Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rezerwacje kwater!

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Alek70
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alek70 » 03.04.2006 16:55

kilmicz napisał(a):Czy to prawidłowy nymer, czy źle mi go podała?

Mieliśmy też obawy czy podano nam dobry numer konta(11 cyferek) więc zadzwoniliśmy do gościa i okazało się że jest ok, w banku też mieliśmy problem z przesłaniem pieniędzy, bo program komputerowy nie przyjmował im tego krótkiego numeru, po tygodniu wysłaliśmy kasę listem wartościowym pocztą.
ewa-irena
Croentuzjasta
Rezerwacje kwater

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa-irena » 03.04.2006 22:12

Myślę , że w banku nie byli dokładnie zorientowani , płaciłam też w Banku PKO SA i dziesięciocyfrowy numer konta został przyjęty , potrzebny był tylko numer SWIFT , który Chorwatka podała . Chorwacja nie jest w Unii i nie ma numerów kont przystosowanych do przepisów unijnych , tak jak u nas tj. 26 cyfrowych . A , że taki przelew kosztuje , to swoją drogą .
Malenna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malenna » 06.04.2006 10:02

Czy mozecie mi wskażać, bo chyba nie widzę... gdzie tu jest polecana przez Was "przesyłka wartościowa" ???

http://www.poczta-polska.pl/cennik.htm
BigJar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BigJar » 06.04.2006 10:11

Usługi Zagraniczne -> Przesylka listowa z zadeklarowaną wartością.

U mnie na poczcie Pani wiedziała o co chodzi ale podobno bywa, że prośba o taką usługę wywołuje popłoch na poczcie :)

Pozdrav,
J.
Malenna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malenna » 06.04.2006 10:18

... ekonomiczna, priorytetowa, ekspres...???? czy kasę dostaną w EUR czy w kunach?
BigJar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BigJar » 06.04.2006 10:30

Malenna napisał(a):... ekonomiczna, priorytetowa, ekspres...???? czy kasę dostaną w EUR czy w kunach?

Płacisz zapewne w EUR i taką gotówkę pakujesz w koperte, będziesz musiała także podać wartość w przeliczeniu na PLN, dokładny adres odbiorcy i nadawcy. W moim przypadku przesyłka doszła na miejsce po tygodniu - ekonomiczna.
Mariusz Gubernat
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz Gubernat » 06.04.2006 11:20

Witam,
ja również wysłałem zaliczkę Pocztą (list watrościowy; priorytet).
W kopercie 150 EUR - zapłaciłem 22,60 PLN.
Płać tylko tak, szkoda pieniędzy na utrzymywanie Banków
pozdrawiam
Ostatnio edytowano 10.04.2006 14:02 przez Mariusz Gubernat, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.04.2006 11:31

Malenna napisał(a):Czy mozecie mi wskażać, bo chyba nie widzę... gdzie tu jest polecana przez Was "przesyłka wartościowa" ???

http://www.poczta-polska.pl/cennik.htm

hmmm ... zabierać chleb swoim współtowarzyszom :P
Malenna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malenna » 06.04.2006 12:48

bjur napisał(a): hmmm ... zabierać chleb swoim współtowarzyszom :P

masz Bjur rację, pozostanę jednak przy przelewie bankowym :)

Z "pewnego" banku będzie o 30 zl drożej, co na parę daje 15 zł, a jest o niebo mniej uciążliwe niż na poczcie i chyba szybsze :D
My w W-wie cierpimy na wieczny "niedoczas", a kolejki na pocztach są niemilosierne :)
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 06.04.2006 13:16

Wysyłka pieniędzy listem wartościowym jest OK, ale zabiera mnóstwo czasu. Trzeba iść na pocztę, odstać swoje w kolejce, zaadresować kopertę, wypełnić kwitek dla listu wartościowego... bleh. Wiem, bo męczyłem się tak z aukcjami ebayowymi, zanim nastał Paypal dla Polaków.

Przedwczoraj złożyłem zagraniczny przelew bankowy. Trwało to jakieś dwie minutki w Firefoxie. Koszt 25 zł. Zaoszczędzony czas mogę poświęcić na gadanie z Wami ;-)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.04.2006 16:16

co prawda można iść na pocztę znienacka - gdy wszystkie babcie oglądają 'Kochać nie Kochać' względnie przemawia Ojciec Dyrektor na temat potrzeby zrzuty :lol: bo wyszedł nowy Maybach :P

fajowe są też całodobowe poczty główne i nocny w ich kierunku rajd :lol:

a następnie wykorzystać te kilka pozostałych złotych na skromne żarełko typu Sphinks dla dwojga :lol: - ale mówią, że to taki strasznie poznański sposób :lol:
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 06.04.2006 18:14

Malenna napisał(a):Z "pewnego" banku będzie o 30 zl drożej, co na parę daje 15 zł, a jest o niebo mniej uciążliwe niż na poczcie i chyba szybsze :D
My w W-wie cierpimy na wieczny "niedoczas", a kolejki na pocztach są niemilosierne :)

"Ten czasu nie ma co go nie chce mieć " :twisted:

Akurat znam Magdo pocztę blisko Twojego domu :D :D sprawna, kompetentna i wiedzą doskonale co to są przesyłki wartościowe :)) ( sorry za tą uwagę, ktora dla całości jest mało istotna) :D :D

Wszystkim znajomym doradzam wysylanie pocztą. Przelew bankowy też potrafi iść znacznie dłużej ( nawet do 2 tyg) - potwierdza to pewnie forumowicze którzy tak wysyłali zaliczki - o tym pisano juz wiele razy.

Ja praktykowałam na swojej skórze to co poleca większośc i nie żałuję.

Oczywiście każdy dokonuje własnego wyboru. :D :D :D
Malenna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Malenna » 07.04.2006 10:11

aneta_jacek napisał(a):
"Ten czasu nie ma co go nie chce mieć " :twisted:

Anetko, z tym będę polemizować, bo ten czasu nie ma kto dlugo pracuje i poźniej ma wiele innych obowiązków :)

aneta_jacek napisał(a):
Akurat znam Magdo pocztę blisko Twojego domu :D :D sprawna, kompetentna i wiedzą doskonale co to są przesyłki wartościowe :)) ( sorry za tą uwagę, ktora dla całości jest mało istotna) :D :D

Poczta niewątpliwie jest blisko zlokalizowana, co nie zmienia faktu, ze w godzinach "po pracy" jest okupowana przez straszne tłumy i wymaga dużego poświęcenia czasu, a czasem ciężko zdążyć przed jej zamknięciem. Dla niektorych czas to naprawdę duży pieniądz. Tak więc zapłacenie 15 zl więcej rozwiązuje te problemy bezbolesnie...
Każdy wybiera zgodnie z własnymi priorytetami i niech tak pozostanie :D :D
robal
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) robal » 07.04.2006 10:25

W zeszłym roku rezerwowałem apartament na 8 osób w Pisaku i po krótkiej rozmowie z właścicielką (po angielsku) ustliliśmy termin przyjazdu i czas pobytu i.....tyle ! Pani powiedziała,że nie musimy wpłacać żadnej zaliczki,ona ufa Polakom i jeżeli mówimy,że przyjedziemy to ona nas oczekuje ! A apartament był naprawdę świetny-zejście do wody bezpośrednio z kwatery,baardzo duży taras częściowo zadaszony....bajka !!!
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 12.04.2006 11:05

Pociągnę jeszcze trochę ten temat. Choć jak już pisałem, jestem zwolennikiem przelewu bankowego, jest coś in plus listu wartościowego. Wczoraj otrzymałem potwierdzenie otrzymania zaliczki od wynajmującej i jakież było moje zdziwienie, gdy pani napisała "Dziękuję otrzymałam 1570 kun", a ja wysyłałem 230 euro. Jakoś nie bardzo mi się to zgadzało. Okazało się, że Privredna Banka Zagreb automatycznie przeliczył tej pani euro na kuny i to chyba po niezbyt dobrym kursie. Wynajmująca potwierdziła jednak, że dla mnie się to liczy tak, jakby otrzymała 230 euro.

W tym momencie jest zasadnicza przewaga listu wartościowego - wynajmujący nie jest stratny na różnicach wynikających z przewalutowania.
Poprzednia strona

Powrót do Chorwackie ABC

Rezerwacje kwater! - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies