Re: Rezerwacja apartamentu bezpośrednio z właścicielem
napisał(a) arturescu » 28.01.2019 20:49
Pawior napisał(a):Hej wszystkim, mam pytanie lecz wpierw mały opis sytuacji :
Zebrałem paczkę 5 dorosłych i 3 dzieci i zdecydowaliśmy się na wyjazd do Chorwacji.
Przeszukaliśmy kilka stron i wybraliśmy wynajmując 2 sąsiednie apartamenty poprzez "bukinga".
Dzień później skontaktował się z nami właściciel proponując wynajęcie tych apartamentów taniej lecz poza "bukingiem".
Nie ukrywam że oferta atrakcyjniejsza poza tym 30 % zaliczki reszta może być na miejscu, oficjalnie również wspomniał o prowizjach które będzie płacił i zapewne w podtekście podatki ...
Jeśli chodzi o znalezione opinie to znalazłem tylko 1 ogólnie pozytywną, negatywnych też szukałem i nie znalazłem.
I tu moje pytania dla osób które wynajmują bezpośrednio od właścicieli:
- Czy taka oferta jest wiarygodna ?
- Czy i jak wymagać jakiejś formy umowy ?
- Na co w ogóle zwrócić uwagę korzystając z takiej oferty ?
Dodam że to mój pierwszy wyjazd a tym samym organizacja wakacji dla kilku osób które zdają się na mnie.
Pozdro
Rozumiem, że rezerwowałeś na booking jako ofertę z bezpłatną rezygnacją.
Gość ma własną stronę internetową albo ogłasza się na bezpłatnym portalu typu apartamentychorwacja.pl? Wtedy można zobaczyć jak sam się reklamuje. Zresztą mamy wolny rynek, skoro możesz odwołać rezerwację w booking i bezpośrednio kupić toi taniej, to czemu nie. Sam właściciel to proponuje. 30% zaliczki to standard.
Co do umowy, niektórzy przysyłają vouchery, ale większość załatwia się na zasadzie zwykłych maili. Podstawa to dokładnie o wszystko wypytać, aby potem mieć to na piśmie, bp. czy w cenie są już wszystkie podatki, czy klima wliczona, wymiana pościeli/ręczników, miejsce parkingowe itd itd. im więcej i dokładniej pytasz, tym lepiej.