Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

rodzaje chleba w Cro

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Gollum
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gollum » 14.07.2009 11:34

Coć co przypomina polskią bułkę parówkę, to najtańszy chleb w Trogirze. W Tommym bodajże 4,99 kuny. Zjedliwy, ale to jedyny plus, jaki można na jego temat powiedzieć.
Natomiast okrągły, nieco płaski, duży chleb, sprawia wrażdenie dmuchanego, nazwy nie pamiętam - przepyszny. Żona zawsze chciała mieć ten chcleb pod ręką na tzw. podgryzanie. Ale coś za coś - w zależności od sklepu chleb ten kosztował 8-12 kun.

A z nieco inej beczki: unikaj trogirskiego bazaru warzywnego. Drogo i potrafią oszukiwać.
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 25.07.2009 21:24

Na rynku w Trogirze w 2006r kosztował 6kn.
W 2009r ten sam już był za 7,50kn.
Crny kruh.
Obrazek
Aniutka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aniutka » 26.07.2009 20:00

Ten sam chleb kupowaliśmy codziennie za 8,90 cena w Supetar. Pozostałe chleby ( przypominające nasze batony) po kilku godzinach nie nadawały się do jedzenia tylko ewentualnie na bułkę tartą. Jeszcze droższe są bułki najtańsze były po 3 kuny.
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 26.07.2009 23:03

Cześć Aniutka
Chlebek ten przetrwał dwudniową podróż do kraju i był w znakomitej
formie.Został "wchłonięty" przez rodzinkę w oka mgnieniu
:D :D :D
Pozdrawiam
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 14.11.2009 21:52

Właśnie chleb jest w cro pod psem. Nie tylko że wybór mini (3-4 rodzaje), to jeszcze wszystko na jedno kopyto. Bułek zero! Byłem we wszystkich piekarniach w Orebicu i dziwię się jak ktoś pisze, że widział tam ogromny wybór. Niemcy którzy mają 800 rodzajów pieczywa muszą przeżywać prawdziwe męki, co rozumiem.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 14.11.2009 22:38

MWN napisał(a):Właśnie chleb jest w cro pod psem. Nie tylko że wybór mini (3-4 rodzaje), to jeszcze wszystko na jedno kopyto. Bułek zero! Byłem we wszystkich piekarniach w Orebicu i dziwię się jak ktoś pisze, że widział tam ogromny wybór. Niemcy którzy mają 800 rodzajów pieczywa muszą przeżywać prawdziwe męki, co rozumiem.

Znaczy, że w Orebiću mają kiepskie piekarnie, albo przychodziłeś nie w porę.. Ja za polskim pieczywem nie tęsknię (wyjątkiem jest chałka), nie narzekam też na mały wybór (choć mieszkam na głębokiej prowincji). A że bułek tu brak to pierwsze słyszę.
Pozdrawiam
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 14.11.2009 22:46

Kasiu, daj spokój z dyskusją... :) Są tacy co wiedzą lepiej. Widocznie jeszcze za krótko tam mieszkasz :) Ja tam w Orebiću widziałem i bułki i inne pieczywo ale gdzie ja tam bym się znał. W temacie pieczywa to najlepszy chleb na świecie jadłem w Kunie Peljeskiej, ispod peke...
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 14.11.2009 22:47

A ja kocham CRO też i za to, że jest tam pieczywo, takie jakie jest ! :P
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 14.11.2009 23:31

..... i jest bardzo fajnie, jak po przyjeździe do CRO, na pierwszym śniadanku pojawia się na stole grubo krojone, lub rwane UFO (tak zwyczajowo nazywamy ichni chlebek). Uważam, że pobyt w CRO trzeba brać z całym ich inwentarzem (smakiem też). Tym bardziej, że smaki mają wyśmienite.
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 14.11.2009 23:44

W tym roku w Mandre na Pagu mogliśmy wybierać w kilku gatunkach chleba, bułki tez były, codziennie rano świeżutkie pieczywo mąż przynosił z pobliskiego kiosku przy plaży. Dla mnie super za polskim chlebem nie tęskniłam ;)
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 14.11.2009 23:51

I o to chodzi Helen. Też tak robię każdego ranka w CRO. I innej opcji sobie nie wyobrażamy (taki wakacyjny rytualik). A przy okazji rannych wyjść oczywiście lody dla dzieciaków, jakieś owoce od Chorwatki sprzed sklepu - i pięknie jest !!! :P :P :P
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 15.11.2009 10:03

Widać nawiedzonym niewiele do życia brakuje...
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 15.11.2009 10:30

MWN napisał(a):Widać nawiedzonym niewiele do życia brakuje...

Dlaczego tak piszesz? Sławek ma rację, wybór pieczywa w Orebicu był bardzo duży, były bułki, rogaliki, chleby białe i te ciemniejsze. Prezentujesz postawę smrefa-marudy, narzekasz, że w tej Chorwacji a to źle dają jeść w knajpach, a to wino nie takie, a teraz że nie ma właściwego pieczywa. Powiedz mi zatem, po kiego grzyba tam jeździsz?

Pozdrawiam
Rafał
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 15.11.2009 10:37

JacYamaha napisał(a):No i jeszcze "Palacinka". Jest to naleśnik z dżemem, roztopioną czekoladą i siekanymi orzechami włoskimi.

Palacinka to jest ogólnie naleśnik, a nie naleśnik z dżemem i czekoladą.
Naleśnik z orzechami, rumem i czekoladą nazywa się palacinka a`la Gundel,
a po węgiersku Gundel palacsinta, bowiem stamtąd pochodzi ta receptura.

Pozdrawiam
Rafał
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 15.11.2009 10:40

Zebyś mógł się dziwić. A tak poważnie: dla mnie wybór między białą wacianą bułą okrągłą i podłużną nie jest wyborem. Byłem w Orebicu w czerwcu. Ale to niczego nie wyjaśnia, jeżli według Kasi nie robi się specjalnego pieczywa dla turystów....

Oczywiście gdyby nie odległość i pochodzenie (BiH) nigdy bym tam nie pojechał...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

rodzaje chleba w Cro - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies