napisał(a) _Piotrek_ » 10.05.2015 09:43
Z Classe do centrum Ravenny jest kilka km, po zaparkowaniu auta idziemy na stare miasto. Tylko gdzieniegdzie widać fragmenty murów. Pierwsze kroki kierujemy do Bazyliki San Vitale. Bilety wstępu kupujemy w pobliskim punkcie informacji turystycznej, bilet uprawnia do wstępu jeszcze do kilku innych obiektów i to później do nich będziemy kierować swoje kroki i wózek
. Dzieci (chyba do lat 14) wchodzą za darmo, ale też wydawany jest bilet, dla dorosłych to było 10,5E jeśli dobrze pamiętam. Z zewnątrz obiekt nie sprawia jakiegoś oszałamiającego wrażenia, ot ceglana budowla sprzed blisko 1500 lat, nie jest tak okazała jak świątynie z późniejszego okresu.
Jednak znajdujące się tam w prezbiterium mozaiki robią nieprawdopodobne wrażenie, nawet na mnie, chociaż żaden ze mnie znawca sztuki. Miałem okazje oglądać wcześniej mozaiki w Tunezji, widziałem Bazylikę w Porecu, czy godzinę wcześniej w Classe, ale te w San Vitale zajmują nieporównywalnie większą powierzchnie i kolory są tak żywe i nasycone, że nie mogłem się oprzeć cichemu ŁAŁ!, z resztą nie tylko ja.