Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

RODOS 2015

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 22.09.2015 06:06

...
Obrazek

Po kilkunastu minutach wychodzi się ponad dolinę, na szutrową dróżkę.
Jeszcze ze 2 zakręty i znajdujemy się na polanie.

Wita nas budka biletera (stąd też można wyruszyć - co nie jest takim głupim pomysłem - idzie się tylko w dół, a z powrotem zawozi nas traktorowy pociąg) oraz tawerna, z wucetami (w dolinie ... nie ma gdzie).
Tawerna to taki zwykły fast - food - lody, napoje i jakieś hot-dogi (czy coś w tym guście).

Obrazek

Od tawerny podchodzi się jeszcze z 2 - 3 minutki schodami do góry, na asfaltową szosę (po niej jeździ głównie ten pociąg i z rzadka samochód) i widzimy klasztor ...

Moni Panagia Kalopetra -czyli NMP przy Pięknej Skale.
Klasztor został zbudowany na początku XIX wieku, jako wotum za ocalenie córki, przez księcia wołoskiego i mołdawskiego.
Nie jest jakoś specjalnie atrakcyjny, ma typowe wnętrze, ale jest tu kameralnie.
Ludzi nie za wiele, panie sprzedające soki i miód ... takie sobie widoczki ... chyba na Symi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Stąd można już tylko wracać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Reasumując - to taka przyjemna przechadzka w cieniu, w towarzystwie potoczku.
Gdyby nie ćmy (podobno w sierpniu jest cała masa) ... w sumie nic szczególnego.
Jeżeli ktoś chce zaoszczędzić trochę grosza, to od tego środka doliny, można zejść kilka kroków, w dół do lokalnej tawerny Petaloudes i tam się pokręcić ... za to się nie płaci, ale ciężko tam spotkać niedźwiedziówkę.
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 27.09.2015 18:59

...
Obrazek

Kamiros to starożytne miasto z XV wieku przed Chrystusem.
Najmniejsze z trzech państw - miast trzęsących wyspą Rodos.
Jak to ze starożytnymi miastami bywa, przez wieki wyludniało się ...
A to część ludzi przeniosła się do nowo założonego przez Dioreosa Rodos ... potem po trzęsieniu ziemi w III wieku p.n.e. kolejni opuścili teren.
Po ostatnim trzęsieniu w 142 roku n.e. miasto zostało pozostawione samemu sobie już na dobre.
Obecnie to takie kolejne rodyjskie must see.

Wstęp był chyba za 3E.
Dobra rada - po wejściu nie pchać się od razu w kamieni kupę, tylko skręcić w prawo i iść pod górkę skarpą otaczającą miasto z południowej strony (jest tam trochę cienia i fajne widoki z góry) ...

Obrazek

Obrazek
na dole nieliczne krzaki są okupowane przez pracowników muzealnych pilnujących, żeby ktoś kamieni nie wyniósł ..

Miasto było zbudowane typowo.
Na dole agora i budynki użyteczności publicznej.
Na górze akropol, ze świątyniami i zapasem wody.

Wspinamy się na górę - pani przewodniczka nawet ciekawie opowiada.
Z Akropolu niewiele zostało - jedynie imponująca cysterna ...

Obrazek

Za to na otoczenie mamy piękne widoki

Obrazek

Na pierwszy planie Profitis Iljas, ale oczywiście największe wrażenie robi Atavyros ...

Obrazek

... więc aparaty w ruch :wink:

Obrazek

Z góry można już tylko schodzić ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No właśnie ..
Generalnie starożytni Grecy mieszkali w małych klitkach.
Większych domów w Kamiros było niewiele - może ze 3- 4 takie, które miały własny dziedziniec, śmiesznej wielkości podjazdu na 2 auta.
Te ich mieszkania to były tylko miejsca do spania.
Całe życie toczyło się na agorze, albo poza polis, gdzie wymieniano idee, handlowano, politykowano itd.
Nawet po tej ruinie, widać taki śródziemnomorski styl życia, w antycznej modyfikacji.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 27.09.2015 19:21

Kamiros ładnie amfiteatralnie położone, no i ten lazur morza...
Przyznam się ze wstydem, że w moim 2011 na Akropol nie doszedłem z powodu 70 stopni w słońcu....a więc nagiego Atavyros z tego miejsca nie widziałem, za to z innych miejsc - owszem

8)
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 27.09.2015 20:28

Rzeczywiście jest tam gorąco i kamyczki też ciepła dodają
Widoki na Atavyros takie jak wszędzie ... Teide to nie jest , ale w kadr i tak zawsze wpada :wink: .
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 28.09.2015 05:34

...
Obrazek

Na posiłek jedziemy do Kalavardy, do knajpy przy plaży, o nazwie Sea House.
Duży budynek + jeszcze większa wiata - zmieściliby się 4 takie wycieczki jak nasza.
Jest przyjemnie - posiłek tani ... porcje duże ... wina nie żałują, więc z Bogusiem skwapliwie korzystamy z okazji ... aż się w głowie kręci :wink: .
Kelnerzy z dużym zasobem języka polskiego - widać, że lokal żyje z obsługi wycieczek (w sumie są na uboczu).
Pod nami trochę brzydka plaża ... jak to na zachodnim wybrzeżu, ludzie korzystają z wiatru.

Obrazek

Obrazek

Po posiłku ruszamy ...
Droga jest widokowa - wiedzie wzdłuż brzegu, stosunkowo rzadko zaludnionego - widać czasem tylko skałki i stada kóz. Potem wjeżdżamy w głąb lądu.
Mijamy (niestety) pięknie położoną Kritinię, z dużym zamkiem Joannitów - Kastellos.
Później nie wiem co było, bo kimnąłem :wink: .
Obudziłem się dopiero na wąskich uliczkach Siany, za którą znajduje się Monolithos.

I tutaj ból - przejechaliśmy tam naprawdę kawał drogi (będziemy się nią wracać z 15 km), po to tylko, żeby zatrzymać się w miejscu ... skąd można jedynie zrobić fotki.
Chciałem żebyśmy podjechali na zamek - nie można - parking ponoć tak mały, ze autobus nie może tam stać - o.k. pójdę - nie można - mamy tylko 15 minut - no bądźmy tu dłużej - nie można - mamy napięty program...
Może gdyby byłby bunt całej załogi ... ale większość uczestników wycieczki, niespecjalnie się kwapiła z pójściem na zamek.
Trudno - będą tylko te fotki.

Zamek jest malowniczo położony, na skale o wysokości 240 n.p.m.
Wnętrze ... trzeba zaglądnąć do relacji Tony'ego albo PabloX.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Śliczne jagniątko ... niestety ponoć było już zaproszone, na kolację tego wieczoru
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 28.09.2015 07:21

Buber napisał(a):niestety ponoć było już zaproszone, na kolację tego wieczoru

... szooook ... :roll: ... jak oni tak mogą ... :x ... :wink: ...
Pozdrawiam.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 28.09.2015 07:39

Monolithos jak dla mnie było super miejscem, fajne widoki!
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 28.09.2015 18:42

Grecki 8 raz zaliczony, croplowe nadrabianie w toku :wink:

Rodos może i komercyjna, ale w greckim wydaniu często nie razi to aż tak bardzo. Zapewne i tam dotrzemy :), choć rzeczywiście mniej uczęszczane miejsca też bywają piękne.

Buber napisał(a):chyba na dobre zmieniliście kierunek

Zgadza się. Plan na odwiedzenie wszystkich greckich wysp ma się dobrze :)
W przerwach pomiędzy nimi pewnie trafi się coś włoskiego, polskiego, albo jeszcze czyjegoś innego :wink:
A Zawiżan? czemu nie :) , widoki stamtąd super, byle być w miarę przed południem. I do tego te jesienne, złote, bukowe kolory po drodze....

Buber napisał(a):Jestem pod wielkim wrażeniem - taki dystans autkiem 8O .

Zwykle wychodzi nam ok. 30 godzin samej jazdy do/z Pireusu z wliczonymi w to krótkimi przerwami na granice, tankowanie, jedzenie i inne potrzeby :wink:
Nawet uwzględniając sen po drodze mieścimy się spokojnie w 2 dobach :D
68 KM Skody robi swoje :cool:

Niemniej - warto :idea:

...........

Kamiros, ładne ruinki w atrakcyjnym położeniu, szkoda byłoby nie zaliczyć.
Podobnie Monolithos :?

Prasonisi - szał...

Podobne rodoskiemu Petaloudes jest także na Paros, ale tu widzę znaczne rozbudowanie infrastrukturalne, mostki itp, czyli obszar występowania ciem musi być rozleglejszy. Gdy byliśmy, dość wczesnym jeszcze rankiem, owady spały, ale potem rozpoczęły pokaz..... bez płoszenia.

Piękne zdjęcia :idea:

Pozdrawiam
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 28.09.2015 22:48

kmichal napisał(a):
Buber napisał(a):niestety ponoć było już zaproszone, na kolację tego wieczoru

... szooook ... :roll: ... jak oni tak mogą ... :x ... :wink: ...
Pozdrawiam.

Mogą, mogą ... też siedziałem z jagniątkiem przy jednym stole .. :twisted:
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 28.09.2015 22:50

tony montana napisał(a):Monolithos jak dla mnie było super miejscem, fajne widoki!

Tym bardziej żałuję, że tam nie polazłem.
Z planu wynika, że pod skałą jest jeszcze jakaś jaskinia i plaża.
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 28.09.2015 23:05

kulka53 napisał(a):Grecki 8 raz zaliczony, croplowe nadrabianie w toku :wink:

Hej, hej ...
No to udaję się w wiadome miejsce w oczekiwaniu na relację (kiedyś będę musiał wreszcie przeczytać te z 400 -ta stron :D )

kulka53 napisał(a):Rodos może i komercyjna, ale w greckim wydaniu często nie razi to aż tak bardzo. Zapewne i tam dotrzemy :)...

Nie wiem - nie byłem gdzie indziej, ale myślę, że Rodos jest specyficznym, nawet jak na Grecję, miejscem.
Głównie przez piętno jakie zostawiło na niej 200-letnie panowanie Szpitalników.
Zamki i historia na trwale wpisały się w krajobraz wyspy.

kulka53 napisał(a):
Buber napisał(a):chyba na dobre zmieniliście kierunek

Zgadza się. Plan na odwiedzenie wszystkich greckich wysp ma się dobrze :)

Mnie ta Grecja bardzo się spodobała.
Jest cywilizacja i wspaniałe krajobrazy.
Zarazem nie ma takiego chamskiego obdzierania turysty ze skóry (choć może miałem szczęście, albo może tak jest tylko na wyspach).

kulka53 napisał(a):...A Zawiżan? czemu nie :) , widoki stamtąd super, byle być w miarę przed południem. I do tego te jesienne, złote, bukowe kolory po drodze....

Jeżeli będzie pogoda - to już w tę sobotę rano :D .
A jak nie będzie ... no to nie wiem kiedy ... okienko czasowe mam nie za duże.

kulka53 napisał(a):
Buber napisał(a):Jestem pod wielkim wrażeniem - taki dystans autkiem 8O .

Zwykle wychodzi nam ok. 30 godzin samej jazdy do/z Pireusu ...
68 KM Skody robi swoje :cool:

Autko spisuje się świetnie - ciekaw jestem ile ma już wiosen i kilosów na koncie ?.
Zakłady z Mlada Boleslav powinny Wam (znaczy się skodzie) dać medal i i może dorzucić jakiś chip - tuning :D

kulka53 napisał(a):Piękne zdjęcia :idea:
Pozdrawiam

Dzięki :D
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 29.09.2015 10:00

Buber napisał(a):...
Przy okazji - pozdrowienia dla Małgosi - moje zwiedzanie Pragi zaczęło się dzięki jej mądrej opinii :D .

Dobrze jest widzieć skutki "mądrej" opinii. Wkrótce i do Twojej Pragi a mojej ulubionej stolicy zaglądnę. Ale w pierwszej kolejności musiała być Grecja. Jeszcze przed wyjazdem byłam tu, bo przecież wyspa Rodos całkiem realnie była brana jako tegoroczna opcja.

Buber napisał(a):Nie wiem - nie byłem gdzie indziej, ale myślę, że Rodos jest specyficznym, nawet jak na Grecję, miejscem.

Górskie widoki, starożytne ruiny, małe prawosławne kościoły i kapliczki, roślinność, kwiaty w doniczkach, drzewka podlewane wodą z czarnych rurek, zatoczki, plaże, tawerny, wszelkie odcienie błękitnej wody w morzu Egejskim - wszystko to jest podobne do tego co i my znamy z wysp.
Rodos jest jedną z tych większych i bardziej atrakcyjnych dla turystów (300 dni słonecznych w roku), i widzę, że ma więcej niż plaże do zaoferowania. Twoja relacja potwierdza, że trzeba popłynąć i zobaczyć.

Pięknie się wyspa prezentuje na Twoich wspaniałych zdjęciach.
Opcja samolotowa pozwala nie widzieć tej brzydszej strony. My też nie pokażemy - nie robię zdjęć w drodze.

Pozdrawiam
Małgosia
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 29.09.2015 11:23

Buber napisał(a):Autko spisuje się świetnie - ciekaw jestem ile ma już wiosen i kilosów na koncie ?.
Zakłady z Mlada Boleslav powinny Wam (znaczy się skodzie) dać medal i i może dorzucić jakiś chip - tuning :D

Spisuje się świetnie, bo świetnie dba o niego ten sam od prawie 10 lat mechanik :roll: (i rzecz jasna właściciel który kasy na dbanie zbytnio nie szczędzi :wink: )
Auto jest z 2000 roku, teraz przejeździło 16 sezon - bezawaryjnie. A nie, przepraszam... na greckiej plaży wymieniałem spaloną żarówkę światła stopu :wink: . Przebieg - ok. 225 tys.
Niewysokie zawieszenie i słaby silnik jakoś można przeboleć. Najbardziej doskwiera brak klimy - ostatnio wpadłem na pomysł by podjechać do Czech, może zamontują w znośnej cenie :wink: . Niestety, tuningować silników o konstrukcji rodem z lat 80 raczej się nie da :lol:
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 29.09.2015 18:17

oglądam Twoją relację i dochodzę do wniosku, że byłem na Rodos, ale nie do końca :)
poznaje tę wyspę dopiero u Ciebie. Ja spędziłem na niej tydzień w 2008 i raczej wtedy nastawiony byłem na odpoczynek nie tylko psychiczny, ale i fizyczny. Odwiedziłem ledwie miasto Rodos, Lindos, cypel prasonisi i pobuszowałem trochę po górskim interiorze wypożyczonym autem. Z perspektywy czasu - żałuję że nie poznałem jej bardziej dokładnie.
Piękne zdjęcia 8)
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 30.09.2015 23:22

Lidia K napisał(a): ...
Dobrze jest widzieć skutki "mądrej" opinii. Wkrótce i do Twojej Pragi a mojej ulubionej stolicy zaglądnę. ..
...
Górskie widoki, starożytne ruiny, małe prawosławne kościoły i kapliczki, roślinność, kwiaty w doniczkach, drzewka podlewane wodą z czarnych rurek, zatoczki, plaże, tawerny, wszelkie odcienie błękitnej wody w morzu Egejskim - wszystko to jest podobne do tego co i my znamy z wysp.
....
Pięknie się wyspa prezentuje na Twoich wspaniałych zdjęciach.

Praga ma swój urok, bardzo spodobała mi się jej swojskość, brak zadęcia..
Sam praski wątek stał się ostatnio trochę polityczny (przez to ciekawszy), dyskusja nie przekracza granic dobrego smaku - bardzo mnie to wszystko cieszy :D .

Co do Grecji - polemizować nie mogę ... no może podyskutuję, jak będę tam z dziesiąty raz :wink:
Pewnie pod wieloma względami na Rodos jest jak wszędzie ... ale nagromadzenie zamków na jednostkę powierzchni jest uderzające - jako miłośnika średniowiecza rajcują mnie takie klimaty.

Dzięki za komplementa ... staram się w tych fotkach jakieś postępy czynić :wink:.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

RODOS 2015 - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone