Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Robaczki żyjące w skałach!?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
stratos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) stratos » 25.07.2012 12:39

Trzeba mieć zdrową wątrobę żeby jeść małże które mają 40 - 50 lat , przecież nie zawsze żyją w idealnie czystej wodzie :?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.07.2012 17:37

Aki napisał(a): Powiem, że nurkując nie natknąłem się na tego typu muszle. Może nurkowałem nie tam gdzie trzeba:(

Musisz natknąć się na podziurawiony kamień z otworami około 1 cm, muszli nie widać na zewnątrz, tylko końcówkę nazwijmy to odwłoka w otworze.

Aki napisał(a): Czy ktoś się spotkał z takim daniem serwowanym w restauracji?

Nie spotkałem, gdyż w Chorwacji spotkać się nie powinno.

Słyszałem o tym ministrze, albo była prowokacja , albo pochodzi on ze Slavonji lub Baranji :wink:

Jeżeli chcesz czegoś koniecznie spróbować ze skał, to mam nadzieję że chronione nie są czaszółki, czyli te przylepki na skałach, które tak trudno oderwać, przyjemność średnia, ale czasem mnie najdzie.

Jeżeli stacjonujesz gdzieś, gdzie woda ma mniejszą możliwość wymiany i jest sporo planktonu, można samodzielnie nazbierać muli, które gnieżdżą się w skalnych zakamarkach albo oblepiają różne przedmioty.

Na skałach w podobnych warunkach stacjonują też czasem ostrygi, trudniej je wypatrzyć, ale warto - są zdecydowanie najlepsze ze wszystkich opisywanych małży właśnie na surowo.

Arooo napisał(a):Nie chciałbym żeby to zabrzmiało jakoś sekciarsko ale ludzie mają jakąś taką dziwną potrzebę, żeby wszędzie wleźć, wydłubać, zagarnąć, bez poszanowania dla natury :cry:

Mam wrażenie, że to też do mnie :wink: , więc powiem że zdarza mi się dłubać i zagarniać, ale tylko w celach konsumpcyjnych. Nie suszę żywcem rozgwiazd i jeżowców na słońcu na pamiątkę, ale upolowaną ośmiornicę, mątwę lub kalmara (bo sam nie wiem co to do końca było) po prostu uśmierciłem i przyrządziłem.

Co do skałotoczy, to z całym szacunkiem dla nich - gdybym wtedy wiedział, to bym nie dłubał.

Pozdrawiam. :)
Arooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arooo » 26.07.2012 08:26

Interseal napisał(a):

Arooo napisał(a):Nie chciałbym żeby to zabrzmiało jakoś sekciarsko ale ludzie mają jakąś taką dziwną potrzebę, żeby wszędzie wleźć, wydłubać, zagarnąć, bez poszanowania dla natury :cry:

Mam wrażenie, że to też do mnie :wink: , więc powiem że zdarza mi się dłubać i zagarniać, ale tylko w celach konsumpcyjnych. Nie suszę żywcem rozgwiazd i jeżowców na słońcu na pamiątkę, ale upolowaną ośmiornicę, mątwę lub kalmara (bo sam nie wiem co to do końca było) po prostu uśmierciłem i przyrządziłem.

Co do skałotoczy, to z całym szacunkiem dla nich - gdybym wtedy wiedział, to bym nie dłubał.

Pozdrawiam. :)

Nie, to nie było kierowane do Ciebie :)

Sam również wydłubuje jakieś mule, bo jest ich pełno jak chwastów.
Jakiś kamyczek się przywiezie, szkielet jeżowca.

Miałem na myśli generalnie mentalność ludzi którzy dewastują dno morskie w bezmyślny sposób.

Domniemywam że prawdziwi Cromaniacy tego nie robia 8)

Pozdrawiam :papa:
bóbr
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bóbr » 30.07.2012 13:55

A przy okazji
może mi ktoś odpowiedzieć na jakie ryby wyławia się i skóruje ogórki wodne?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.07.2012 14:05

Masz na myśli strzykwy?
Jeżeli tak, to można je wyłowić gołymi rękoma. Szkoda tylko, że są podobno "niejadalnie" niesmaczne - przynajmniej te w Adriatyku.
Osobiście nie sprawdzałem.

Pozdrawiam.
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Robaczki żyjące w skałach!? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone