napisał(a) _Piotrek_ » 16.05.2015 21:26
W Urbino parkujemy pod murami miasta, przy bramie Porta S. Lucia, chociaż parkingi są w zasadzie przy każdej bramie, o tej porze roku nie było najmniejszego problemu z miejscem. Turystów w sumie też jak na lekarstwo. O Urbino marzyłem od kiedy zobaczyłem zdjęcie z widokiem na miasto no i marzenie się ziściło
. Samo, miasteczko ładne, nie jest takie duże jak sobie wyobrażałem.
Kierowaliśmy się na tą kopułę, tam jest katedra, a w budynku po przeciwnej stronie, na rogu punkt informacji turystycznej. Na placu katedralnym (taka moja robocza nazwa, bo tak naprawdę składa się kilku placów) byli tylko nieliczni turyści, miejscowych jak na lekarstwo, w zasadzie jak większej części miasta
Poza katedrą znajduje się tam m. in. Chiesa di S. Domenico
Później pospacerowalismy trochę zaglądając to tu to tam
Palazzo Ducale widoczne z Corso Garibaldi
Miejscowi spotykają się przede wszystkim na Piazza della Repubblica. Im później tym plac bardziej tętni życiem
Ostatnie spojrzenie na Via D. Bramante i opuszczmy miasto, na koniec jeszcze podjeżdzamy na punkt widokowy na Viale Fratelli Rosselli
Mógłbym tam siedzieć i siedzieć i rozmarzyć się i patrzeć na miasto nocą, tak jak na ławce obok jakiś człowiek, aż mu się przysnęło, ale szybko zostałem przywołany do porządku przez resztę załogi. Nie pozostało nic inneg jak powrót na kolację. Potajemnie wrzuciłem w nawigacji powrót trasą atrakcyjną turystycznie. Nie powiem było atrakcyjnie, podjazdy i zjazdy do 18%, nawroty po 180 stopni i kolejne ciekawe miasteczka i wioski po drodze jak np Tavoleto czy Montefiore Conca, ale już nigdzie się nie zatrzymywaliśmy.
Ostatnio edytowano 16.05.2015 21:49 przez
_Piotrek_, łącznie edytowano 1 raz