piekara114 napisał(a):Dobre pytanie.... Ciekawa jestem jak to wygląda od strony formalnej.....
Znalazłem kilka artykułów na chorwackich portalach i przetłumaczyłem sobie - krótko mówiąc - leżaki powinny być złożone w miejscu przechowywania aż do momentu kiedy zgłosi się Klient i bezie chciał wypożyczyć leżak czy parasol !!!
Rekwizyty należy przechowywać w magazynie do czasu wypożyczenia!
Osobom posiadającym zezwolenie koncesyjne nie wolno ustawiać leżaków na całej plaży w celu wymuszenia płacenia za korzystanie, regulowane przepisami szczególnymi, takimi jak rozporządzenie w sprawie gospodarczego użytkowania, użytkowania lub wznoszenia budynków oraz szczególnego użytkowania mienia morskiego na terenie żupani splicko-dalmatyńskiej.
Zgodnie z art. 13 tego dokumentu rekwizyty plażowe (parasole, leżaki, kabiny, urządzenia do przechowywania rzeczy osobistych itp.) muszą być ujednolicone i pod względem jakości, stanu, przeznaczenia i wyglądu muszą odpowiadać standardom plaż zorganizowanych i nie może stwarzać zagrożenia dla użytkowników, a wszystko zgodnie z decyzją właściwej jednostki samorządu terytorialnego.
Ilość wynajmowanych rekwizytów oraz konkretny obszar, na którym rekwizyty są wynajmowane, ustalane są w umowie koncesyjnej i rozmieszczone zgodnie z Planem użytkowania i w żadnym przypadku nie mogą zakłócać korzystania z plaży zgodnie z jej przeznaczeniem. dobro publiczne,
lecz musi być odpowiednio zmontowane i ułożone w wyznaczonym miejscu przechowywania, do chwili rozpoczęcia żądania korzystania z niego przez gości.po chorwacku brzmi to tak - wydrukowałem sobie i wezmę na wypadek kłótni
Rekviziti moraju biti složeni u skladišnom prostoru do iznajmljivanja!
Da onaj, tko ima koncesijsko odobrenje ne smije postaviti ležaljke duž cijele plaže kako bi vas natjerao da platite korištenje, reguliraju i posebnih propisa, poput Pravilnika o gospodarskom korištenju, korištenju ili gradnji građevina i posebnoj upotrebi pomorskog dobra na području Splitsko-dalmatinske županije.
Prema članku 13. ovog dokumenta, plažni rekviziti (suncobrani, ležaljke, kabine, uređaji za pohranu osobnih predmeta i sl.) moraju biti unificirani te kvalitetom, stanjem, namjenom i izgledom odgovarati standardima za uređene plaže i ne smiju ugrožavaju korisnike, a sve sukladno odluci nadležne jedinice lokalne samouprave.
Količina rekvizita koja se iznajmljuje, kao i konkretan prostor na kojem se rekviziti iznajmljuju određeni su ugovorom o koncesiji, a postavljeni prema Planu korištenja te u svakom slučaju ne smiju ometati korištenje plaže kao općeg dobra, nego moraju biti uredno sklopljeni i složeni na za to određenom skladišnom mjestu, sve do početka zahtjeva za korištenje istih od strane gostiju.
a tutaj inny artykuł o wydarzeniu z ubiegłego roku - ale też jasno jest napisane że powinny być na kupce i rozkładane jak ktoś chce wypożyczyć :
https://net.hr/danas/rtl-direkt/direkt- ... 4f0a1e526b