Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rodzice - rodzicom czyli przepis na Chorwację

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.10.2011 06:06

Fajne światło miałeś!
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 04.10.2011 07:15

jedrula napisał(a):a i jeszcze jedno...
czekam na komentarze bo naciapałem tych zdjęc dzisiaj że mnie ręce bolą...

wolicie czytać/czy ogladać / czy jedno i drugie/czy zadno z wymienionych ? (odpwiednie zakreślić)
papuga007
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papuga007 » 04.10.2011 08:35

wolicie czytać/czy ogladać/ czy jedno i drugie/czy zadno z wymienionych ? (odpwiednie zakreślić)
Arooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arooo » 04.10.2011 08:48

jedrula napisał(a):

Kręcąc się w kółko wreszcie znaduje jakiś zapyziały parking a w oddali Informację Turystyczną. Postanawiam wjechać na parking i udać się po mapki.

Ledwie wysiadłem z auta podbiega pitbull na dwóch nogach:

- Ty u mnie plati !
- Ke ? - pytam grzecznie
- Plati albo jadu ! - nie wiem czy tak brzmiala dokładnie ta rozmowa ale sens był niebezpiecznie nieprzyjemny

- ok, ilu ?
- tridzcat juro ! - coś tam gość bełkocze, jak dla mnie brzmi to na 3 euro
Wyciągam 5 euro, daje i czekam na resztę.

Gość sie uśmiecha wszystkimi zębami - i daj bóg - ze dwa miał złote
- Jesciu dwadcat piać !

O kurw@#$a.. teraz już dokładnie zrozumiałem ile ten parking kosztuje. Myślę, chyba mi auto umyją i w sodku i na zewnątrz, może przewoskują, i wyregulują jeszcze sprzegło...

Oczywistą oczywistością jest że nie mieli nawet gąbki... ale bary większe niż niejeden byczek...

Słabość moich kolan i ilość potu na karu zwróciła uwagę mojej uroczej żony... jasna cholera po co ona wychodziła z tego auta !

- WOW ! - krzyknął drugi gość z budki - i klnę się na boga że ledwo się w niej mieścił.

- Zaplaćis czy ujedziesz ?

O Matko Święta, dobrze że dał mi jakiś wybór...

Nie liczyłem już na gratisowe pranie wnętrza, nawet nie zależało mi na aparacie który postawiłem na masce przy wychodzeniu, pragnąłem aby Marzenka (moja najukochańsza w tym momencie żona) wsiadła już do auta i bym móg spierdal.@#$@#...ć do najbliższej ambasady...

Gość rzucił mi banknotem i z uśmiechem na ryju (dosłownie) chłapie okiem na żone !

Wreszcie moja małżonka dostała olśnienia i biegiem wsiadła do auta.

Ja mógłbym wejść nawet przez otwarte akurat okno ale testosteron i adrenalina nie pozwoliła mi nawet ręki unieść... liczyłem na szybkie bęcki i szpital o standardach w miarę europejskich...

Teraz na spokojnie to trzeba przyznać że mało nie osrałem się ze strachu, sam jeden z ich dwójką skończył bym ...

no tak bym skończył że już nie było by tej relacji...

Wniosek - będąc w Mostarze (a przyszłościowo w każdym innym obcym mieście) szukać parkingów oświetlonych, strzeżonych, gdzie w budce zamiast psa siedzi emeryt... kij z autem.. zdrowie ważniejsze...

Odjechałem tak szybko jak to możliwe, nieco rozstrzęsiony opowiedziałem żonie dialog z panem "psem parkingowym"...

o sraczce w gaciach już nie wspominałem.

Bracie, ale ty piszesz :!: :lol:
Nie myślałeś żeby wydać jakiś pamiętnik z podróży??? :D
Seeeerio pisz dalej i wklejaj fotki bo przednia zabawa jest z Tobą.

Pozdrawiam Arek
ozyrys760
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ozyrys760 » 04.10.2011 08:55

jedrula napisał(a):wolicie czytać/czy ogladać/ czy jedno i drugie/czy zadno z wymienionych ? (odpwiednie zakreślić)

fajnie się czyta :)
i fajnie się ogląda :)
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 04.10.2011 09:48

wolicie czytać/czy ogladać/ czy jedno i drugie/czy zadno z wymienionych ? (odpwiednie zakreślić)

(cytując za jedną z ulubionych książeczek moich dzieciaków)
- I jedno i drugie, i żeby wszystkiego było dużo :D

Jest super, nic nie zmieniaj!

P.S. Dzięki za fotkę menu z "gupikami" - zapomniałem jak się zwały te maciupkie rybki, które jedliśmy w 2010 pod Zadarem - przypomniałeś mi, że to były girice :) W tym roku natrafialiśmy na gavuni i coś mi się nie zgadzało.
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 04.10.2011 09:56

Zawsze lubiłam książki z obrazkami, więc czytać, czytać i oglądać :).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.10.2011 13:39

Dobrze jest tak jak jest więc czekam na cd :D :D
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 04.10.2011 15:12

...podążamy Twoim śladem, pisz jak piszesz..., nie ma to jak słoneczne i wesołe wakacje :D

...czytając oglądamy :papa:
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 04.10.2011 17:43

kendzior napisał(a):Ja byłem w Mostarze ... zaskakujące dla mnie było to, że kelner nie miał nam wydać w ichszej walucie reszty, a była dość spora. Miał tylko Euro w portfelu.

To fakt iż wydają resztę w euro, a jak poprosisz o resztę w ichniejszej walucie to robią takie ... duże oczy. Uważam, że miejscowa waluta jest najlepszym suwenirem (o ile ma coś z motywów zwierzątek lub roślin). Wieczorny MOSTAR to muszę przeżyć byleby się nie wpakować na parking pitbulów ... super światło i to o zachodzie i te podświetlone budyneczki

Jak jest - tak i niech będzie

jedrula napisał(a):Podsumowując, jeśli macie tylko możliwość warto odwiedzić Mostar, to nieocenione przeżycie. Weźcie ze sobą więcej drobnych na różne suveniry, przetrąćcie jakiś obiad zostawiając u nich trochę kasy... im się przyda.. kto wie może dostaniecie Ćevapčići z czegoś innego niż z kota...

Nam się trafiła pizza pieczona na węglu drzewnym (jej smak ma do dzisiaj w pamięci)... niestety tylko w Mostarze taką spotkałem.
Janusz W
Plażowicz
Jędrula fajne fotki robisz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz W » 04.10.2011 19:04

jędrula
mam do Ciebie pytanko,jakim aparatem robiłeś fotki,bo są super fajne i jakość extra.
Ja z żoną(również Marzenka) czytamy każdą Twoją relacje z ogromnym zaciekawieniem i uwagą.
w przyszłym roku wybieramy się do Chorwacji i zastanawiam się czy mój panasonik będzie robił dobre fotki.Myśleliśmy aby jechac na Istrię , ale po czytaniu twojej relacji zakochaliśmy się (od pierwszego wejrzenia)w riwierze Chorwackiej.
Jakbys dał namiary na kwaterę w Tucepi,bylbym wdzięczny.
Mam też 3 dziewczyny :Marzena ,Klaudia i Karolina.
Bądź wytrwały i pisz, pisz każdego wieczoru,
masz do tego predyspozycję. :P
evil
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) evil » 04.10.2011 20:06

Swoją drogą oni mają coś z banią? Innych klubów już nie ma ? Wycieli w pień ?

Hmm , tak czekałem i myślałem ,że jakiś znawca hrvatskiej piłki udzieli odpowiedzi na to pytanie :D Mnie też zastanawia ten fanatyzm na tle Hajduka .Nie widać na murach i breloczkach :lol: : Dinama Zagrzeb , NK Zadar , NK Osijek , Varteks Varażdin itd...... ?
Bartek K.
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek K. » 04.10.2011 20:56

Rewelka ten Twój opis 8O . Zasiadam i czekam na cd. :D
agniecha0103
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agniecha0103 » 04.10.2011 20:57

Super relacja.
Moje gratulacje. Mieliście cudne wakacje to i nie dziwota, że opowieści znakomite.
Pozdrawiam aga.
jedrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedrula » 04.10.2011 21:30

No i jestem już...

Wszystkim na raz nie sposób odpisać ale dzięki za sugestie i dobre rady

Muszę jeszcze raz podkreślić, że Mostar jest piorunujący, żona doceniła tą wycieczkę dopiero po powrocie do kraju jak zrozumiała co tam dokładnie zaszło, przeczytaliśmy w Wikipedi o wojnie... brak mi słów...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Rodzice - rodzicom czyli przepis na Chorwację - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone