Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Riwiera Makarska we wrześniu

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bogdan007
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bogdan007 » 11.06.2006 22:08

Witam, w tym roku planuję kolejny już 4 wyjazd do CRO. Wcześniej w CRO byłem w czerwcu, czerwiec/lipiec i lipiec/sierpień. Tym razem wybieram się we wrześniu - chyba do Tucepi. Przeglądając zapisy na Forum na temat wrześniowych wakacji dowiedziałem się, że we wrześniu jest ciepła woda, jest spokojniej i taniej - SUPER!
Ale mam prośbę czy ktoś z Frumowiczów, który spędził wrzesień na Riwierze Makarskiej mógłby napisać kilka słów także o tym:
Jak pracuje o tej porze chorwacka machina turystyczna?
Jak we wrześniu na riwierze wygląda życie na promenadach?
Czy są jeszcze organizowane jakieś wycieczki?
Czy można jeszcze gdzieś posłuchać jakiś występów, koncertów?
Czy sezonowe atrakcje w obrębie plaż są jeszcze czynne?
W jakim czasie i miejscach to "turystyczne wygaszanie" postępuje? itp.

PZDR. :D
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 11.06.2006 22:42

chyba zalezy od regionu
2lata temu w novi vinodloski we wrzesniu widac bylo ze sezon juz sie skonczyl....
natomiast w zeszle wakacje bylam w Tucepi we wrzesniu....
wszystko funkcjonuje tak samo...sa wycieczki, fish pikniki, wszystko otwarte do poznych godzin nocnych..kafejki, stragany, sklepy, sa koncerty..temperatury po 30st:))wiekszy luz na plazach i promenadach....
dla mnie nie ma roznicy..moze w tym ze wlasnie mniej osob , milszy klimat no i ceny 50% zjezdzaja w dol:)my w tym roku znow we wrzesniu;]
zdecydowanie pobyt w cro we wrzesniu to jest to:)))
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 12.06.2006 11:09

zdecydowanie pobyt w cro we wrzesniu to jest to:)))

Jeśli zobowiązania rodzinne (szkoła, dzieci) pozwalają to tylko we wrześniu, nadal goraco, woda ciepła, zdecydownie mniej ludzi, ceny niższe, większość "przemysłu turystycznego " działa normalnie. Tak bywam w Cro od wielu lat, zawsze jestem zadowolony.
Bogdan007
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bogdan007 » 12.06.2006 20:08

Dzięki za dobre słowa, i jeszcze jedno pytanie. Czy we wrześniu na riwierze są jakieś lokalne imprezy, festiwale lub cos w tym stylu? :D
Bogdan007
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bogdan007 » 13.06.2006 20:44

Nikt nie odpowiada, spytam więc inaczej: czy we wrześniu, patrząc na całe wybrzeże dalmackie są jakieś lokalne imprezy, festiwale, które pokazywałyby tamtejsze zwyczaje, obrzędy, np. święto winobrania, itp.?
W tym roku chciałbym nie tylko kąpać się, leżeć na plaży, oglądać tamtejsze zabytki czy korzystać z typowo komercyjnych turystycznych imprez ale przede wszystkim poznać kulturę chorwacką, bardziej od środka. Mam pewne obawy, że prawdopodobnie nie będzie to łatwe. Dlaczego? Bo, np. w zeszłym roku (w czerwcu) będąc w trzech miejscowościach (Poreć, Biograd i Orebić) nie mogłem kupić żadnej ludowej płyty chorwackiej, wzbudzałem wręcz zdziwienie pytając o to. :(
PZDR :)
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 14.06.2006 07:34

Bogdan007 napisał(a):Dzięki za dobre słowa, i jeszcze jedno pytanie. Czy we wrześniu na riwierze są jakieś lokalne imprezy, festiwale lub cos w tym stylu? :D

chyba niestety nie ma :(
jolusia
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolusia » 14.06.2006 08:24

Płyty z muzyką chorwacką kupowałam w Neum w sklepie.
Można było też kupić na promenadzie od stolikowych handlarzy.
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 14.06.2006 10:41

Proponuje odezwac sie do NOITRCHu ,

http://pl.croatia.hr/

dziewczyny wysyłaja co miesiac mi builetyn i tam są wiadomości o planowanych imprezach , festiwalach itd. Jesli coś bedzie we wrześniu w okolicach Makarskiej to na pewno będą o tym wiedzialy.

Można sobie te wieści zaprenumeorwac na ich stronie.
typ1100
Globtroter
Wrzesień na riwierze

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ1100 » 17.06.2006 10:37

W zeszłym roku byłem na początku września w Tucepi i było wszystko to co zazwyczaj (wycieczki, promenada pełna ludzi ale nie tłok) plus jakieś reginalne święto chyba wina i jakieś występy artystyczne prawie co wieczór ( a to jakiś chur, jakieś zespoły muzyczne) generalnie polecam bo wrzesień jest jeszcze cieplutki a ludzi mniej dlatego w tym roku też jadę na początku września (chyba że wybierasz się w drugiej połowie września to nic Ci nie powiem)
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 17.06.2006 10:47

Byłęm dwa razy od końca sierpnia do ok. 10,12 września. W Basce Vodzie i zauważyłem, że im dalej we wrzesień tym wszystko pomału zamiera... pustszeje. Oczywiście nie wszystko - ale widać różnicę z dnia przyjazdu i z dnia wyjazdu. Chorwaci już też jakby pozbawieni energii czekając kiedy to ostatni wyjadą...
tboy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tboy » 20.06.2006 20:05

Mariusz_M napisał(a):(...) zauważyłem, że im dalej we wrzesień tym wszystko pomału zamiera... pustszeje.

w ubiegłym roku byłem w Podgorze od 18/09 do 4/10 i pod koniec to już królowali w tamtych rejonach tylko niemieccy emeryci, dosłownie całe tabuny ;)
w tym roku jadę wcześniej, ale też we wrześniu

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone