napisał(a) matos1 » 28.08.2018 15:10
Cześć, zabrałem z Polski 130 Euro, 300 koron czeskich, 300 kuna (wszystko zostało mi z poprzednich wyjazdów), nie brałem żadnych PLN.
Od wyjazdu płacę wszędzie Revoultem, bez żadnych problemów Czechy (paliwo Tesco Breclav), Austria (paliwo+nocleg), Chorwacja (bramki na Autostradzie).
Wczoraj wybrałem 500 kuna z bankomatu w Nin (bez DCC) przeliczyło kunę po 0,57552 zł, zakupy za 106,64 kuna. Kurs w tanim kantorze we Wrocławiu to 0,595 zł/kuna. Wydając 606 kuna i płacąc Revoultem, oszczędności na poziomie 11,80 zł, bez spreadów i prowizji za transakcje bezgotówkowe.
Ciekawostka doładowuję Revoulta kartą Mastercard (debetową) z Raiffeissen BP, nie pobiera żadnych dodatkowych opłat, ale gdy próbowałem dziś doładować Revoulta kartą Visa (debetową) z ING to zamiast 500zł chciało pobrać z karty 505 zł.
Wyrobiłem 2 kartę dla Żony (kolejna równowartość 800zł z bankomatu bez prowizji w ciągu miesiąca).
Jestem zadowolony, że nikt mnie nie doi na spreadach, prowizjach od transakcji bezgotówkowych, wypłat z bankomatu.
Wrócę do RP, wybiorę PLN, dezaktywuję kartę, do następnego wyjazdu.
Pozdrawiam T