Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

REVOLUT - karta wielowalutowa

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Pik71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pik71 » 05.03.2019 09:50

Krótko i kończymy ta dyskusję. Wydaje mi się że Revolut jest bezpieczniejszy ( pomimo założenia przez dwóch Rosjan w Londynie) od sklepu internetowego gdzie przy zakupach też podajesz numer karty i CVV.
Każde zasilenie konta i tak potwierdzam w aplikacji mojego banku w tym przypadku Millenium. Wygląda to tak, w Revolucie wpisuje kwotę zasilenia następnie w aplikacji banku potwierdzam zlecenie. Więc masz wszystko pod kontrolą. Jak jesteś tak ostrożny to załóż nowe konto tam wpłacaj określoną kasę a z tego konta na Revoluta tylko czy to ma sens ? Czy jest tu chociaż jedna osoba która miała problemy ???
komanch
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komanch » 05.03.2019 10:01

Ok dzięki za info. Wychodzi na to że niestety nie ma możliwości szybkiego doładowania konta bez podania danych karty.
Ostatnio edytowano 05.03.2019 10:45 przez komanch, łącznie edytowano 1 raz
komanch
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komanch » 05.03.2019 10:44

komanch napisał(a):
Aldonka napisał(a):Trochę szkoda, że nie ma kuny jako waluty, ale i tak uważam to rozwiązanie za fenomenalne.

A właśnie, co by to zmieniło gdyby była waluta kuny? Najlepiej na jakimś prostym przykładzie żebym zrozumiał :wink:

Czy ktoś mógłby mi jeszcze odpowiedzieć na pytanie powyżej?
hariet1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) hariet1 » 05.03.2019 10:56

komanch napisał(a):
komanch napisał(a):
Aldonka napisał(a):Trochę szkoda, że nie ma kuny jako waluty, ale i tak uważam to rozwiązanie za fenomenalne.

A właśnie, co by to zmieniło gdyby była waluta kuny? Najlepiej na jakimś prostym przykładzie żebym zrozumiał :wink:

Czy ktoś mógłby mi jeszcze odpowiedzieć na pytanie powyżej?

Gdyby było konto HRK można by wymienić PLN na HRK w dogodnym dla siebie momencie, wtedy płatności kartą była by w HRK. Po wymianie PLN na HRK przy płatnościach kartą nie interesowałby Cię kurs HRK.
arturescu
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturescu » 05.03.2019 10:59

Żeby tylko ten hurraentuzjazm nie odbił się nieprzyjemna czkawką, jak to było przy okazji wielu innych afer finansowych.

http://wyborcza.pl/7,155287,24506816,re ... BoxBizLink

Ciekawa jest ta wzmianka o intensywnym naganianiu klientów przez portale społecznościowe zamian za pracę i profity.
komanch
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komanch » 05.03.2019 11:07

Dlatego cały czas mówię, to że coś działało nie znaczy że jest bezpieczne.
https://www.cashless.pl/5465-revolut-kryzys
r19
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) r19 » 05.03.2019 11:11

arturescu napisał(a):Żeby tylko ten hurraentuzjazm nie odbił się nieprzyjemna czkawką, jak to było przy okazji wielu innych afer finansowych.

Ciekawa jest ta wzmianka o intensywnym naganianiu klientów przez portale społecznościowe zamian za pracę i profity.

Ale czym w zasadzie ryzykuję, skoro zasilam kartę tyle ile potrzebuję i niedługo potem wydaję? W związku z tym nie są to duże kwoty.
Poza tym wydaje mi się, że zawsze jest drugie dno. Banki nie lubią, jak im się spory kawałek tortu podjada. A były przyzwyczajone do monopolu.

W ubiegłym roku Revolut sprawdził się moim przypadku bardzo dobrze.
Doładowania przez Google Pay z karty debetowej mbanku.
Płatności na Węgrzech, Chorwacji (plus wypłaty z bankomatu do wysokości bezpłatnego limitu), BiH.
W tym roku użyłem raz do przesłania na konto w chorwackim banku zaliczki za apartament (w euro).
Karta leży w szufladzie i czeka na kolejne wyjazdy. Saldo kilka złotych.
Przed wakacjami sprawdzę jeszcze w Rosji i na Ukrainie.
arturescu
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturescu » 05.03.2019 11:21

r19 napisał(a):
arturescu napisał(a):Żeby tylko ten hurraentuzjazm nie odbił się nieprzyjemna czkawką, jak to było przy okazji wielu innych afer finansowych.

Ale czym w zasadzie ryzykuję, skoro zasilam kartę tyle ile potrzebuję i niedługo potem wydaję? W związku z tym nie są to duże kwoty.
Poza tym wydaje mi się, że zawsze jest drugie dno. Banki nie lubią, jak im się spory kawałek tortu podjada. A były przyzwyczajone do monopolu.

W ubiegłym roku Revolut sprawdził się moim przypadku bardzo dobrze.
Doładowania przez Google Pay z karty debetowej mbanku.
Płatności na Węgrzech, Chorwacji (plus wypłaty z bankomatu do wysokości bezpłatnego limitu), BiH.
W tym roku użyłem raz do przesłania na konto w chorwackim banku zaliczki za apartament (w euro).
Karta leży w szufladzie i czeka na kolejne wyjazdy. Saldo kilka złotych.
Przed wakacjami sprawdzę jeszcze w Rosji i na Ukrainie.

Każdy płaci jak chce i czym chce. Ja nie mam zaufania do tego wynalazku i tyle. To firma, która chce zarobić, jak chce popatrzeć na filantropię idę do Owsiaka albo Caritasu. Byle to nie skończyło się jak Uber, który po początkowym mocnym wejściu i masowych zachwytac zaczął zatrudniać w Wawie Ukraińców i Hindusów, w efekcie czego jadąc z Gocławia na Żoliborz, skończyłem na Ochocie. No, ale za 30 zł to przecież pikuś gdzie się dojeżdża, ważne że tanio :D

Mam kartę podpięta do konta walutowego i to ma wystarcza na okazjonalne wyjazdy wakacyjne, bo za służbowe płacę kartą firmową. Jak mi zabraknie waluty na koncie, to przeskakuje mi na konto złotówkowe. Mam dobry kurs przeliczeń i brak opłat bankomatowych. Jakoś nie chce mi się bawić w tę całą ekwilibrystykę opisaną w tym wątku. przy przeciętnych wydatkach wakacyjnych zaoszczędziłbym może te 50 zl.

Ale jak komuś się chce jego sprawa....
r19
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) r19 » 05.03.2019 11:30

Ależ oczywiście, jest wolność wyboru i każdy korzysta z usług firm/banków, które mu pasują/opłacają się, itd.
Nie czytałem całego wątku to nie wiem o jakiej ekwilibrystyce piszesz.
U mnie sprowadzało się to jedynie do zasilenia karty i płatności. Było wygodne i opłacalne. Tyle.
Ja do niczego nie namawiam. Napisałem tylko o moich doświadczeniach z produktem. Innych wodotrysków revoluta nie potrzebuję i nie sprawdzałem.
komanch
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komanch » 05.03.2019 11:47

Jak wygląda sprawa wypłacania pieniędzy z Revoluta na swój rachunek bankowy? co jest potrzebne?
r19
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) r19 » 05.03.2019 11:52

komanch napisał(a):Jak wygląda sprawa wypłacania pieniędzy z Revoluta na swój rachunek bankowy? co jest potrzebne?

Numer rachunku? :)
komanch
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komanch » 05.03.2019 12:09

Wiem że pytanie słabe, ale pytam żeby się upewnić czy nie potrzeba do tego znowu podpinać karty :)

ogólnie coraz mniej mi się podoba ten cały Revolut, przed chwilą zainstalowałem z ciekawości, nie ma już możliwości łączenia z PayPalem o którym wczesniej słyszałem, ostatnio często też jest problem sparowania z GooglePay,
nie wróżę długiej przyszłości tej firmie ....
Fancik
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fancik » 10.03.2019 10:49

Tak jak już ktoś wcześniej napisał nikt nikogo nie namawia do korzystania z Revolut. Zamiast narzekać można by zauważyć że problemem mogą być firmy trzecie które utrudniają jak mogą np.pobieranie opłat w bankomatach euronetu. Samo Google też nieźle utrudnia pokazując swój monopol.
Do wydatków wakacyjnych nie widzę jak na razie lepszej opcji. W zeszłym roku Revolut sprawdził się wyśmienicie i mam nadzieję że zawirowania na wyspach tego nie popsują.
Pik71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pik71 » 10.03.2019 11:09

Na szczęście możemy jechać na wakacje nie przejmując się Brexitem. Revolut dostał europejską licencję bankową na Litwie oprócz już posiadającej w GB. Więc obsługa kart w EU jest zapewniona nawet po wyjściu Anglii z EU. Sama firma jest już przygotowana na przerzucenie obsługi na Litwę.
arturescu
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturescu » 10.03.2019 11:31

Zaczyna się robić nieciekawie. Ale Litwa pomoże :D

http://next.gazeta.pl/next/7,151003,245 ... -fake.html
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

REVOLUT - karta wielowalutowa - strona 53
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone