Bartolski napisał(a):Tak oglądam aplikację i widzę, że nie da się wymienić bezpośrednio PLN na HRK ;/ Na driham marokański czy rial katarski owszem ale HRK nie ma;/ Wynika z tego, ze jest jak w normalnych bankach. Najpierw na EUR/USD dopiero potem z EUR/USD na HRK.
Marcinusik napisał(a):Źle Ci to wynikanie wyszło. Nie da się wymienić w aplikacji Revolut na HRK bo nie można mieć subkonta w HRK. (Przecież pisaliśmy o tym kilka linijek wyżej ) Chodzi tylko o to, że nie możesz sobie trzymać kasy w kunach na Revolut (na razie)
To jednak jest bez znaczenia. Nie ma tu sytuacji o której piszesz o podwójnym przewalutowaniu. To tak nie działa. Popatrz na screen z tej chwili. Revolut ma przelicznik międzybankowy dla PLN - HRK i podczas płacenia i wypłacania właśnie jego stosuje
W tej chwili wypłacając lub robiąc zakupy za 100HRK z konta na Revolut zniknie ci dokładnie 57,65zł Nic nie będzie Ci zamieniać na Euro czy GBP.
Bartolski napisał(a):Piszesz to jako praktyk - zrobiłeś faktycznie transakcję z PLN na HRK, czy jako teoretyk, który wyczytał w ofercie?
Marcinusik napisał(a):Bartolski napisał(a):Piszesz to jako praktyk - zrobiłeś faktycznie transakcję z PLN na HRK, czy jako teoretyk, który wyczytał w ofercie?
Jako teoretyk który na potrzeby wyjazdu do Chorwacji od ponad 3 tygodni czyta na temat fajnej alternatywy dla dosyć wysokich opłat jakie chce mój bank.
Nie opieram się na ofercie. Czytam i rozmawiam od kilku tygodni z ludźmi z Polski oraz świata na temat tego konta. I działa to dokładnie tak jak opisałem. Dodam, że Revolut to nie jest coś nowego. Miliony ludzi na całym świecie korzystają z tego wynalazku od kilku lat.
Nie ma żadnych podwójnych przewalutowań.
Nie ma tylko subkonta w kunach. Ale i tak kasę trzyma się w złotówkach na koncie tak jak opisałem bo to bez znaczenia.
Mając saldo w PLN jadąc przez Czechy tankujesz, płacisz Revolut i liczy Ci po aktualnym kursie PLN na KC. Wjeżdżasz do Austrii i płacisz Revolut PLN na Euro. Potem na bramce w Chorwacji wkładasz kartę i Revolut liczy PLN na kuny po dokładnie znamym Ci kursie, który możesz sobie podejżeć w konwerterze walut który jest w apce Revolut. Screeny Ci wklejałem.
Ten temat jest w miarę świerzy więc te kilka stron możesz przeczytać. Wcześniej rozmawialiśmy w tematach o płaceniu kartą i kursach kuny do złotego. Tam też sporo osób się wypowiadało.
Nie musisz mi wierzyć Ja w tym interesu nie mam. Po prostu mocno się tym interesuje i sporo informacji już łyknąłem. Nie jestem głupi, żeby przrczytać reklamę na stronie revolut i na tej podstawie się jarać tym wynalazkiem
dominikzw napisał(a):Marcin a myślałem co w przypadku takim jak zapytałem wyżej jak ma się na koncie zł i euro i płaci kunami z czego zejdzie?
Bartolski napisał(a):Marcinusik napisał(a):Źle Ci to wynikanie wyszło. Nie da się wymienić w aplikacji Revolut na HRK bo nie można mieć subkonta w HRK. (Przecież pisaliśmy o tym kilka linijek wyżej ) Chodzi tylko o to, że nie możesz sobie trzymać kasy w kunach na Revolut (na razie)
To jednak jest bez znaczenia. Nie ma tu sytuacji o której piszesz o podwójnym przewalutowaniu. To tak nie działa. Popatrz na screen z tej chwili. Revolut ma przelicznik międzybankowy dla PLN - HRK i podczas płacenia i wypłacania właśnie jego stosuje
W tej chwili wypłacając lub robiąc zakupy za 100HRK z konta na Revolut zniknie ci dokładnie 57,65zł Nic nie będzie Ci zamieniać na Euro czy GBP.
Piszesz to jako praktyk - zrobiłeś faktycznie transakcję z PLN na HRK, czy jako teoretyk, który wyczytał w ofercie?
dominikzw napisał(a):....
Tylko zastanawia mnie fakt taki:
Jeśli na koncie mamy tylko 1000 zł to sprawa jest oczywista zjakiego konta środki zostaną pobrane w przypadku płatności w Chorwacji.
Ale jeśli mamy konto 1000 zł i subkont na którym mamy 500 euro i płacimy w Chorwacji za produkt X w wysokości 100 kun. To z którego konta schodzi?
Bartolski napisał(a):Marcinusik napisał(a):Bartolski napisał(a):Piszesz to jako praktyk - zrobiłeś faktycznie transakcję z PLN na HRK, czy jako teoretyk, który wyczytał w ofercie?
Jako teoretyk który na potrzeby wyjazdu do Chorwacji od ponad 3 tygodni czyta na temat fajnej alternatywy dla dosyć wysokich opłat jakie chce mój bank.
Nie opieram się na ofercie. Czytam i rozmawiam od kilku tygodni z ludźmi z Polski oraz świata na temat tego konta. I działa to dokładnie tak jak opisałem. Dodam, że Revolut to nie jest coś nowego. Miliony ludzi na całym świecie korzystają z tego wynalazku od kilku lat.
Nie ma żadnych podwójnych przewalutowań.
Nie ma tylko subkonta w kunach. Ale i tak kasę trzyma się w złotówkach na koncie tak jak opisałem bo to bez znaczenia.
Mając saldo w PLN jadąc przez Czechy tankujesz, płacisz Revolut i liczy Ci po aktualnym kursie PLN na KC. Wjeżdżasz do Austrii i płacisz Revolut PLN na Euro. Potem na bramce w Chorwacji wkładasz kartę i Revolut liczy PLN na kuny po dokładnie znamym Ci kursie, który możesz sobie podejżeć w konwerterze walut który jest w apce Revolut. Screeny Ci wklejałem.
Ten temat jest w miarę świerzy więc te kilka stron możesz przeczytać. Wcześniej rozmawialiśmy w tematach o płaceniu kartą i kursach kuny do złotego. Tam też sporo osób się wypowiadało.
Nie musisz mi wierzyć Ja w tym interesu nie mam. Po prostu mocno się tym interesuje i sporo informacji już łyknąłem. Nie jestem głupi, żeby przrczytać reklamę na stronie revolut i na tej podstawie się jarać tym wynalazkiem
Pracowałem w firmach z branży finansowej i nie było żadnej, która by działała na korzyść klienta. Dlatego jestem sceptyczny. Jeżeli ktoś pojedzie z tą kartą wcześniej niż mój wyjazd do Cro i sprawdzi empirycznie, że zeszło z konta tyle ile Revoult podaje w kursie walut, to wtedy raczej skorzystam.
Marcinusik napisał(a):Czemu na korzyść?
Jeśli Revolut robił by to co mówisz, używał niekorzystnych przeliczników, podwójnych przewalutowań, narzucał swoje spready to firma zakończyła by działalność krótko po otwarciu
Revolut to startup z GB. Muszą czymś przyciągnąć klientów. I tym czymś są między bankowe kursy wymiany
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne