Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rodzice - rodzicom czyli przepis na Chorwację

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jedrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedrula » 23.08.2013 14:44

kocisko napisał(a):
darek1 napisał(a):Zastanawiam się jakież to samozaparcie trzeba mieć 8O żeby znad Bałtyku i to ze Świnoujścia jechać autem nad Adriatyk na Makarską Rivierę.

Kolega ma 3 km do granicy z Germanią a ja 15. A później to już wiór do przodu na przełaj. Jedzie się szybko, łatwo i przyjemnie :mrgreen:

Potwierdzam... tuż za rogiem mam obok siebie 8 cud świata - niemieckie autobany bez ograniczeń prędkości ! .. no chyba że korki albo roboty drogowe, pierwszy 1000km mija niewiedzieć kiedy. Praktycznie od domu do Makarskiej tylko autostrady, jadąc w tygodniu jest luźno i szybko.

Trochę w tej relacji postoję bo zaczytałem się w innych wątkach jak np. "10 dni koszmaru" :D
kocisko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kocisko » 23.08.2013 15:10

Też tam czytam ale tutaj czekam na końcówkę Twojej. Dzisiaj chwila wolnego i chata wolna to uciekam na ryby :oczko_usmiech:
szrek27
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szrek27 » 23.08.2013 16:39

ja mam w zakładkach te 2 relacje oraz "szlakiem korczulańskich plaż.." czekam niecierpliwie na dalszy ciąg wymienionych:D
jedrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedrula » 24.08.2013 00:31

Kolega jagodakris szczęśliwie dojechał do domu więc mogę kontynuować...
jedrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedrula » 24.08.2013 01:11

Po wczorajszej eskapadzie do Vodic kolejnym celem było aktywne zwiedzanie, czyli wycieczka do Trogiru i Szybenika.

Rano przy śniadaniu kiedy dzieci oglądały bajkę ( a klima wesoło dmuchała nam nad głowami) rzuciliśmy okiem na Google Maps i stwierdziliśmy że zwiedzymi tylko centra miast i zdobędziemy wszystkie twierdze...w sumie trzy...

Na mapach w internecie wszystko wyglądało na płaskie więc kto by tam myślał o górskich etapach...

a jednak...

ale po kolei...

Wpierw podjełem decyzję że naprawię tą klimę bo nie może być tak że mamy albo Syberię albo Egipt...

Zadzwoniłem do właścielki, poinformowałem że mam dla niej 30 euro, które zalegałem za nocleg nadmieniając jednocześnie że z tą klimą jest nie halo...i wyłączanie jej bezpiecznikiem jest krótko mówiąc upierdliwe bo nie mam wtedy bajek dla dzieci i światła w pokoju.
Po krótkiej rozmowie stwierdziła, że faktycznie jest mało wygodnie dlatego nie weźmie ode mnie tych 30 euro a na dodatek przyśle wieczorem syna żeby sprawdził co z tą klimą i w najgorszym razie przepnie pod inny bezpiecznik.

"Aha.. " - myślę sobie - "Niech tylko podepnie pod ten od pralki... to się żona ucieszy :mrgreen: "

Staneło na tym, że jej syn zrobi prowizoryczne gniazdko i będzimy mogli załączć klimę wtyczką w kontakcie i że zrobi to w ciągu dnia zanim wrócimy.

"Super... szkoda że nie można będzie zmienić nastawy temperatury inną wtyczką" (klima chodziła na 17 stopni C i nadmuch na MAX).

Kończąc śniadanie musieliśmy wyłączyć dzieciom bajki (których notabene i tak nie rozumiały bo leciały po chorwacku :-) ) i to nie dlatego że się "przykleiły" do telewizora ale zaczynaliśmy powoli marznąć !

Po dokończeniu jajecznicy i jednej kawie obudził się we mnie "Adam Słodowy" i "Zaczarowany ołówek" :

" Sam to k@#$@# naprawię ! " - krzyknąłem, chwyciłem nóż i pilota od klimy...

Sam klimatyzator niemiał żadnego przycisku, sterowało się nim pilotem, który miał wyświetlacz i wskazywał temperaturę i moc nawiewu. Żaden z guzików na pilocie nie działał choć pilot świecił i mrugał...

"Może to bateria ?!" - pomyślałem - "Rozkręce, wezmę starą baterię na wzór i kupię nową"

Pierwszym nożem nie dało się odkręcić małych śróbek, drugim i trzecim też nie... po przetestowaniu większości "narzędzi" z kuchni rezultat był ten sam.
Pomogła spinka z Majuśki włosów ...

Pilot rozebrany, bateryjka wyjęta

"Super ! - idę na dół do sklepu"

ale zaraz...?

"Spróbuję i włoże ją jeszcze raz..."

Pół minuty później odtańczyłem taniec zwycięzcy dookoła stołu

- I kto tu k@#$%@ jest debeściak ! - krzycze do żony - Tu ... - wskazuje palcem na czoło - Trzeba mieć !

"A co ! " - niech wie że mąż jest bystry, kumaty i wogóle taki super...

"Cholera, tylko czemu nie wpadłem na to dwa dni wcześniej :roll: "
Ostatnio edytowano 24.08.2013 01:27 przez jedrula, łącznie edytowano 2 razy
jedrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedrula » 24.08.2013 01:24

Zastanawialiśmy sie dłuższą chwilę czy dzwonić do właścicielki i mówić że naprawiłem klimatyzator bo jeszcze zażąda zpowrotem te 30 euro.

- A kij z tym ! - machnąłem ręką - Niech się jej syn nie trudzi i niech wie, że każdy Polak to złota rączka !

Była wniebowzięta, bardzo mi dziękowała... i oh i ah.... i w ogóle ...

Nie wiem kim jest jej syn z zawodu ale z pewnością nie może być serwisantem od klimatyzacji.

30 euro zostało w moim portfelu, żona kończyła nas pakować ja zabrałem nawigację i do auta.

Nie wiedzieć czemu ale z podróży do Trogiru nie mam żadnego zdjęcia z Hajdukiem !

Parking znajdujemy nieopodal szpitala - trochę daleko od starego miasta ale za to darmowy.

Idziemy wzdłóż kanału pełnego motorówek z daleka widzimy most który prowadzi na stare miasto:

Obrazek
Ostatnio edytowano 24.08.2013 01:33 przez jedrula, łącznie edytowano 1 raz
jedrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedrula » 24.08.2013 01:33

- Raz, dwa, trzy, cztery, pięć, sześc... - liczy żona

- Siedem, osiem, dziewięć, dziesięć.. - dołączam do niej

jedenaśnie, dwanaście.... trzynaście, czternaście.. itd....

- O nie ! Nigdy w życiu... Tym mostem nie idziemy ! - wspólnie podejmujemy decyzję kiedy liczba schodów przekroczyła piętnaście

Dziś mamy w planie tylko płaskie wycieczki lub tylko w dół schodów !

Zwłaszcza że na horyzoncie dostrzegamy idealnie płaski most :

Obrazek

Z niego także widać kanał i motorówki:

Obrazek

Stare miasto nie bez powodu jest stare:

Obrazek
jedrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedrula » 24.08.2013 01:37

Najchętniej spacerowało nam się wąskimi i ciemnymi zaułkami bo było tam chłodno i rześko:

Obrazek

Tutaj efekt "rześkości" powietrza jest widoczny na murach. Im więcej pleśni tym przyjemniej się zwiedzało :

Obrazek

Obrazek

No ale żeby zobaczyć coś więcej niż to samo co mam w piwnicy trzeba było wyjść na słońce:

Obrazek
jedrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedrula » 24.08.2013 01:43

Czy ktoś mi wskaże zabytek w Polsce z zatkniętą Polską flagą ? Bo tutaj jest tego pełno:

Obrazek
jedrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedrula » 24.08.2013 01:46

Kręciliśmy się tak w kółko robiąc fotki :

Obrazek

Obrazek

Odnotowując że na tym placyku jest lodziarnia:

Obrazek
jedrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedrula » 24.08.2013 01:48

W zasadzie naszym celem była knajpka żebym móg się napić wiadomo czego... juz teraz na początku zwiedzania, żebym móg to "wypocić" wraz z końcem zwiedzania.
Przeszliśmy stare miasto "na wprost" i dotarliśmy do większego nabrzeża.

Obrazek

Jeszcze rzut oka w górę:

Obrazek

i tutaj też łopoce flaga:

Obrazek
jedrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedrula » 24.08.2013 02:00

Fiu fiu... ładnie tu:

Obrazek

Sceneria bajkowa więc szukamy knajpki na kawę i piwo

Obrazek

Znajdujemy idealne miejsce w dodatku mają frytki i pizze dla pszczółek.

Obrazek

Przysiadamy, zamawiamy co trzeba w między czasie focąc okolicę:

Obrazek

Nad głowami palmy i niebieskie niebo:

Obrazek

Przed nami łodź motorowa, która jest taaaaaakkaaa wielllllkaaaaa że nie mieści mi się w obiektywie:

Obrazek
jedrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedrula » 24.08.2013 02:10

Czy może być lepsze miejsce do spożycia nektaru ?

Obrazek
jedrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedrula » 24.08.2013 02:21

Siedzimy w tej knajpce dłuższą chwilę zachwycając się okolicą i sącząc płyny liczymy przepływające łódki.

- Ależ tu pięknie - stwierdza żona
- Mhmmm... - mruczę ocierając piankę z ust - Cudownie !
- Mogłabym tu mieszkać
- Mhmmm... ja też - kiwam głową
- Przyjedziemy tu jeszcze ?! - pyta pełna nadzieji w głosie

- Oczywiście ! - stwierdzam, nigdzie mi tak piwo nie smakuje jak tutaj - Ale musisz zrobić prawo jazdy ! :lol:

c.d.n.

-
Ostatnio edytowano 24.08.2013 10:10 przez jedrula, łącznie edytowano 1 raz
renask
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) renask » 24.08.2013 08:06

złota rączka :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Rodzice - rodzicom czyli przepis na Chorwację - strona 38
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone