie na targowisku warzywno - owocowym koło mostu na wyspę.
Euro wymiana w Rogoźnicy - 7,20, W Splicie 7,30

Najpierw Węgry. Woda w Balatonie zamulona, ale za to jakie plaże i kolory ! Szok. Od Węgrów powinniśmy się uczyć organizacji wypoczynku. Świetna kuchnia, ceny niższe niż u nas w kraju ! Dla rodzin z małymi dziećmi - bajka.
Obrazek
Plaże wspaniale przygotowane choć płatne od 400 - 600 forintów za osobę.
Obrazek
Plaże północne dużo piękniejsze od południowych.
Obrazek
W Rogoźnicy nawet w samym centrum jest gdzie się kąpać. Rzucam ręcznik i do wody. Jest ona krystalicznie czysta nawet w zatokach z żaglówkami.
Obrazek
Plaża Sepurine. Chyba najpiękniejsza w Rogoźnicy - otwarte morze, sporo jeżowców !
Obrazek
Sepurine ma małe kamienie na plaży prysznic, mały bar. Dojdziemy tam idąć od mostu w stronę jeziora Smocze Oko, najlepiej na wysokości trampoliny dla dzieci wejść między apartamentowce a potem już droga poprowadzi.
Obrazek
Wodospady Krka - wiadomo kąpiel rewelacja. Najlepiej wybrać się tam koło 8.00 - 9.00 potem już tłumy niezliczone.
Obrazek
Kąpiel w rzece Krka w Roski Slap. Warto tam dotrzeć statkiem lub samochodem. Ja pojechałem autem również na punkt widokowy na Visovac , bo zabrakło biletów na statek... Trzeba kupować od razu po przybyciu do Krka.
Obrazek
Plaża przy Marinie Frapa.
Obrazek
Plaża w Primosten, ładna, czyściutka, super.

Obrazek
To plaża w Rogoźnicy 200m dalej za Sepurine, również bardzo atrakcyjne miejsce kąpieli.
Obrazek
Plaża na samej wyspie w centrum Rogożnicy, ja mieszkałem własnie tam więc na chwilę kąpieli świetne miejsce. Malutka.
Obrazek
Ostatnio edytowano 11.07.2011 17:59 przez Bahama, łącznie edytowano 6 razy
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.07.2011 07:15

A wiesz, że Węgrzy przodują wśród najtańszych krajów Unii?
Co ciekawe, to również nie należymy do tych najdroższych ... :D

Ty, nie reklamuj tak tej Rogoznicy, bo ... kwatery nie znajdę i miejsca na plaży przez ciebie :lol:

Pozdrav
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 11.07.2011 07:21

Tak naprawdę to obłożenie apartamentów w tym roku to szok...
Najazd Czechów na Chorwację taki, jakby dopiero demokrację odzyskali :) Chyba im się status życiowy poprawia.
Niestety z zachowaniem w miejscach publicznych to u nich róznie bywa... :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.07.2011 07:52

Teraz , po zeszłorocznych przygodach z Czeszkami, starymi, dodam, bo ta młoda topless, była całkiem, całkiem ... ;), to mnie trochę wystraszyłeś.

Ja tam żonę i dziecko zabieram 8O

:D

Ale ładnie jest ... Nie? ;)

Nie pomyliłeś czasem Lozica z Sepurine?
Lozica jest dalej od centrum, w kierunku Zeceva i nie ma takiego żwirku, oprócz jednego,
niewielkiego miejsca, za to ma podesty i przepiękne, biało-czarne skały.

A ta twoja to bliżej Frapy i półwyspu, o ile dobrze kojarzę.

Tak mówię, bo jakby kto chciał tam z dziećmi, to nie za bardzo.
Głęboko i schodki do wody. Raczej dla starszych, a Sepurine jak najbardziej dla dzieci.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 11.07.2011 08:00

Weldon .... to Ty wróciłeś czy Bahama - bo już się pogubiłem. :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.07.2011 08:06

No ja też ... Ale ja wcześniej.

Już we wrześniu byłem z powrotem :lol:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 11.07.2011 08:09

..... acha. :wink:
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 11.07.2011 08:23

weldon napisał(a):
Nie pomyliłeś czasem Lozica z Sepurine?

Masz rację, pomyłka, już poprawiłem.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.07.2011 12:27

Witam,

Fajnie, że dałeś zdjęcia plaż :D , bo sama myślę gdzie uderzyć w tym roku. Jedno jest pewne, wyjazd w ciemno i między Sibenikie a Trogirem.
Rogoznica w sam raz.

Czy mógłbyś wstawić mapkę z zaznaczonymi plażami :?:

Napisz jak zwiedzałeś wodospady Krka, bo nie wiem jaką opcję wybrać. Statek mnie nie interesuje, tylko spacer po parku+kąpiel - ile tam jechaliście?
Wiem, że trzeba być z rana i jest tylko 45 km, ale 45 km można jechać i 40 min i 2 godz jak serpenty czy coś takiego - wolałabym już zawczasu wiedzieć jaka tam droga(w tym rejonie samochodem nie byłam i nie wiem jak to wygląda)

Dziękuję za informacje
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 11.07.2011 17:45

Plaże masz pięknie opisane i zaznaczone w terenie na tej stronie:
http://www.visit-rogoznica.com/pl/dalmacja-miasta/Rogoznica/Plaze.aspx

Więc z wodospadami było u mnie tak:

Jazda z Rogożnicy do Skradińskiego Buku około 50 min. Nie wjeżdżałem na autostradę, jakaś ładna , nowa droga z Śibenika na Drniś, potem w lewo na Skradiński Buk. Pięknie oznaczona - ciągle informacje N.P Krka

W Skradińskim Buku bilet dorosły 95, dziecko 70 kun. Dostajesz mapę z opisem po polsku.

Obrazek
Potem wsiadam z biletem do autobusu, który kursuje się jak się zapełni turystami. Można iść pieszo , ale to zejście jak z Kasprowego :)

Po dojeździe autobusem mamy krótkie wprowadzenie przewodniczki po angielsku i niemiecku.
Obrazek

(W TYM MOMENCIE JAK CHCESZ POŁYNĄĆ NA VISOVAĆ LUB DALEJ DO ROŚKIEGO SLAPU STATKIEM - BIEGIEM DO KASY , BO ZA CHWILE BILETY BEDĄ WYPRZEDANE NA CAŁY DZIEŃ :) ) JAK CHCESZ DALEJ PODRÓŻOWAĆ AUTEM I PRZY OKAZJI PRZYOSZCZĘDZIĆ z 70-90 kun ZA STATEK OD OSOBY TO NIE MA PROBLEMU ) WYBRAŁEM TĘ MOŻLIWOŚĆ BO BRAKŁO BILETÓW.

Teraz idziemy spokojnie zwiedzać wodospady i się wykąpać obowiązkowo !
Obrazek

Po zrobieniu kółka przez park (nam to bardzo spokojnie zajęło około 4 godzin), wracamy autobusem na parking i ruszamy dalej w trasę.

KONIECZNIE nalezy zobaczyć Visovać, normalnie jak z bajki ten widok, punkty do obserwacji mamy dwa po jednej i drugiej stronie wąwozu.
Ja jechałem malowniczą trasą na Drniś, potem skręt w lewo po jakiś 15 km ( oznaczenie Visovac bardzo dobre) i fantastyczna wspinaczka autem serpentynkami. Widok z punktu pod pomnikiem jakiegoś Kralja zabójczy...

Obrazek
Obrazek

Jak się naoglądamy ruszamy według drogowskazów do Rośkiego Slapu. Tam przyroda troszkę inna, fantastyczne dzikie rozlewisko z możliwością kąpieli w rzece Krka.

Obrazek

Potem już autem przejechałem przez taki most o długości około 300 m, na którym zmieści się jedno auto ( w niektórych miejscach możliwość wyminięcia) i pojechałem do Skradinu na rybkę słonowodno - słodkowodną :) od drugiej strony wąwozu. Cała wyprawa zakończyła się dla mnie powrotem do Rogoźnicy około 20.00 - FANTASTYCZNA SPRAWA !
ewelka8212
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewelka8212 » 11.07.2011 23:58

Rewelacyjne zdjęcia, też jadę do Rogoznicy od 18-25 sierpnia, z mężem i córką -9 lat i z bratem i jego dziewczyną.W końcu znalazłam wolną kwaterę-willa Silvana. Będzie to nasz pierwszy raz w Chorwacji, ale już się nie możemy doczekać
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 12.07.2011 09:54

Bahama napisał(a):Plaże masz pięknie opisane i zaznaczone w terenie na tej stronie:
http://www.visit-rogoznica.com/pl/dalmacja-miasta/Rogoznica/Plaze.aspx

Więc z wodospadami było u mnie tak:

Ślicznie dziękuję za informację, właśnie o coś takiego mi chodziło :D
na pewno skorzystam :D i nie tylko jak :D
Marek73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek73 » 12.07.2011 10:28

Ździebko mnie smucą te informacje o tłumach turystów, ale mam nadzieję, że to minie i po 20 sierpnia znowu będzie można plażować w spokoju i iść prosto chodnikiem (bez lawirowania między ludźmi) :D
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 13.07.2011 17:01

Niestety, byliśmy w drugiej połowie sierpnia i nadal było pełno luda :D ,ale figi najlepsze na świecie (rwane oczywiście prosto z drzewa :lol: )
tyska
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyska » 21.07.2011 21:21

Akurat też wróciłam z Rogoznicy :) dokładnie wczoraj....
Jestem zaskoczona tą pustką na plaży Sepurine o jakiej to było porze ?
My zazwyczaj korzystaliśmy z tej 200 m dalej jak dla mnie zdecydowanie lepiej jeśli chodzi o plażowanie z dzieciaczkami tzn. łagodniejsze zejście do wody i w wodzie dno bez ostrych kamieni. Ale po godzinie 8 rano już były zajmowane najlepsze miejsca, jako że dzieci wcześnie wstawały i na plaży byliśmy około 8.30 to jeszcze udało nam się rozłożyć w ciekawym miejscu ale potem już ciężko. My byliśmy z maluszkami do lat 3.
Szkoda że nie dotraliśmy na plażę ze zdjęcia w pobliżu twojego zakwaterowania wygląda ciekawie.
Często robiliśmy tak że w porze największego upału zbieraliśmy sie do apartamentu po drodze zatrzymywaliśmy się w restauracji Siesta wg mnie najlepsza z tych w których jadaliśmy ! Super zacieniona roślinami dzięki temu nie było czuć upału a jedzonko znakomite i zawsze pięknie podane. A potem korzystaliśmy z basenu przy Marina Frapa ! Basen rewelacyjny nowiutki luksusik mało ludzi barek w wodzie leżaczki, łożka normalnie super, dzieciaczki były zachwycone 8) 8) 8) Basen do wtorku był darmowy więc nam się udało korzystać za free teraz kosztuje 50 kun dorośli i 30 dzieci.
Jeśli chodzi o plaże w Primosten zdecydowanie ciekawiej wygladają lecz w gruncie rezeczy wybetonowane i zasypane kamieniem nie łatwo było ustawić parasol.... za to wiele więcej atrakcji !!! Korzystaliśmy z rowerków wodnych, jeździliśmy na tubach, szaleliśmy na skuterach i pierwszszy raz zaliczyliśmy parasailng Jednym słowem rewelacja :D :D :D
Na wodospadach tłumy !!! Byłam tam 12 lat temu i teraz znowu to samo kurz unosił się w powietrzu, w wodzie ludzi jak mrówek. Zdecydowanie warto jechać i zobaczyć ale tak jak pisałeś rano potem już masakra. My dotraliśmy tam z wicieczką z fishpicnicu gdzieś koło 12.30 i byliśmy do 14.30 zdążyliśmy się wykąpać i tyle zero zwiedzania zbyt wiele osob żeby się z dziećmi przeciskać.
Dodałabym kilka własnych fotek ale jeszcze nigdy tego nie robiłam i nie wiem jak....
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies