Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

RODOS 2015

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 03.11.2015 10:44

tony montana napisał(a):W meczecie Sulejmana byliśmy nawet w środku. Do samych "Mistrzów" jednak do środka nie weszliśmy, posiedzieliśmy sobie w cieniu przy nim
:papa:

Buber napisał(a):No to mnie udało się na odwrót :D :papa:

Będziemy mieć całość.
kmichal napisał(a):... całkiem możliwe, że niedługo będzie kolejny powód aby odwiedzić Rodos ... :wink: ...
... TAKI OTO POWÓD ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.

Buber napisał(a):No pomysł wesoły jest.
Tylko primo - za co ?? (bida Panie, bida) ; secundo - po co ?? (turysty i tak w wielkiej ciżbie nawiedzają to miejsce).
Aleeee ... znając życie, to może na fali euforii, pojawi się WOLA i taka budowa się zacznie.
Pytanie tylko ... czy się skończy ?

Starożytni dali radę to czemu nie. :wink:
Byłam przekonana, że wyspa Rodos jest na tyle oblegana przez turystów przez cały rok, że nie potrzebuje jeszcze jednego magnesu. A tu się okazuje, że wciąż za mało ich przybywa żeby się mieszkańcom dobrze żyło z turystyki.
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 06.11.2015 23:55

..
Obrazek

Pałac Wielkich Mistrzów to taki symbol miasta.
No Malbork to nie jest ... :? .
W sumie to taki kurnik, ale dzięki położeniu, pięknie góruje nad Rodos.
Najlepiej to widać od strony portu Mandraki (tu niezbyt szczęśliwe zdjęcie, w samo południe).

Obrazek

Zwykle są tam tłumy.
Nam się udało trafić między wycieczkami skośnookich i szczęśliwie zgubić je w komnatach.
Wejście kosztuje 6E (albo 10E - opcja łączona z muzeum archeologicznym).

Jeszcze przed główną bramą i kasami, wita nas tablica, z tragiczną historią dzielnej Greczynki, która po śmierci męża, rycerza rzuciła się na Turasów z mieczem.
Nie ma się co dziwić ... generalnie goście z zielonym sztandarem, nie dawali pardonu (choć akurat w Rodos dotrzymali słowa).

Obrazek

Na parterze, przy wejściu jest ciąg sal poświęconych Joannitom.
No i tutaj można się poczuć zawiedzionym ... w sumie niewiele tam dają.
Mam wrażenie, że dominują tablice, objaśnienia itp. ... bardzo ciekawe zresztą.
Dużo się dowiedziałem na temat struktury zakonu (np. Polacy należeli do "domu" ... niemieckiego :wink: , a poszczególne stanowiska mogły wywodzić się tylko z określonych "domów" językowych), terytorium nad jakim panowali, lokalizacji zamków zakonu itp.
Ale to wszystko można przeczytać w książkach ... niestety na zamku samych rycerskich eksponatów mało.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z pomieszczeń rycerskich wychodzi się na dziedziniec i można wrócić się, do okazałej klatki schodowej, z której przechodzimy na I piętro.
Piętro to z kolei eleganckie wnętrza odrestaurowane przez Włochów.
Podobno zamek ma niewiele wspólnego z oryginałem.
Za Turków został zapuszczony i nieco zrujnowany, a potem wzięli się za niego Włosi, odnowiwszy go po swojemu ... np. wpakowali tam antyczne mozaiki z Kos (ładne zresztą,. ale średnio pasujące do miejsca).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek,

I zdawałoby się, że to już koniec ... a tu (wejścia obok tych rzymskich posągów) są 2 ekspozycje ze starożytnościami.
Szczerze mówiąc, one podobały mi się najbardziej.
Niestety wykonywanie fotek jest tam zabronione.
Nie mogłem się powstrzymać przed zrobieniem smartfonem zdjęcia tablicy, z najprawdziwszą historią Kolosa i ... zaraz zostałem zauważony i znieważony przez zażywą strażniczkę.
Kazała mi skasować fotkę i pilnowała czy to zrobiłem ...
Skasowałem ...ale na szczęście, na wszelki wypadek, robię zwykle 2 takie fotki :mrgreen: ... więc zapraszam jak ktoś ma ochotę poczytać.
Najbardziej mnie rozbawiła historia sprzedaży resztek Kolosa przez Arabów ... jak oni kupca na to znaleźli :D.

Obrazek

...
Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.11.2015 00:05

Obrazek

Wiedeńska siedziba kawalerów 8)
Obrazek
Byłem tam na nabożeństwie, byli kawalerowie w strojach reprezentacyjnych :roll:
MARK1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MARK1 » 07.11.2015 13:34

Pałac wygląda świetnie :papa:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 07.11.2015 18:02

Buber napisał(a):zapraszam jak ktoś ma ochotę poczytać.

Zważywszy na poświęcenie z jakim zdobyłeś tę fotkę :wink: , wysiliłem swych kilka szarych komórek kojarzących brytyjskie słówka i przeczytałem :idea: :cool:
Przyznam szczerze, że byłem święcie przekonany, że Kolos stał nad wejściem do portu, a tu - niespodzianka :roll: . No i że stał tak krótko...

Pałac może i przebudowany, ale naprawdę fajnie wygląda :idea:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 07.11.2015 20:15

... pałac nie ma wyjścia i musi ładnie wyglądać - przecież to wizytówka Rodos ... :wink: ...

Buber napisał(a):Kazała mi skasować fotkę i pilnowała czy to zrobiłem ...

... ale "żyleta" ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 07.11.2015 22:42

Lednice napisał(a):Wiedeńska siedziba kawalerów 8)
Obrazek

A gdzie to dokładnie jest ??
Szkoda że nie można się do nich ot tak zapisać :? :wink:

MARK1 napisał(a):Pałac wygląda świetnie :papa:

No tak ... ale Włosi go trochę "pofarbowali".
Chociaż bez nich ... może hulałby tam tylko wiatr.

Przed wejściem do pałacu jest taki plac z ruiną, przy której coś robią.
Kiedyś stał tam kościół / katedra św. Jana, połączona loggią z Pałacem,
W 1852 roku w dzwonnicę kościoła uderzył piorun i wszystko wybuchło - okoliczne budynki (w liczbie 250) zostały zniszczone lub poważnie uszkodzone ... w wiki podają że zginęło 4 tysiące osób ... prawdopodobnie naprawdę śmierć poniosło około tysiąca ludzi.
Pirotechnicy podają, że aby spowodować taki wybuch, musiano zdetonować ok. 300 ton prochu.
Najciekawsze w tym wszystkim jest to, że Turcy, okupujący wtedy wyspę, o składzie amunicji nic nie wiedzieli.
A kościół był przez nich przeszukany, a potem przez wieki, wykorzystywano go jako skład, więzienie itp.
Podobno amunicja pochodziła z początku XVI wieku.
Ukrył ją rywal ostatniego rodyjskiego, Wielkiego Mistrza.

kulka53 napisał(a):Zważywszy na poświęcenie z jakim zdobyłeś tę fotkę :wink: , wysiliłem swych kilka szarych komórek kojarzących brytyjskie słówka i przeczytałem :idea: :cool:
...

:lol:
To szacuneczek - ale jest kompendium.

kmichal napisał(a):.
Buber napisał(a):Kazała mi skasować fotkę i pilnowała czy to zrobiłem ...

... ale "żyleta" ... :mrgreen: ...

To była sama pani kerowniczka :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.11.2015 00:22

Buber napisał(a):
Lednice napisał(a):Wiedeńska siedziba kawalerów 8)
Obrazek

A gdzie to dokładnie jest ??
Szkoda że nie można się do nich ot tak zapisać :? :wink:

Dokładnie jest tu:
https://www.google.pl/maps/place/Maltes ... a0c768954c

W samym centrum.
Moja siostra pracowała w firmie, której właścicielem był Zakon Kawalerów Maltańskich i to nabożeństwo było po jej tragicznej śmierci. Koleżanki i koledzy z pracy oraz kawalerowie zamówili mszę :roll:
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 08.11.2015 00:30

...
Obrazek

Odos Ippoton czyli uliczka Rycerska, ciągnie się od Pałacu na wschód, w stronę głównego portu (Emborikos).
Na uliczce i przy jej końcu, w okolicach szpitala zakonnego (dzisiaj muzeum archeologiczne) znajdowały się oberże "domów" poszczególnych języków.
Słowo oberża kojarzy się, generalnie wesoło - klimaty typu jedzenie, picie ... dziewki :wink: .
Dla Joannity były miejscem stacjonowania, czasem przymusowego, wymuszonego regułą.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To jest ciekawe miejsce.
Ktoś napisał, że posępne ... coś w tym jest - nawet jak słońce świeci, jest jakoś przytłaczająco.
Byłem tam trzykrotnie i zawsze miałem wrażenie, że jest tam pusto... tzn. szli ludzie, ale każdy chciał tą ulicą szybko przemknąć i mieć ją za sobą.
Może tak jest przez średniowieczny bruk, nieco zaniedbane gotyckie fasady, brak knajpek ...
Na pewno czuć tutaj średniowiecze, historię itp. klimaty.

Warto zaglądnąć gdzie się da - czy to na dziedziniec oberży języka francuskiego, czy też do domu Dżema.
Dla zainteresowanych przeszłością ulicy Rycerskiej, we wnęce, gdzie czają się taksówki, są dokładne tablice z objaśnieniami co jest czym.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 08.11.2015 00:31

Lednice napisał(a):Dokładnie jest tu:
https://www.google.pl/maps/place/Maltes ... a0c768954c

W samym centrum.
Moja siostra pracowała w firmie, której właścicielem był Zakon Kawalerów Maltańskich i to nabożeństwo było po jej tragicznej śmierci. Koleżanki i koledzy z pracy oraz kawalerowie zamówili mszę :roll:

Bardzo mi przykro ...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.11.2015 00:40

Tlenek węgla, 2 nieżywych, niesprawna instalacja gazowa :roll:
http://www.krone.at/Nachrichten/Gas-Tra ... achrichten

W styczniu 2016 będą 2 lata :roll:
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 08.11.2015 11:09

Buber napisał(a):..W sumie to taki kurnik...

...ale trochę inny niż ten podpoznański Kórnik... :wink:

Pałac i jego położenie bardzo fajne...

Pozdrawiam
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 08.11.2015 21:20

Lednice napisał(a):Tlenek węgla, 2 nieżywych, niesprawna instalacja gazowa :roll:
http://www.krone.at/Nachrichten/Gas-Tra ... achrichten

W styczniu 2016 będą 2 lata :roll:

... całkiem niedawno ...
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 08.11.2015 21:30

ajdadi napisał(a):
Buber napisał(a):..W sumie to taki kurnik...

...ale trochę inny niż ten podpoznański Kórnik... :wink:
Pałac i jego położenie bardzo fajne...

Nie chciałbym żeby ktoś odniósł wrażenie, że obiekt jest niewarty zwiedzenia.
Jak najbardziej jest ... tylko na pewno nie czuć w nim średniowiecza, jak np. w ruinach, czy w zamkach krzyżackich, czy też na Szlaku Orlich Gniazd.
Za to uliczka Rycerska jest taka jak być powinna ... szkoda tylko, że trochę zaniedbana i niewiele tam do zwiedzenia.

Obrazek

Obrazek
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 09.11.2015 02:02

Buber napisał(a):..
Nie mogłem się powstrzymać przed zrobieniem smartfonem zdjęcia tablicy, z najprawdziwszą historią Kolosa i ... zaraz zostałem zauważony i znieważony przez zażywą strażniczkę.
Kazała mi skasować fotkę i pilnowała czy to zrobiłem ...

ciekawa ta historia z Kolosem. Pamiętam jak będąc przy porcie, wyobrażałem sobie jak kiedyś tam stał. A tu proszę - jaka niespodzianka :)

Buber napisał(a):Najbardziej mnie rozbawiła historia sprzedaży resztek Kolosa przez Arabów ... jak oni kupca na to znaleźli :D.

do dzisiaj ludy arabskie mają "żyłkę handlowca" :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα