Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rijeka-Dubrovnik skuterem wodnym

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wojt
Podróżnik
Rijeka-Dubrovnik skuterem wodnym

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojt » 21.01.2009 22:18

Witam wszystkich Cromaniaków
wpadł mi do głowy pomysł aby zorganizować taką eskapadę na skuterach wodnych wybrzeżem Chorwacji z Rijeki do Dubrovnika ,nie wiem czy to szalony pomysł ale proszę o opinię szczególnie motorowodniaków ,co myślicie o tym pomyśle,zwłaszcza że nie mam dużego doświadczednia w pływaniu po Adriatyku np.w terminie maj -czerwiec
jeśli byli by chętni to zapraszam
pozdr Wojt
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 21.01.2009 22:29

wojt napisał(a):Witam wszystkich Cromaniaków
wpadł mi do głowy pomysł aby zorganizować taką eskapadę na skuterach wodnych wybrzeżem Chorwacji z Rijeki do Dubrovnika ,nie wiem czy to szalony pomysł ale proszę o opinię szczególnie motorowodniaków ,co myślicie o tym pomyśle,zwłaszcza że nie mam dużego doświadczednia w pływaniu po Adriatyku np.w terminie maj -czerwiec
pozdr Wojt

Myślę, że to jednak szalony pomysł :wink: ale podziwiam zapał :)
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 21.01.2009 22:35

A masz jakieś doświadczenie z pływania po otwartych akwenach?
Jak się na takim skuterze przewozi bagaże?
wojt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojt » 21.01.2009 22:54

jest schoweczek wodoszczelny nie za duży ale to wypad mi się wydaje nie jedno dniowy więć nie trzeba nie wiadomo jakiej możliwości transportu rzeczy , ale jeśli by było kilku chętnych nie widzę problemu a żeby zorganizować jakiegoś busa-dostawczaka gdzie za nami moze podążać wzdłuż wybrzeża,noclegi wydaje mi się że nie problem zorganizować w tym terminie
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 21.01.2009 23:43

wojt napisał(a):jest schoweczek wodoszczelny nie za duży ale to wypad mi się wydaje nie jedno dniowy więć nie trzeba nie wiadomo jakiej możliwości transportu rzeczy , ale jeśli by było kilku chętnych nie widzę problemu a żeby zorganizować jakiegoś busa-dostawczaka gdzie za nami moze podążać wzdłuż wybrzeża,noclegi wydaje mi się że nie problem zorganizować w tym terminie

Hm... przemyśl i jeszcze raz napisz, jaki masz ten pomysł. Bo na razie groch z kapustą...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.01.2009 00:29

pozdr Wojt

Marzenia czasem się spełniają (np. wycieczka do Meksyku :wink: :lol: )
Twoje marzenie chyba jest nie do spełnienia, ale jakby co , to czekamy na relację :lol: :papa:
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 22.01.2009 00:39

pozdr Wojt

Pomysł jak najbardziej szalony, ale właśnie dlatego piękny i niebanalny. Czy realny? Nie wiem, bo nigdy nie jeździłem na skuterze.

Teoretycznie to:

- z Rijeki do Dubrownika jest ok 400km w linii prostej, więc gdyby się trafiło na bezwietrzną pogodę i gładkie morze to w jeden dzień można dojechać. Ale gładkiego morza nie będzie, więc na prędkość maksymalną bym nie liczył.

- nie wiem jaki zbiornik ma skuter, ale na pewno nie będzie można zabrać paliwa na całą trasę, więc będzie trzeba tankować po drodze. A każde tankowanie to strata czasu na dopłynięcie i wypłynięcie. Tych stacji nie ma znowu tak dużo i trzeba będzie to zaplanować.

- z tego co powyżej wynika, że w jeden dzień będzie trudno, więc dochodzi sprawa noclegu i żarcia, więc bez busa i zaplecza logistycznego na lądzie raczej się nie obejdzie.

Sam się z Wami nie wybiorę, bo siedzenie przez cały dzień na warczącym i podskakującym jak kaczka na falach kawałku plastiku nie jest tym co rekiny lubią najbardziej, ale będę kibicował i służył radą jeśli będzie potrzeba.

pozdrav K
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.01.2009 08:01

Ten schowek to akurat na zapas kremu z duuuuużym filtrem.
Powodzenia - marzenia to piękna sprawa.
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 22.01.2009 09:17

wpadł mi do głowy pomysł aby zorganizować taką eskapadę na skuterach wodnych wybrzeżem Chorwacji z Rijeki do Dubrovnika

Pójdźmy dalej :wink: - proponuję kajaki :lol:

Szczerze: Nie sądzę żeby taka wyprawa była źródłem przyjemności. Jeżeli natomiast miała by być, to należałoby ograniczyć dzienne odcinki do max 20-30km i to pod warunkiem, że faktycznie ktoś jedzie lądem i przewozi cały Wasz majdan busem.
volare77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) volare77 » 22.01.2009 21:58

No i oczywiście przed wyjazdem zgłoś to do ksiegi rekordów.
Jak się uda - będzie fajnie!
wojt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojt » 23.01.2009 20:17

Witam,czytam Wasze odpowiedzi i wydaje mi się że jestem na straconej pozycji ,póki co jest już kolega który jest gotów się podjąć pomocy od strony logistycznej,dostawczak też już jest,myślę że jedną tubkę mocnego kremu z filtrem uv do tego schowka spokojnie zmieszczę i wbrew pozorom to zgrzewka mineralnej też się zmiesci i wiele drobnych rzeczy,na pewno nie planuję tego zrobić sam na jednym skuterze ale tak minimum około trzech ,czterech chętnych,znacie pogodę w Chorwacji może być tak że faktycznie można np dwa dni tymi skuterami w ogole nie dać rady w ogóle płynąć ale zarówno dobrze możemy trafić na tafle i przez dwie godzinki spokojnie można przepłynąc 100km ,myślę żę też w miarę bezpieczne jest płynięcie nie dalej jak np 2Mm od brzegu i przy dzisiejszej technice np GPRS w który ten skuter jest wyposażony to od strony bezpieczeństwa jest ok,bezpieczeństwo też nie kończy się na samym gprsie,i nie chodzi też o wyczyn ale akurat lubię pływać na skuterze ,ale zobaczenie całego wybrzeża od strony morza na tym odcinku to myślę że niesamowita sprawa,SZ.P.MORSKI PASIE ,jeśli mnie temat nie odpuści napewno będę (będziemy )chcieli skorzystać z Pańskich porad ,wielkie dzięki za pomoc ,odnośnie zbiornika to pojemność 60 l wystarczy średnio na 100km to moim zdaniem nie tak mało,na razie tyle moich przemysleń pozdr wszystkich Cro...Wojt
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 24.01.2009 10:57

wojt napisał(a):jest schoweczek wodoszczelny nie za duży ale to wypad mi się wydaje nie jedno dniowy więć nie trzeba nie wiadomo jakiej możliwości transportu rzeczy , ale jeśli by było kilku chętnych nie widzę problemu a żeby zorganizować jakiegoś busa-dostawczaka gdzie za nami moze podążać wzdłuż wybrzeża,noclegi wydaje mi się że nie problem zorganizować w tym terminie

Hm...

Widać, że nie czytasz swoich postów po napisaniu... Przecież z tego niewiele da sie zrozumieć.

"jest schoweczek wodoszczelny nie za duży ale to wypad mi się wydaje nie jedno dniowy więć nie trzeba nie wiadomo jakiej możliwości transportu rzeczy" - znaczy dokładnie co chciałeś ujać w tym zdaniu??

Ma być to wypad jednodniowy czy wielodniowy?
Chcesz pływać od noclegu do noclegu i podzielić podóż na etapy, czy pociągnąć "na raz".

Nie dziw się, że większosć potraktowała Cię z przymróżeniem oka, ale po przeczytaniu Twoich postów inaczej sie nie da.

Przeczytaj je sobie i pomyśl, jakie informacje można w nich znaleźć. Chaos, kilka zdań rzuconych ot tak sobie, zero logiki.

Większosć zrozumiała to tak, że wsiadasz na skuter w Rijece, a zsiadasz w Dubrowniku. Stąd pytania o schowek w skuterze. Nawet, gdybyś sam chciał popłynąć - bez towarzystwa, to w jaki sposób chcesz się spakować na skuterek? Jak go chcesz wywlec na ląd z Dubrownika? I takie tam...
ketivv
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ketivv » 27.01.2009 09:28

Witajcie

o ile mi wiadomo to z założenia miałaby to być seria jednodniowych wypadów skuterami, które rozpoczną się w Ryjece i cała "ekipa" będzie
kierować się w stronę Dubrownika etapami dzień po dniu

ideałem była by grupa paru skuterów i obsługa mobilna na lądzie podążająca za płynącymi

jak to w życiu bywa z założenia jest to wykonalne, ale ;-) życie czasami
skutecznie wprowadza brutalne korekty
co nie znaczy żeby tematu nie podejmować

mając skuter, możliwości transportowe myśli jak to wykorzystać same chodzą po głowie

przecież nie będzie rzucał takiego pomysłu na forum gospodyń ;-)

pozdrowienia

ketiw
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.01.2009 09:47

pozdr Wojt

Nie masz dużego doświadczenie w pływaniu po Adriatyku , a porywasz się na tak szalony pomysł :?:

Pływałeś może na skuterach po innych akwenach i jak długo :?:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.01.2009 14:02

I weź pod uwagę, że będziesz przekraczał morską granicę państwa :)
Następna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone