Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

rodzinna wyprawa

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
SNIPER
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 29.01.2004 09:26

No właśnie...dobrą.
W każdym miescie jest sklep dla podwodniaków. Naprawde mają duży wybór cenowy, ale najważniejsze mają doświadczenie i doradzą.
Maska to naprawdę nie majątek, a wystarczy jedno "przytopienie" i człek może się zrazić do nurkowania.
8)
Bogusław Marinković
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bogusław Marinković » 29.01.2004 11:11

Myślę,że szczelność maski jest bardzo ważna natomiast ważne jest także aby maska miała dobre szkło, które nie paruje. A naprawdę ciężko trafić na dobrą maskę za niską cenę.
jacek gryczewski
Cromaniak
maska

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek gryczewski » 29.01.2004 12:06

swieta racja panowi :) uwazam ze lepiej wydac kilka zlotych na solidna maske (SUBSABA) NIZ KUPIC JAKIES BADZIEWIE zreszta wydatek okolo130 zl nie jest chyba az tak wielki a wrazenia podwodnego swiata i co najwazniejesze bezpieczenstwo zrekompensuje nam to z nawiazka
matka

Nieprzeczytany postnapisał(a) matka » 29.01.2004 17:22

Dzięki!
Przyjemnie jest pod okiem weteranów planować wakacje. Przewiduję drogę do miejsca przenaczenia trochę wydłużyć i nocować pod namiotem, o campingach już czytałam ale czy da się spać :?: (ze wzgłedu na temperaturę?)
(jadę nie tylko z pięciolatkiem ale i roczną córką :lol: ),no i czy klima jest niezbędna :?: Co do nurkowania, czy dobrze was zrozumiałam, gdziekolwiek nie pojadę - cudowna, przeźroczysta woda :D :D :D
SNIPER
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 29.01.2004 22:11

matka napisał(a):czy dobrze was zrozumiałam, gdziekolwiek nie pojadę - cudowna, przeźroczysta woda :D :D :D

Oj dobrze zrozumiałaś, dobrze. Widoki dalekie :P
A klima...lubię wiatr we włosach, dlatego puszczam klimę i otwieram okna 8O . Ot tak. Nie przepadam za jazdą w "akwarium", szczególnie jadranką.
8)
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 29.01.2004 23:54

SNIPER napisał(a):
matka napisał(a):czy dobrze was zrozumiałam, gdziekolwiek nie pojadę - cudowna, przeźroczysta woda :D :D :D

Oj dobrze zrozumiałaś, dobrze. Widoki dalekie :P
A klima...lubię wiatr we włosach, dlatego puszczam klimę i otwieram okna 8O . Ot tak. Nie przepadam za jazdą w "akwarium", szczególnie jadranką.
8)

Z tą "klimą" z otwartymi oknami to trzeba uważać.
Rok temu załatwiłam sobie w taki sposób poparzenie II stopnia. :cry:
Jak?
Jechaliśmy Jadrańską do okolic Szybenika.Przez cały czas miałam otwarte okno (miejsce dla pilota). No i...spiekłam na raczka :oops: (dziwne) prawe przedramię. Ładnych kilka godzin zrobiło swoje...
A nic po drodze nie czułam. Słoneczko grzało, wiatr we włosach, cudne widoki za oknem...
Pomimo wszystko moje spieczone ramionko nie popsuło mi dalszej części urlopu...
Ku przestrodze... :wink:
jacek gryczewski
Cromaniak
cieplo

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek gryczewski » 30.01.2004 08:31

Oj mata ,matka ,hihihi jasne ze sie da spac pod namiotem,lecz ze wzgledu na upaly i male dzieci:) radze Ci bys zanim rozbijesz namiot pochodzila po polu kempingowym i poszykala miejsca zacieninego ,ale zwroc uwage by cien byl w miare mozliwosci jak najwiekszy w poludnie :) co do samochodu z klima ,no coz oczywiscie ze klima w samochodzie to zbawienie ale sa tysiace ludzi ktorzy jezdza nawet maluszkiem i zyja iwec spoko napewno dasz rade choc moze byc czasami goraca :):):) ale pozdrwaiem i wal w ciemno do cro naprawde warto .
Jak bys chciala szukac kempingu w okolicach Dubrownika to goraca polecam miejscowowsc Orasiac i kamping Pecia gdzie wlascicielem jest jest przesympatyczny stary marzynarz MATE :):):) Szczegolnie lubiacy Polakow :)
matka
zwiedzanie

Nieprzeczytany postnapisał(a) matka » 14.03.2004 11:40

Chciałabym przejechać wybrzeżem, więc szukam ciekawych miejsc, przyjemnych, nie zatłoczonych plaż?
Czy praktykowane jest wynajmowanie apartamentów na 1 lub dwie noce, czy w grę wchodzą tylko hotele? Oczywiście będę szukać już na miejscu, w tych ciekawych miejscach
Bogusław Marinković
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bogusław Marinković » 14.03.2004 12:10

Raczej nikt nie wynajmuje apartamentów na tak mało dni a jeśli już to prawie za podwójną cenę chyba że się tak zdaży że własciciele czekają na swoich starych corocznych turystów, którzy mają przyjechać za dzień lub trzy i wolą wypełnić pusty apartament.
Nie wynajmują chętnie na tak mało dni też z takiego względu że się z tym wiąże wymiana pośćieli oraz sprzątanie całego apartamentu.
Idziol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idziol » 15.03.2004 18:06

no no ;]
Jurek

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 15.03.2004 20:06

matka napisał(a):Dzięki za fachowe porady, oto następny zestaw pytań. Gdzie kupić przyzwoitą maskę dla 5-latka, gdzie zwykle nocujecie:apartamenty, kwatery? Rezerwujecie w Polsce czy szukacie na miejscu (środek sezonu!!!) :?:

Maskę najlepiej kupić w Kraju, jest tego mnóstwo i oczywiście taniej.
Oczywiście musi mieć płetwy! Jeżeli możesz nie żałuj kasy.
Ja do Chorwacji jadę zawsze w ciemno!!! Byłem trzy razy w lipcu i żadnych kłopotów. Ciężko jest w sierpniu, zjeżdrzają Włosi, Niemcy, Austryjacy, Czesi i mnustwo Węgrów. Dwa razy był ze mną muj pies i
także się wspaniale bawił. Powodzenia ! Zapomniałem-tylko apartament.
Masz pytania odpowiem adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
:D
Fender
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fender » 24.03.2004 17:54

Nurkowałem w Chorwacji ABC (rurka,maska) frajda niesamowita.
Przede wszystkim klarowność wody mnie powaliła,a co do stworków to jest tego trochę wszędzie.Średniej klasy maseczka,płetwy i rurka i syn będzie w raju.Ty też zaopatrz się chociaż w okularki do pływania bo zasolenie Adriatyku jest znacznie większe niż w Bałtyku i oczy różnie to znoszą (moje słabo i cały czas pływałem w masce)
Pozdrawiam !!!
arten
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arten » 08.04.2004 16:05

A tak dokładnie to jest tak ,że przykłada się maskę do twarzy ,wciąga powietrze nosem aż do zassania się maski do twarzy i patrzymy czy to wszystko wytrzyma tak przez ok.10sek.jak nie puszcza powietrza bokiem przez uszczelkę silikonową to jest dobra maska,Jak jest do tego dostatecznie szeroko przeszklona na boki i obowiązkowo ze szkłem hartowanym to też dobrze.Chociaż ci od akwalungów nie lubią dużych masek z powodu trudności w przedmuchiwaniu wody z maski.pozdr
arten
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arten » 08.04.2004 16:09

Aha odnośnie zapobiegania parowaniu maski to robi się tak:Pluje się na szkło od wewnątrz maski i rozciera po szkle.Potem mozna toto wypłukać-maska nie zaparuje
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 08.04.2004 20:21

arten napisał(a):Aha odnośnie zapobiegania parowaniu maski to robi się tak:Pluje się na szkło od wewnątrz maski i rozciera po szkle.Potem mozna toto wypłukać-maska nie zaparuje

Ja też stosuję ten numer z pluciem w maskę i zastanawiam się gdzie leży tajemnica skuteczności tej techniki (100% skuteczności). Może jakaś podpowiedź??? :idea:

P.S.
Jak w starym góralskim przysłowiu; jak nie poplujesz to nie ponurkujesz :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone