Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

rodzinna wyprawa

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
matka
rodzinna wyprawa

Nieprzeczytany postnapisał(a) matka » 25.01.2004 23:23

Przeczytałam już chyba wszystkie stare wiadomości 8O tematy:wyjazd z dziećmi, wyższość plaż kamienistych nad piaszczystymi lub odwrotnie, nurkowanie (tylko maska i rurka) i mam taki mętlik w głowie??? Jak dotąd za cel podróży wybieram wyspę Ciovo lub okolice Zadaru. Pomocy!!! Mój syn nie daruje mi jak po dwóch dniach w samochodzie nie zobaczy życia w wodzie (coś więcej niż ślimaki) :?: :!: :?:
Bogusław Marinković
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bogusław Marinković » 26.01.2004 00:42

Widzę, ze Pani syn ma bardzo duże wymagania. Bedzie problem zobaczyć w morzu coś więcej niż ślimaki na małej głębokości, a tak poza tym ryba i cała reszta latem ucika do głębi jak nadalej od hałasów, ludzi i motorówek.
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 26.01.2004 09:38

Ja ogladam dno tylko z maską i rurką i nie moge się zgodzić, że widać tylko ślimaki 8O Byłam w 2002 w Zadarze i jak na tak wysoko położone miejsce (dokładnie Petrcane) to fauna i flora dla ABC całkiem całkiem... A na Hvarze(2003) to po prostu bajer. Pełno ryb, ławice, widać usiane jeżowcami dno :evil: ... No, rafa koralowa to to nie jest, ale na pewno nie SAME ślimaki!
Fakt, że za każdym razem byłam po sezonie, więc nie wypowiadam się co do motorówek i tłumów plażowiczów.
Nie dziwiłabym się tym rybom gdyby odpłynęły jak najdalej... :?
jacek gryczewski
Cromaniak
woda

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek gryczewski » 26.01.2004 10:17

powiem wam szczerze ze pomimo ze bylem juz 7 rzy w chorwacji i nurkowalem zarowno z akwalungiem jak i bez ,to mozesz byc spokojna juz sama klarownosc wody oraz kolor dna i cala podmorska fauna i flora zrekompensuje Tobie oraz Twojemu synkowi nawet i 3 dni jazdy samochodem wiec nie lam sie tylko w wakacje pakuj sie do fury i w droge a martwic sie bedziesz na miejscu ( co oczywiscie ogladac :)) pozdrawiam
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 26.01.2004 10:54

spoko, w zeszłym roku nurkowałem tylko w ostatni dzień wakacji bo mialem chore ucho - jak na złość i jecze był dość mocny wiatr, pchało mnie troche po skałakach. Nurkowałem ze sprzętem ABC za ok. 10 zl i nie załuję pełno ryb jakiś rako i krabo podobnych stworów, uzbieralem kilka muszli aż milo teraz popatrzeć jak stoją w wazoniku.
Znalazłem także coś co przypomina rozgwiazdę, chociaż jest miękkie pod pancerzem miało trochę mięska ale na słoneczku ładnie się zasuszyło, znalazłem tego 3 szt. - pojęcia nie mam co to jest.

P.S. Bylem w Rogożnicy k. Primostem - raj na ziemi ;)
matka

Nieprzeczytany postnapisał(a) matka » 26.01.2004 17:35

Dzięki za fachowe porady, oto następny zestaw pytań. Gdzie kupić przyzwoitą maskę dla 5-latka, gdzie zwykle nocujecie:apartamenty, kwatery? Rezerwujecie w Polsce czy szukacie na miejscu (środek sezonu!!!) :?:
SNIPER
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 26.01.2004 19:36

matka napisał(a):Dzięki za fachowe porady, oto następny zestaw pytań. Gdzie kupić przyzwoitą maskę dla 5-latka, gdzie zwykle nocujecie:apartamenty, kwatery? Rezerwujecie w Polsce czy szukacie na miejscu (środek sezonu!!!) :?:

Cześć Ci Matko! :wink:
Ja swoją kupiłem w Polsce w sklepie dla podwodniaków, chociaż i tam masek jest bez liku w cenach podobnych co u nas.
Sypiam w apartamentach, które są kwaterami, a szukam ich na miejscu. Chociaż, jeśli to srodek sezonu to mozna "dla świetego spokoju" tu zarezerwować 1 tydzień, a tam poszukać sobie z rana 2 tydzień.
Ale zawsze udawało nam sie w ciemno coś znaleźć. :P

A tak na marginesie...pod wodą tam jest raj :!: inny świat i dlatego tam jeżdżę.
8)
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 27.01.2004 08:01

co do maski to miałem porzyczoną ale taką wiesz - z hipermarketu, zupełnie wystarczy, no chyba że masz inne wymagania i preferencje.
Co do kwatery to w zeszłym roku byłem w HR w drugiej połowie sierpnia i widziałem ludzi przy drodze z z tabliczkami "Apartman" itp., ale uważam że jest to czasochłonne i stresujące, tym bardziej jak jedziesz z dzieckiem, Osobiście szukam kwater przez internet- masz zdjęcia, mapki itp. a tak jak się zatrzymasz przy drodze koleś wyprowadzi Cię do apartamentu np. 1 km od plaży to możesz stracić dużo czasu, chyba że mają przy sobie jakieś zdjęcia itp. z tego co tu widzialem to duzo ludzi proponuje jechać w ciemno, ja osobiście lubię wiedzieć gdzie będę kimał prze tydzień lub dwa - dla mnie to jest za duzy ryzyk-fizyk. Baza w internecie jest naprawdę spora i warto chociaż zobaczyć gdzie jakie są plaże, jak wygląda miasto itd. W zeszłym roku placiłem za apartament 50 Euro za dzień 4+1 z klimą, wyposażony extra, właściciele też bardzo super. W tym roku zapłacę 65 Euro dla 4+1 z klimą ale na wyspie Losinj (jest drożej jak na wybżeżu)
SNIPER
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 27.01.2004 10:11

No można i tak.
Ale chyba najlepszym rozwiązaniem (oprócz jazdy do tych samych, sprawdzonych gospodarzy) jest znalezienie na internecie prywatnych stron chorwackich z apartmanami. :idea:
Jest ich coraz więcej i to w języku polskim. Wielu naszych rodaków w ramach podziękowania robi takie strony dla "swoich" gospodarzy zamieszczając tam swoje zdjęcia.
8)
jakuza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jakuza » 27.01.2004 14:28

8) Rezerwacja przez internet ma i swoje wady,jest to prosty sposób na znalezienie lokum ale ceny oferowanych kwater są wyższe od tych jakie znajdziesz na miejscu i to nawet o 15 euro.Sprawdziłem na Ciovo w roku ubiegłym,adresy ściągnołem z internetu- cena od 55=65 w górę za klimę.Na miejscu od 40-50 za ten sam standart.Oczywiście jest to indiwidualna sprawa każdego no i co ważne zasobności portfela.W jednym przypadku opis w internecie nie odpowiadał prawdzie.Ja bynajmniej nigdy nie miałem najmniejszych problemów ze zalezieniem lokum nawet w szcycie sezonu.
atma niezalogowana

Nieprzeczytany postnapisał(a) atma niezalogowana » 28.01.2004 07:40

Słuchajcie jakuza, wie co mówi. I dobrze mówi. Rzekłbym nawet - oto głos rozsądku.
joanna000
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) joanna000 » 28.01.2004 10:38

Iwona_PB napisał(a):Ja ogladam dno tylko z maską i rurką i nie moge się zgodzić, że widać tylko ślimaki 8O Byłam w 2002 w Zadarze i jak na tak wysoko położone miejsce (dokładnie Petrcane) to fauna i flora dla ABC całkiem całkiem... A na Hvarze(2003) to po prostu bajer. Pełno ryb, ławice, widać usiane jeżowcami dno :evil: ... No, rafa koralowa to to nie jest, ale na pewno nie SAME ślimaki!
Fakt, że za każdym razem byłam po sezonie, więc nie wypowiadam się co do motorówek i tłumów plażowiczów.
Nie dziwiłabym się tym rybom gdyby odpłynęły jak najdalej... :?

Ja podobnie jak Iwona nurkuję w ABC (maska i rurka) i mogę potwierdzić, że na Hvarze jest co oglądać i to bardzo blisko od brzegu. Byłam tam na przełomie czerwca i lipca i widziałam mnóstwo ciekawych rybek, różnego rodzju rozgwiazd i ...ośmiornice. Nie ma obaw. Jest co oglądać.
joanna000
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) joanna000 » 28.01.2004 10:45

Witaj Matko!
W sprzęt do nurkowania dla siebie zaopatrywałam się w sklepie internetowym, natomiast dla syna 8-latka w sklepie. Łatwiej jest dopasować. Jechałam wraz z rodzinką na wczasy zorganizowane przez biuro. Był to mój pierwsz wyjazd i trochę się bałam szukać czegoś na własną rękę. Wróciłam bardzo zadowolona. Chorwacja to cudowny kraj, a wyspa Hvar to raj na ziemi! Wejdź na ten link i sama się przekonaj http://www.album.com.pl/album.php?id=3484.
Pozdrawiam
maciogg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciogg » 29.01.2004 08:39

Ja podobnie jak Iwona nurkuję w ABC (maska i rurka) i mogę potwierdzić, że na Hvarze jest co oglądać i to bardzo blisko od brzegu...

Zdecydowanie nurkowanie w ABC daje dużo frajdy i jest co oglądać.
Proponuje tylko kupić dobrą maskę, żeby sobie urlopu nie zepsuć :)

pozdrawiam

maciogg
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 29.01.2004 08:45

z tą maską to jest różnie - zależy jak trafisz. Bo możesz kupić maskę za 15 PLN i też będzie dobra. Szczegól tkwi w szczelności maski. w zeszlym roku czytałem na forum, że dobrym sposobem na sprawdzenie jest przyłożenie maski do twarzy i próbowanie oddychania nosem, jak przepuszcza do to do kitu jak nie to powinna być OK.
Następna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...