Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rijeka, Krk, Pag...?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
BASIA80
Turysta
Rijeka, Krk, Pag...?

Nieprzeczytany postnapisał(a) BASIA80 » 07.11.2016 00:06

Witam wszystkich,
Pierwszy raz na forum :-). No i pierwszy raz obieramy kierunek Chorwacja. I w tym właśnie problem, bo chcemy, żeby było blisko, czyli Omiś i Dubrownik odpadają, ale szukamy czegoś co nas finansowo nie powali na kolana i nie zdepta nas morze turystów. Wiem, że będzie to trudne, bo jedziemy pod koniec lipca, ale z tego co zdołałam się zorientować, to na wyspach jest generalnie drożej niż na lądzie, tak? No i wyspy są chyba bardziej oblegane przez turystów... Czy był ktoś może w Rijece? Czy tam warto jechać? Może ktoś doradzi totalnej amatorce, w które miejsce na Chorwacji można się udać, aby:
1/ nie przeciskać się przez tłumy turystów (pisząc tłumy, mam na myśli Kołobrzeg w sezonie :-))
2/ była jako taka cywilizacja
3/ plaża była żwirkowa nie kamienista
Dodam, że jedziemy z dwójką dzieci (9 i 6 lat). Kompletnie jesteśmy zagubieni, jeśli chodzi o wybór miejsca na Chorwacji, a niestety zdjęcia mogą zmylić...
Na początku bardzo spodobała mi się wyspa Krk ze swoją Baską i Vrbnikiem, ale czy to dobre na początek? Nie wiem... Może Pag...
Będę baaardzo wdzięczna za każdą odpowiedź i radę...
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 07.11.2016 06:11

Nie wydaje mi się aby Rijeka była fajnym miejscem na wakacje. To typowe miasto portowe raczej mało urokliwe, choć jest tam kilka miejsc do zwiedzenia. Ale już w niedalekim sąsiedztwie są Medveja, Lovran, Moscenicka Draga. Ja osobiście zwrócę Twoja uwagę na Fazane. M/z spełni ona Twoje wymagania. Wiele zależy, w jakim terminie pojedziesz ale ja serdecznie polecam.
ewka54
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewka54 » 07.11.2016 09:48

Na Istrii Fazana, troszkę dalej bo północna Dalmacja Pakostane, bardzo podobne miasteczka, ale w różnych regionach, tu i tu bardzo fajnie
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.11.2016 10:03

BASIA80 napisał(a):Witam wszystkich,
Pierwszy raz na forum :-). No i pierwszy raz obieramy kierunek Chorwacja.
Na początku bardzo spodobała mi się wyspa Krk ze swoją Baską i Vrbnikiem, ale czy to dobre na początek? Nie wiem... Może Pag...

wyspa-pag-czy-krk-t37269-15.html
rijeka-czy-krk-czy-by-rozkochac-przyjaciol-w-chorwacj-t41557.html
A jeśli Pag - to >>> klub-milosnikow-wyspy-pag-t36028.html
noemi_s
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) noemi_s » 07.11.2016 10:52

BASIA80 napisał(a): Może ktoś doradzi totalnej amatorce, w które miejsce na Chorwacji można się udać, aby:
1/ nie przeciskać się przez tłumy turystów (pisząc tłumy, mam na myśli Kołobrzeg w sezonie :-))
2/ była jako taka cywilizacja
3/ plaża była żwirkowa nie kamienista
Dodam, że jedziemy z dwójką dzieci (9 i 6 lat). Kompletnie jesteśmy zagubieni, jeśli chodzi o wybór miejsca na Chorwacji, a niestety zdjęcia mogą zmylić...

Witaj,
w Chorwacji, nie "na Chorwacji" :) .
Nie wiem co dla Ciebie oznacza zwrot "jako taka cywilizacja" :) . Jeśli w miejscowości wystarczą Ci dwie niezłe knajpki, dwa sklepy, dwie lodziarnio-kawiarnie, deptak do wieczornych spacerów, porcik i wypasiony plac zabaw to polecam Rovanjską. Jest blisko, to pierwszy autostradowy zjazd po tunelu Sveti Rok i tylko 2 km lokalnymi drogami, miejscowość cicha, klimatyczna i z widokiem na góry. Blisko do Zadaru z piękną starówką i wszelkimi marketami, parku narodowego Paklenica, malowniczej rzeki Zrmanja, którą można zwiedzić z pokładu statku, szukając śladów Winnetou. Jest szeroka plaża żwirkowa, są też plaże betonowe, wszystkie z bezpiecznym dla dzieci zejściem do wody. Tłumów nie ma, początkiem lipca, około południa plażawyglądała tak:
Obrazek i to był standard.
Jeśli będziesz zainteresowana to pisz, udostępnię więcej zdjęć i informacji.
Pozdrav :papa: .
BASIA80
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BASIA80 » 07.11.2016 14:56

noemi_s bardzo chętnie pooglądam więcej zdjęć :-)
Dziękuję wszystkim za rady. Te miejsca, które wymieniliście, to nawet ich nie sprawdzałam, tyle tego jest....
BASIA80
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BASIA80 » 07.11.2016 14:58

A jeszcze jedno, rozumiem, że w tych wszystkich miejscach powyżej woda jest ciepła i taka "piekna"??? :D
kawa62
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawa62 » 07.11.2016 15:58

Witam !
Rijeki nie polecam bo to typowe portowo-przemysłowe miasto. Z bliskich od Polski miejsc polecam Krk co prawda to wyspa ale połączona z lądem mostem), ale nie Baśka czy Vrbnik bo tam tłumy ludzi, ale Malinska, blisko, niedrogo i fajna baza wypadowa do zwiedzania wyspy. Ja byłem osobiście tam w apartamentach Lavande 4-os. na terenie ośrodka wczasowego Haludovo: http://www.apartmani-lavande.com/pl/ .Sam ośrodek trochę z lat Tito, ale apartamenty duże, wygodne, blisko morza i niedrogie. Polecam. Sławek
Ostatnio edytowano 07.11.2016 22:19 przez kawa62, łącznie edytowano 1 raz
noemi_s
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) noemi_s » 07.11.2016 16:08

BASIA80 napisał(a):A jeszcze jedno, rozumiem, że w tych wszystkich miejscach powyżej woda jest ciepła i taka "piekna"??? :D

Znam takich, którzy przy temperaturze wody oscylującej wokół 24°C końcem czerwca narzekali, że zimno i nie da się kąpać :D . A czy piękna? Dla mnie woda w Chorwacji zawsze jest cudnej urody :lol: .
Wysłałam Ci wiadomość przez maila.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 07.11.2016 17:03

BASIA80 napisał(a):Na początku bardzo spodobała mi się wyspa Krk ze swoją Baską i Vrbnikiem, ale czy to dobre na początek? Nie wiem... Może Pag...

Dobry masz gust. :D
Dla mnie na pierwszym miejscu jest KRK. Na drugim, trzecim ..... "N" - KRK.
Objechałem od Zadaru po całą Istrię. Jak dla mnie i moim zdaniem nie ma lepiej od KRK. Tutaj mam wszystko, od równiny (np. Cizine) po góry w wodzie (Stara Baska).
Oczywiście przy końcu lipca ludzi troszku będzie ale to będą tacy jak TY, czyli szukający na wakacjach trochę cywilizacji.
Nie odradzam żadnej popularnej miejscowości. Nawet w Baśce ( będzie tłoczno i drogo) można znaleźć dla siebie trochę wolnej przestrzeni.
Dla jasności: ja będąc w Chorwacji, zawsze wybieram KRK. :lol:
inka 777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) inka 777 » 07.11.2016 17:22

Noemi_s a czy mi też mogłabyś podesłać namiary i zdjęcia do twojej kwaterki , proszę napisz jaka cena , szukam 2+2
Z góry bardzo dziękuję
Pozdrawiam Iwona
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
inka 777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) inka 777 » 07.11.2016 17:28

Woka jeśli od Ciebie też mogłabym dostać namiary na Krk byłabym wdzięczna pozdrawiam i dziękuję :papa:
noemi_s
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) noemi_s » 07.11.2016 18:06

inka 777 napisał(a):Noemi_s a czy mi też mogłabyś podesłać namiary i zdjęcia do twojej kwaterki , proszę napisz jaka cena , szukam 2+2
Z góry bardzo dziękuję
Pozdrawiam Iwona
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Wysłane :) .
inka 777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) inka 777 » 07.11.2016 19:38

Dziękuję :papa:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 07.11.2016 20:12

inka 777 napisał(a):Woka jeśli od Ciebie też mogłabym dostać namiary na Krk byłabym wdzięczna pozdrawiam i dziękuję :papa:

Wysłane. :D
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne