Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

REVOLUT - karta wielowalutowa

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
raven66
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) raven66 » 31.05.2019 08:33

Dobrze jest korzystać z zasady redundancji i zawsze mieć opcję zapasową: inną kartę (a najlepiej więcej, a także awaryjna gotówka).

Jak już zostało napisane, telefon nie jest potrzebny do płacenia kartą plastikową Revoluta, bo to po prostu zwykła karta z chipem + zbliżeniowa. Dodatkowo do pewnych kwot nie wymaga nawet PINu (podobnie jak u nas zbliżeniowo do 50 zł).

Oczywiście wszystko można wyłączyć dla pełnego bezpieczeństwa (żeby nie było możliwości płacenia zbliżeniowo).

O geolokalizację pytam na czacie, zobaczymy co odpowiedzią. Ale nie sądzę, żeby przy rozładowanym telefonie i aktywnej funkcji geo nie dało się zapłacić - sądzę, że serwer Revoluta pamięta ostatnią aktywną lokalizację użytkownika...

Konto walutowe można deaktywować i nie będzie wyświetlane na głównych listach - o to chodziło, czy o zupełne usunięcie z listy? Deaktywowane konto nie jest wyświetlane na głównym panelu Revoluta, więc z mojej skromnej opinii nie przeszkadza.
raven66
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) raven66 » 31.05.2019 08:47

OK, zapytałem. Odpowiedź:
"Even if the phone is dead, we can still see it via GPS, so you should be able to use the card even if the battery's 0%".
Marcinusik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcinusik » 31.05.2019 21:10

raven66 napisał(a):OK, zapytałem. Odpowiedź:
"Even if the phone is dead, we can still see it via GPS, so you should be able to use the card even if the battery's 0%".

:?: Ale, że jak go widzą? Co to za głupoty? Telefon bez baterii wysyła sygnał GPS?? Mogą co najwyżej mieć historię ostatniego GPS przed zgaśnięciem telefonu. Chyba, że GPS ma jakąś swoją dodatkową bateryjkę w co wątpię.

Nie wiem czy Revolut ma dostęp do takich technologii jak CIA :P
raven66
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) raven66 » 01.06.2019 18:51

Zobacz mój wcześniejszy post - wg mnie pamiętają ostatnią zapisaną lokalizację, co by się pokrywało z ich odpowiedzią.
Xiaomi
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Xiaomi » 01.06.2019 20:25

W poniedziałek muszę zapłacić za rezerwację w €. Lepiej będzie zakupić € i przelać czy zatankować złotówki i zapłacić żeby samo przeliczyło automatycznie???

Marcinusik napisał(a):
No i oczywiście nikt przy zdrowych zmysłach nie wybiera się za granicę tylko z kartą Revolut.

zgadzam się w 100% ale biorę revolut dlatego że na 2 karcie mam większe koszty przewalutowania itd. itp. i zależy mi żeby płacić tą pierwszą dlatego pytam.
Marcinusik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcinusik » 01.06.2019 21:35

Xiaomi napisał(a):W poniedziałek muszę zapłacić za rezerwację w €. Lepiej będzie zakupić € i przelać czy zatankować złotówki i zapłacić żeby samo przeliczyło automatycznie???

Wyjdzie na to samo przecież.

Xiaomi napisał(a):
Marcinusik napisał(a):
No i oczywiście nikt przy zdrowych zmysłach nie wybiera się za granicę tylko z kartą Revolut.

zgadzam się w 100% ale biorę revolut dlatego że na 2 karcie mam większe koszty przewalutowania itd. itp. i zależy mi żeby płacić tą pierwszą dlatego pytam.

Oczywiście po to jest revolut ;) Ja w tamtym roku nawet razu nie musiałem wyciągnąć swojej prywatnej karty bo revolut sprawdził się w 100% ;) Chodzi tylko o to aby mieć coś w razie awarii ;)
Xiaomi
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Xiaomi » 01.06.2019 22:17

Mam jeszcze pytanie, jak chce wysłać przelew na konto w Chorwacji mam w opcjach coś takiego jak "numer referencyjny" ?
do czego to służy? co tam wpisać?
raven66
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) raven66 » 02.06.2019 16:47

Marcinusik napisał(a):
Xiaomi napisał(a):W poniedziałek muszę zapłacić za rezerwację w €. Lepiej będzie zakupić € i przelać czy zatankować złotówki i zapłacić żeby samo przeliczyło automatycznie???

Niekoniecznie, przynajmniej jak ja sprawdzałem na 3 kontach - ING, Alior Kantor i mBank, to kurs wymiany był gorszy (gdybym kupił w którymś z tych 3 EUR za złotówki i przelał/doładował konto Revoluta, niż gdybym zasilił zwyczajnie konto Revoluta w PLN i w samym Revolucie robił konwersję. Dużo bardziej opłacalna była ta druga opcja.
nlock
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nlock » 02.06.2019 17:21

Jeżeli to zaliczka (200-400€) to raczej nie - tu wygrywa wygoda.
Przy znacznie większych kwotach trzeba sobie przeliczyć, czy jest o co kopie kruszyć :)
Ja korzystam z Rkantoru - jest tam fajna opcja wymiany z odroczoną płatnością (wymieniasz od razu - płacisz do 2 dni).
Lecz w Revolut kursy praktycznie takie same (a nawet lepsze), a doładowanie z karty to kilka sekund, więc jest tu prościej.
Nie testowałem jeszcze przelewu z Revolut zaliczki do Cro - może ktoś robił i ma info o kosztach.
(ja przelałem na swoje konto € w kantorze Alior i wszystko za free)
Marcinusik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcinusik » 02.06.2019 19:45

raven66 napisał(a):
Marcinusik napisał(a):

Niekoniecznie, przynajmniej jak ja sprawdzałem na 3 kontach - ING, Alior Kantor i mBank, to kurs wymiany był gorszy (gdybym kupił w którymś z tych 3 EUR za złotówki i przelał/doładował konto Revoluta, niż gdybym zasilił zwyczajnie konto Revoluta w PLN i w samym Revolucie robił konwersję. Dużo bardziej opłacalna była ta druga opcja.

Ja chyba pytania nie zrozumiałem ;) Albo Ty ;)
Rozmawiamy o Revolut i myślałem, że Xiaomi zapytał czy ma zasilić revolut złoyówkami potem kupić w revolut euro i zrobić przelew czy ma po prostu zasilić revolut złotówkami i od razu zrobić przelew.
W tym przypadku to bez różnicy.
Xiaomi nic nie pisał o przelewie z innego banku przecież, stąd ja to tak zrozumiałem ;)
Xiaomi
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Xiaomi » 02.06.2019 23:33

oczywiście chodziło mi o płacenie revolutem
ApropoDefacto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 03.06.2019 05:51

Xiaomi napisał(a):oczywiście chodziło mi o płacenie revolutem

Więc jest tak jak pisze Marcinusik.
raven66
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) raven66 » 03.06.2019 08:06

Marcinusik napisał(a):
raven66 napisał(a):
Marcinusik napisał(a):

Ja chyba pytania nie zrozumiałem ;) Albo Ty ;)
Rozmawiamy o Revolut i myślałem, że Xiaomi zapytał czy ma zasilić revolut złoyówkami potem kupić w revolut euro i zrobić przelew czy ma po prostu zasilić revolut złotówkami i od razu zrobić przelew.
W tym przypadku to bez różnicy.
Xiaomi nic nie pisał o przelewie z innego banku przecież, stąd ja to tak zrozumiałem ;)

Najwyraźniej ja nie zrozumiałem ;)
Myślałem, że pyta, czy lepiej jest kupić EUR poza Revolutem i przelać/zasilić EUR na Revolut.
koks88
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) koks88 » 03.06.2019 10:21

Wracając do sprawy opisanej prze zemnie wcześniej W tej chwili nie mam możliwości przelania HRK z Revolut na konto prowadzone w HRK w m-banku. Obie instytucje zwalają winę jedna na drugą. Czy ktoś kiedyś robił może już taką operacje w innym banku i mu się udała?
raven66
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) raven66 » 03.06.2019 10:43

koks88 napisał(a):Wracając do sprawy opisanej prze zemnie wcześniej W tej chwili nie mam możliwości przelania HRK z Revolut na konto prowadzone w HRK w m-banku. Obie instytucje zwalają winę jedna na drugą. Czy ktoś kiedyś robił może już taką operacje w innym banku i mu się udała?