Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rodos + Symi 2005

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 22.05.2013 11:22

He he :lol: z tego co widzę to nie tylko mnie ciężko idzie.....uffff dobra trza się skupić , bo nie dopłyniemy... :wink:
PabloX
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 22.05.2013 13:24

Spox, wersja bardziej przystępna jest naprawdę przystępna - nie trzeba się skupiać, tylko uważnie popatrzeć :lol:

...i nie zatrzymywać się na pierwszym obrazku, bo 2 kolejne są równie ważne :lol: :wink:

...no, to może oprócz uważnego spojrzenia potrzeba też odrobiny silnej woli, żeby w ogóle przejść do obrazka nr 2 i 3 :wink: :papa:
dżejbo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dżejbo » 22.05.2013 13:45

TRZY GRACJE.
PabloX

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 22.05.2013 22:26

dżejbo napisał(a):TRZY GRACJE.

Mais oui, Monsieur Dżejbo :!: Ce sont les Charites, naturallement :D

Trzy Gracje - boginie wdzięku, piękna i radości :D Trochę może Was zmyliłem, że rozwiązanie jest związane z czasami antycznymi... bo nie do końca :wink: O, proszę, niedawno dały się sfotografować Annie Leibovitz :oczko_usmiech:
Obrazek
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 22.05.2013 22:28

dżejbo napisał(a):TRZY GRACJE.

Obrazek

udało się no to ..... Obrazek :oczko_usmiech:
PabloX

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 23.05.2013 01:34

Aneta.K napisał(a): Obrazek

udało się no to ..... Obrazek :oczko_usmiech:

...no to... :?: :roll:

Płyniemy gdzieś langskippem? 8O :wink:

Oczywiście, ja bardzo chętnie, złupimy Kołobrzeg? 8) :lol: :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
PabloX

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 23.05.2013 11:33

Bałtycki rejs statkiem Wikingów :wink: i jedno z ładniejszych miast nad polskim morzem nie wzbudzają entuzjazmu :?: 8O Taka byłaby miła ochłoda od 40-stopniowego upału na Rodos... zdjęcia są z sierpnia... :oczko_usmiech:

Ale być może wolicie rejs na wyspę, na którą słodką wodę przywożą zbiornikowce, niż sierpniowy deszcz nad Bałtykiem? :roll: :wink:
Ostatnio edytowano 23.05.2013 11:38 przez PabloX, łącznie edytowano 1 raz
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 23.05.2013 11:36

Ja jednak bardziej chcę na wyspę :oczko_usmiech:

Jak byłam kiedyś w Kołobrzegu to o mało mi głowy nie urwało :? oczywiście z wiatru :wink:
PabloX

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 23.05.2013 12:09

Na Symi latem powietrze stoi, nic nie wieje, głowy nie urywa. Można się skupić na spacerowaniu, piciu płynów, ewentualnie kupić gąbkę (drogie okrutnie, ale jest szansa, że nie przywieźli ich z Chin)... BTW ciekawe, czy miasto inwestuje w serię SpongeBob Kanciastoporty... :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miasteczko jest urocze, niewielkie... ale w czasie przeznaczonym na zwiedzanie i tak nie ma szansy, żeby zajrzeć w każdy zaułek, wieć warto też usiąść i popatrzeć na świat znad szklanicy frappe - w tak ślicznym miejscu i w takim skwarze jak tam, mrożona smakuje idealnie :D

Obrazek

I z ludźmi trzeba porozmawiać :lol: choćby jedno z dzieci mówiło tylko po polsku, a drugie tylko po włosku (młoda dama o ciemnej karnacji i z bransoletką jest Włoszką) - to i tak się natychmiast dogadają :lol: Rzecz sprawdzona w wielu miejscach i na przykładzie dzieci z najróżniejszych państw.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 23.05.2013 12:17

No, Pablo, daj więcej tego Symi, bo ja je niestety odpuściłem... :oops: :boss:
PabloX

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 23.05.2013 15:38

tony montana napisał(a):No, Pablo, daj więcej tego Symi, bo ja je niestety odpuściłem... :oops: :boss:

Za to Rodos zjeździłeś konkretnie :D

Coś tam jeszcze z Symi wygrzebię, ale dużo już tego nie będzie. To właśnie na Symi słyszałem rozmowę Polaków, czy warto iść na wzgórze po iluś-tam-set-stopniach schodów, żeby obejrzeć wyjątkowo piękny widok... i że nie, bo się zmęczą, a w Grecji piękne widoki są na każdym kroku :wink: :lol:

Zresztą my też na tamto wzgórze nie poszliśmy, więc być może najładniejszych zdjęć z Symi nie zrobiłem :? :mrgreen:
PabloX

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 24.05.2013 13:31

Na wzgórze z kościołem (cerkwią) i pięknym widokiem nie weszliśmy, popłynęliśmy za to do klasztoru Moni Panormitis, poświęconego Świętamu Michałowi Archaniołowi - patronowi wyspy Symi, jak też ludzi morza. Klasztor jest wzniesiony w miejscu dawnej świątyni pogańskiej (Symi miało swoje znaczenie w starożytnych kultach jako miejsce narodzin Trzech Gracji).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak zwykle w tego rodzaju miejscach - za mało czasu na zwiedzanie, o jakimkolwiek religijnym skupieniu nie wspominając, a turystów duuuuuuuuużo :wink:

W klasztorze jest muzeum, które ma ładnie wyeksponowane zbiory malarstwa religijnego i marynistycznego, a także - to może zaciekawić wielbicieli modelarstwa - olbrzymi zbiór modeli statków, które są tutaj przysyłane z całego świata. Greccy marynarze przywożą modele statków do santktuarium jako rodzaj wotum. Niestety, w muzeum nie zrobiłem żadnych zdjęć, ale wstąpić tam warto.
PabloX

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 28.05.2013 10:35

I wracamy z pięknej Symi. Krypa skrzypi, rzęzi, trzeszczy... 8O Gorszym statkiem w życiu nie płynąłem, ale jakoś dopłynęliśmy i wróciliśmy :D

Jak kiedyś mignie Wam informacja, że pomiędzy Rodos a Symi zatonął statek wycieczkowy, bo rozpadł się na morzu ze starości, to na 99% będzie to ten, którym płynęliśmy :wink:

Za to morskie widoki są jak zwykle na ciepłych morzach - super 8) :D :hut:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oprócz widoków dobrym sposobem na skrzypienie i huśtanie łajby jest też zalewanie robaka. Na szczęście armator chce zmaksymalizować zyski zanim statek spocznie na dnie i zmieścił na pokładzie bufet. Przynajmniej można się znieczulić :lol: Kupuję 2 alkopopy - oba różne, wypijamy i czytam etykietę (lubię popatrzeć na etykiety i kontretykiety różnych produktów, żeby zobaczyć, z czego się składają). I co widzę? Wypiłem napój przeterminowany o kilka miesięcy :? Żona tak samo... hmmmm, a nawet nam smakowało i myśleliśmy o drugiej kolejce... ale w tej sytuacji napijemy się tylko kawy.

Idąc do bufetu butelki zabieram ze sobą - nie będę robił dymu, ale pokażę barmanowi, że towar nieświeży. Przy barze odbieram kawy i mówię, że mają przeterminowane drinki. A barman na to, że one wcale nie są przeterminowane, a ja musiałem przeczytać datę produkcji... Nie, nie, przyjacielu, to jest "best before end" :mrgreen: Facet bez słowa zabiera butelki i w zamian przesuwa w moją stronę dwie takie same, tyle że pełne :D Mówię, że nie zamawiałem, a on na to, że to od firmy. Nooooo, miłe zaskoczenie 8) zaglądam na kontretykietę i zaczynam się śmiać - te też są przeterminowane. Ładny prezent :wink: Barman nachyla się nad kontuarem i pokazuje, żebym zrobił tak samo. Prawie do ucha, cicho rzuca "My tu mamy tylko takie przeterminowane, mnóstwo skrzynek"... i jednocześnie podaje mi 2 kolejne :lol: tym sposobem dostałem od firmy 4 butelki przeterminowanych alkopopów i reszta podróży upłynęła mi w miłym nastroju :roll: :mrgreen:

Alkohol i konserwanty zakonserwowały to dziadostwo idealnie, mimo upływu terminu dało się wypić i przeżyć, nawet bez żadnych sensacji żołądkowych :lol: :papa:
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 28.05.2013 17:01

Łałłł ostatnie zdjęcie ... tam musi być pięknie...zresztą tam wszystkie plaże pewnie są cudowne :)
PabloX

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 29.05.2013 10:05

Aneta.K napisał(a):Łałłł ostatnie zdjęcie ... tam musi być pięknie...zresztą tam wszystkie plaże pewnie są cudowne :)

Dwa pierwsze zdjęcia to wybrzeże Turcji, a trzecie - któraś z zatok na wschodnim wybrzeżu Symi. Podobnych zatoczek jest tam kilka, chociaż tylko do tej statek podpłynął trochę bliżej.

Kusi ta Grecja, żeby... odpocząć od Chorwacji :wink: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα