..
Pałac Wielkich Mistrzów to taki symbol miasta.
No Malbork to nie jest ...
.
W sumie to taki kurnik, ale dzięki położeniu, pięknie góruje nad Rodos.
Najlepiej to widać od strony portu Mandraki (tu niezbyt szczęśliwe zdjęcie, w samo południe).
Zwykle są tam tłumy.
Nam się udało trafić między wycieczkami skośnookich i szczęśliwie zgubić je w komnatach.
Wejście kosztuje 6E (albo 10E - opcja łączona z muzeum archeologicznym).
Jeszcze przed główną bramą i kasami, wita nas tablica, z tragiczną historią dzielnej Greczynki, która po śmierci męża, rycerza rzuciła się na Turasów z mieczem.
Nie ma się co dziwić ... generalnie goście z zielonym sztandarem, nie dawali pardonu (choć akurat w Rodos dotrzymali słowa).
Na parterze, przy wejściu jest ciąg sal poświęconych Joannitom.
No i tutaj można się poczuć zawiedzionym ... w sumie niewiele tam dają.
Mam wrażenie, że dominują tablice, objaśnienia itp. ... bardzo ciekawe zresztą.
Dużo się dowiedziałem na temat struktury zakonu (np. Polacy należeli do "domu" ... niemieckiego
, a poszczególne stanowiska mogły wywodzić się tylko z określonych "domów" językowych), terytorium nad jakim panowali, lokalizacji zamków zakonu itp.
Ale to wszystko można przeczytać w książkach ... niestety na zamku samych rycerskich eksponatów mało.
Z pomieszczeń rycerskich wychodzi się na dziedziniec i można wrócić się, do okazałej klatki schodowej, z której przechodzimy na I piętro.
Piętro to z kolei eleganckie wnętrza odrestaurowane przez Włochów.
Podobno zamek ma niewiele wspólnego z oryginałem.
Za Turków został zapuszczony i nieco zrujnowany, a potem wzięli się za niego Włosi, odnowiwszy go po swojemu ... np. wpakowali tam antyczne mozaiki z Kos (ładne zresztą,. ale średnio pasujące do miejsca).
,
I zdawałoby się, że to już koniec ... a tu (wejścia obok tych rzymskich posągów) są 2 ekspozycje ze starożytnościami.
Szczerze mówiąc, one podobały mi się najbardziej.
Niestety wykonywanie fotek jest tam zabronione.
Nie mogłem się powstrzymać przed zrobieniem smartfonem zdjęcia tablicy, z najprawdziwszą historią Kolosa i ... zaraz zostałem zauważony i znieważony przez zażywą strażniczkę.
Kazała mi skasować fotkę i pilnowała czy to zrobiłem ...
Skasowałem ...ale na szczęście, na wszelki wypadek, robię zwykle 2 takie fotki
... więc zapraszam jak ktoś ma ochotę poczytać.
Najbardziej mnie rozbawiła historia sprzedaży resztek Kolosa przez Arabów ... jak oni kupca na to znaleźli
.
...