napisał(a) piekara114 » 26.01.2022 10:54
Widzę zdradę
Opinie o hotelu i o coś dodatkowego najłatwiej dowiesz się na fb, jest sporo greckich grup i tam pytaj... Grupa o Rodos też jest
Zajrzyj do relacji Kulek i Tonego - oni sporo z Rodos pokazali. Warto pomyśleć o rejsie na Simi
(można samemu popłynąć, nie przez biuro czy lokalną agencję)Plaże: pamiętaj, że Rodos to mocno turystyczna wyspa z dużymi kompleksami hotelowymi i tym samym strefami leżakowymi, więc bez samochodu na puste plaże/zatoczki ciężko będzie trafić. Dzikie plaże są na drugim końcu wyspy. Najlepiej odpal mapę google i szukaj zatoczek. Zasada parkowania w Grecji: wszędzie o ile jest to bezpieczne, nie przekraczaj linii ciągłej i nie blokuj przejazdu i luz.. Nawet przy popularnych plażach są zwykle bezpłatne parkingi (choć są i wyjątki).
Co do samochodów: w zeszłym roku na Rodos był z tym ogromny kłopot
(obserwowałam sytuację, bo był plan na tą wyspę), samochodów było zbyt mało w stosunku do chętnych, a dodatkowo sporo osób wolało samodzielnie zwiedzać niż w zatłoczonych autobusach przy wycieczkach zorganizowanych. Czytałam o problemach z wypożyczeniem samochodu na 1 dzień: terminy często były za tydzień, 10 dni, a chętni byli już w Polsce. Osobiście robiłabym rezerwację z Polski, teraz lub za miesiąc, dwa, zwłaszcza jeśli potrzebujesz większy samochód i foteliki samochodowe. W zdecydowanej większości rezerwacje są bezkosztowe i płaci się dopiero na miejscu przy odbiorze samochodu. Oczywiście działa to przy wynajmie w lokalnych firmach. Warto popatrzeć też na ceny od pośredników (np. wiemgdziejadę), mogą mieć lepsze ceny niż bezpośrednio
(teraz tak na Kos miałam, różnica 100 eur na 1 tygodniu). Przemyśl jaka opcja ubezpieczenia samochodu Cię interesuje.
Jeden z moich planów zakłada Rodos końcem maja, ale to będzie decyzja na ostatnią chwilę, więc będę tu zaglądać.
PS. Pamiętaj o grecjim PLF (kod QR)
https://travel.gov.gr/#/ nie podejrzewam, aby w czerwcu było to zniesione.
Ostatnio edytowano 26.01.2022 12:43 przez
piekara114, łącznie edytowano 1 raz