Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rijeka-Dubrovnik skuterem wodnym

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 27.01.2009 19:04

wojt napisał(a):Witam,czytam Wasze odpowiedzi i wydaje mi się że jestem na straconej pozycji

E, tam. Kolumb też nie miał szans do Ameryki dopłynąć. Co prawda wybierał się do Indii... :lol:

wojt napisał(a): zarówno dobrze możemy trafić na tafle i przez dwie godzinki spokojnie można przepłynąc 100km

Zapomnij. Tafla jest tylko w zatoczkach i tuż przy zawietrznym brzegu. Już kilkaset metrów od brzegu fala jest nawet jak nie ma wiatru.

JacYamaha napisał(a):I weź pod uwagę, że będziesz przekraczał morską granicę państwa :)

Jesteś pewien? W którym miejscu :?:

pozdrav K
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.01.2009 20:58

Wydaje mi się, że płynąc wdłuż wybrzeża jednak wpłynie na wody BiH. No chyba , że przeskoczy na Peljesac jak A1 :)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 27.01.2009 23:09

JacYamaha napisał(a):Wydaje mi się, że płynąc wdłuż wybrzeża jednak wpłynie na wody BiH. No chyba , że przeskoczy na Peljesac jak A1 :)

BiH praktycznie nie ma wód terytorialnych, a jedynie dostęp do morza i port. Gyby tak płynąć wzdłuż wybrzeża aż do Neum, to trafi się na miejsce, gdzie ...Pelješac łączy się z lądem...
Przed wpłynięciem w Neretvanski kanal zależałoby "odbić" kawałek wzdłuż brzegów Korčuli, a potem pomiędzy Korčulą a Pelješcem Pelješkim kanałem.

Pozdrawim
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 28.01.2009 07:16

Całe 20 km wybrzeża i nie mają własnej Marynarki Wojennej ani straży przybrzeżnej :?: :wink:
Dzięki za naprostowanie.
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 28.01.2009 11:20

JacYamaha napisał(a):Całe 20 km wybrzeża i nie mają własnej Marynarki Wojennej ani straży przybrzeżnej :?: :wink:
Dzięki za naprostowanie.

Na tej mapie jest zaznaczona morska granica BiH. Nie wiem czy tam by się zmieścił choć jeden okręt wojenny :lol:

pozdrav K
wojt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojt » 28.01.2009 15:42

Panie Januszu od ubiegłego roku jestem posiadaczem skutera i szczerze mówiąc to nim pływałem tylko po śródlądziu,przekracznie wód terytorialnych się już wyjaśniło, póki co drąże temat ,rzuciłem hasło tu i tam więć jak się znajdą chętni to magluję dalej pozdr
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 28.01.2009 16:50

Należałoby jeszcze zapoznać się ze wszystkim przepisami "ruchu" na morzu w obrębie wód terytorialnych RH. Kojarzę, że chyba 2 lata temu zaostrzono je w stosunku do tego typu sprzętu pływającego (ze względu na sporą ilość wypadków, kiedy to zwyczajni kąpiący się "plażowicze" ulegali poważnym wypadkom tratowani przez np. skutery wodne...). Wypadałoby, byś wiedzieł, co Ci wolno a co nie i przede wszystkim gdzie Ci wolno, a gdzie nie.
Co do czasu... Zapomnij o rozwijaniu dużych prędkości. Wybrzeże hr jest wyjątkowo urozmaicone (wysepki, wyspy, skały). Także tych 400 km w linii prostej dość znacznie się "rozciągnie" nie tylko w czasie ale i w kilometrówce (a i jazda samochodem Jadranką na trasie Rijeka - Dubrovnik jest dosć czasochłonna; wbrew pozorom) . Poza tym, co to za przyjemność "przemknąć" nie rozglądając się nawet dookoła..(a przecież jest na co popatrzeć....)
Nie zapominaj też, że morze to żywioł.

PRAVILNIK O PLOVIDBI NA UNUTARNJIM VODAMA nic nowszego niestety nie znalazłam.

Pozdrawiam seredcznie
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 28.01.2009 17:46

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):PRAVILNIK O PLOVIDBI NA UNUTARNJIM VODAMA nic nowszego niestety nie znalazłam.

Jak się Kasiu zainteresowałaś tematem, to zerknij proszę w wolnej chwili do tego tematu w FAQ i popatrz czy coś się ostatnio nie pozmieniało w przepisach.

Aktualne przepisy są pod tym linkiem na stronie Ministerstwa morza, transportu i infrastruktury.

pozdrav K
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.01.2009 18:00

Tak na szybko wyszło mi już, optymistycznie, ponad 600km...
Płynąc bliżej brzegu wyjdzie pewnie ze 100-150km więcej.
Nie mam pojęcia, na jaki czas podroży pozwoli zbiornik skutera.
200km, zakładamy, ze pogoda jest OK, bedzie można w ciągu dnia bez problemu zrobić.
Malą motorówką, 5m, w 2h wolnym tempem robiłem 70-80km...
Poprzednia strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Rijeka-Dubrovnik skuterem wodnym - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone