Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

rodzaje chleba w Cro

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mirko
Rezydent

Postnapisał(a) mirko » 20.05.2009 19:21

Pita(ciasto/strudel), to oryginalno z Bośni. W Chorwacji wszistko naziwa sie - burek????

burek = ciasto z mięsem
sirnica = ciasto z serem
zeljanica = ciasto ze szpinakiem + serem
krompiruša = ciasto z ziemniakamy

u slast :wink:
Krystof
Cromaniak

Postnapisał(a) Krystof » 21.05.2009 08:27

Krystof napisał(a):
no właśnie - kiedyś myślełem, że kruh, to po prostu "chleb" - a zdaje się, że jest to rodzaj chleba/ pieczywa?....

I dobrze myślałeś
Ale zdaje Ci sie źle bo: kruh w języku chorwackim = chleb po naszemu

zatem co dostanę w sklepie mówiąc "kruh poproszę"? bo kiedyś poprosiłem o kruh, patrząc na
Okrągły, jakby lekko przyklepany (spłaszczony), kosztował w zeszłym roku 10 kun
a pani mi podała coś, co nazywamy "bułką paryską" (kiedyś mówiło się na to baton :wink: )
K.
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 21.05.2009 08:29

Masz co Chciałeś.
Absolutnie nie wolno mówić "kruh" - trzeba pokazać palcem i wymruczeć "yhy" :wink:
kw
Cromaniak

Postnapisał(a) kw » 21.05.2009 08:56

Polubijeli kruh jest chyba najbardziej zbliżony w smaku i konsystencji do naszego. Ale nie zawsze i nie wszędzie jest.

Krzysztof
mirko
Rezydent

Postnapisał(a) mirko » 21.05.2009 09:00

usunieto

8O
Ostatnio edytowano 21.04.2010 16:42 przez mirko, łącznie edytowano 2 razy
śliweczka
Odkrywca

Postnapisał(a) śliweczka » 21.05.2009 09:41

hej Mirko :)
zawrotna ilość rodzajów chleba!
będę w okolicy już w lipcu,którego powinnam koniecznie spróbować?
pozdrawiam :)
marcin10
Croentuzjasta

Postnapisał(a) marcin10 » 21.05.2009 09:54

Nie wiem jakie są rodzaje chleba w Chorwacji, ale wiem że taki zwykły biały chleb upieczony na grilu, posmarowany domową oliwą i świeżym czosnkiem i do tego szklaneczka trvaricy ...no to palce lizać :D .
Na samą myśl moje kubki smakowe zwariowały.
Życzę wszyskim smacznego.
Pozdrawiam 8)
armar
Cromaniak

Postnapisał(a) armar » 21.05.2009 10:06

Krystof napisał(a):Wysłany: 21-05-2009 08:27 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

Cytat:
Krystof napisał(a):
no właśnie - kiedyś myślełem, że kruh, to po prostu "chleb" - a zdaje się, że jest to rodzaj chleba/ pieczywa?....

I dobrze myślałeś
Ale zdaje Ci sie źle bo: kruh w języku chorwackim = chleb po naszemu

zatem co dostanę w sklepie mówiąc "kruh poproszę"? bo kiedyś poprosiłem o kruh, patrząc na Cytat:
Okrągły, jakby lekko przyklepany (spłaszczony), kosztował w zeszłym roku 10 kun
a pani mi podała coś, co nazywamy "bułką paryską" (kiedyś mówiło się na to baton )
K.

Bo to co podobne do bułki paryskiej , białe pieczywo pszenne lub ewentualnie kukurydziane , jest dla Chorwata właśnie chlebem
Kruh to w języku Chorwackim właśnie znaczy chleb , w odróżnieniu od Bośniaków i Serbów którzy mówią Chlieb . :D .
Oczywiście gdzie niegdzie jest pieczywko robione pod turystów ale jednak np. żytnie ciemne , mieszane pszenno-żytnie czy peklowane pieczywo to jednak rzadkośc w CHorwacji - przynajmniej w Dalmacji .

No ale Mirko -to zestawienie pieczywka apetyczne :D ,widac w Puli większa różnorodnośc pieczywka niż na południu , szkoda że tak daleko od miejsc moich podróży po CHorwacji .....
mirko
Rezydent

Postnapisał(a) mirko » 21.05.2009 10:29

śliweczka napisał(a):hej Mirko :)
zawrotna ilość rodzajów chleba!
będę w okolicy już w lipcu,którego powinnam koniecznie spróbować?
pozdrawiam :)

Polecam, ciabate.
Pasuje również z piersi kurczaka na grilla,Filetino mediteran-Vindija

Obrazek

:wink:
śliweczka
Odkrywca

Postnapisał(a) śliweczka » 21.05.2009 14:41

dzięki :)
chętnie przekąszę :)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 21.05.2009 19:52

armar napisał(a): Bo to co podobne do bułki paryskiej , białe pieczywo pszenne lub ewentualnie kukurydziane , jest dla Chorwata właśnie chlebem
Kruh to w języku Chorwackim właśnie znaczy chleb , w odróżnieniu od Bośniaków i Serbów którzy mówią Chlieb . :D .
Oczywiście gdzie niegdzie jest pieczywko robione pod turystów ale jednak np. żytnie ciemne , mieszane pszenno-żytnie czy peklowane pieczywo to jednak rzadkośc w CHorwacji - przynajmniej w Dalmacji .

sr hleb
bih hljeb (wariant jekavski)

Nie wiem, skąd przekonanie, że to dla turystów specjalnie wypieka się inne gatunki chleba niż "bijeli" (czyli ten, pszenny, puchaty, przyponinający bageirtkę vel bułkę paryską); ja białego nie jadam... zawsze kupuję ciemne pieczywo i naprawde nie mam z tym problemu, mimo, że mieszkam na prowincji...
Zapewniem, że wszędzie, nie tylko w Puli można kupić kilka gatunków chleba. Kiedy w piekarni, czy w sklepie prosi się o chleb (kruh), a nie określa jego typu, to nic dziwnego, że ekspedientka podaje najtańszy biały... A on na kanapki rzeczywiście się nie nadaje, tylko jako dodatek do ... (np.: ryb itp.); ale wystarczy określić, który
chleb sobie życzymy...

charakterystyczne i chyba dosć uniwersalne rodzaje pieczywa:
integralni - "łączony" czyli z dodatkim ciemnej mąki
s zrnom - z ziarenkami (zwsze z ciemnej mąki lub z mieszanki mąki ciemnej i pszennej)
šlapa - dość płaski bochenek, często z mąki kukurydzianej (pieczywo z mąki kukurydzianej ma lekko żółtawy kolor)
bavarski - żytnio - pszenny z chrupiącą skórką (przeważnie okrągły, ale niekoniecznie)
pogača - okrągła, dość płaska z białej mąki; bywa i z mąki kukurydzianej
lepinja - płaska, mała z białej (pszennej) gładkiej mąki

armar napisał(a): No ale Mirko -to zestawienie pieczywka apetyczne :D ,widac w Puli większa różnorodnośc pieczywka niż na południu , szkoda że tak daleko od miejsc moich podróży po CHorwacji .....

Zapewniem, że i w Dalmacji można bez problemu kupić różne gatunki pieczywa...
Pozdrawiam
Dorot@ i Tomislav
Odkrywca

Postnapisał(a) Dorot@ i Tomislav » 22.05.2009 09:59

mirko napisał(a):Pita(ciasto/strudel), to oryginalno z Bośni. W Chorwacji wszistko naziwa sie - burek????

burek = ciasto z mięsem
sirnica = ciasto z serem
zeljanica = ciasto ze szpinakiem + serem
krompiruša = ciasto z ziemniakamy

u slast :wink:

A ja uwielbiam cieplutki burek z serem... Mmmm rozmarzyłam się... 8)
wojtap
Croentuzjasta

Postnapisał(a) wojtap » 22.05.2009 10:30

My będąc w Orebicu przez dwa tygodnei prawie każdego dnia jedliśmy inne pieczywo. W "centrum" sa dwie piekarnie i Konzum. Rodzaji chleba naprawdę zatrześienei i faktycznie najlepsza metoda to na palucha - pokazac palcem, który konkretnie chleb się chce.
wojtek.
Odkrywca

Postnapisał(a) wojtek. » 27.05.2009 11:28

Kiedyś znależliśmy w piekarni w Ninie ciemny okrągły KRUCH.
Pełnia szczęścia aż do kolacji :-) To też był Kruch taki dmuchany jak biały :-)Poprostu trzeba się przyzwyczaic :-)
filip122 vel Darek
Cromaniak

Postnapisał(a) filip122 vel Darek » 14.07.2009 11:24

My w Pakostane kupujemy okragly lekko plaski prawie normalny chleb bardzo zblizony smakiem i wygladem do polskiego

:) :) :) :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

rodzaje chleba w Cro - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies