Inna sprawa, że czesto przez booking mamy dużo rabatów. M.in.: poziomy Genius, rabaty tymczasowe, bonusy w postaci zwrotu na konto booking, rabaty za płatność w aplikacji. W styczniu za nocleg w Krakowie przez kumulacje cena spadła mi o prawie 30%.
Teraz rezerwując teraz pobyt w Austrii przez te zniżki wychodziła mi niższa cena niż u właściciela + późniejszy termin płatności zaliczki.
Ale że właściciele strasznie nie chciał się bawić w booking to zjechał mi z ceną.
Inne korzyści rezerwacji przez booking to wygodne wyszukiwania, często późniejszy termin płatności lub możliwość darmowego anulowania ( rezerwacja z tą opcją czasami kosztują więcej ), możliwość rezerwacji na krótki termin oraz chyba największa korzyść to to, że w przypadku anulowania rezerwacji przez gospodarza oni muszą coś znaleźć w zamian.
Ja nie miałem takiej sytuacji ale naszej koleżance temat na 1 noc nad naszym morzem ogarneli ( a byli na dwutygodniowej wycieczce rowerami z 2 dzieci ).
Inna sprawa, że często jednak bezpośredni kontakt z gospodarzem jest lepszy i zawsze trzeba próbować.