Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

REVOLUT - karta wielowalutowa

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marcinusik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcinusik » 20.08.2018 15:13

Interseal. Jest. Dodaj sobie walutę do kalkulatora. Salda w kunach nie ma ale to bez znaczenia. Przeczytaj temat to zrozumiesz czemu ;)

Dziś dojechałem do Cro.
Po trzech miesiącach testowania w PL wreszcie mogłem przetestować w walce.
Wszystko jak trzeba ;)
W Czechach bez problemu, Austria również. DCC wyskoczyło raz w Austrii ale pan zanim zareagowałem wybrał euro i gitarka ;)
Bramki w Zapresic i Benkovac chwila moment. Bilecik, karta i szlaban w górę ;)
W Chorwacji zakupy w Studenac bez zająknięcia ;)
Kuna 0.58zł :mrgreen:
Lampa 35.5 stopnia tylko jakaś burza idzie ale od czego jest karlowacko ;)
Prot666
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot666 » 20.08.2018 16:32

Ja jestem od wczoraj. W Austrii akurat placilem gotówką. Reszta czyli bramki i jakis lokalny sklep bez problemow i pytan. Kuna w weekend .585, dzis .581. No i u mnie wczoraj tez byla burza.

Pozdr
Prot
Interseal.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Interseal. » 20.08.2018 19:21

Marcinusik napisał(a):Interseal. Jest. Dodaj sobie walutę do kalkulatora. Salda w kunach nie ma ale to bez znaczenia. Przeczytaj temat to zrozumiesz czemu ;)

OK. Przebrnąłem.
Sporo plew w tym ziarnie, a końcówka to już "skoki do gardeł i rzuty ołowiem", ale przebrnąłem i brakuje mi tutaj doświadczeń związanych z międzynarodowymi przelewami walutowymi.

W zasadzie chyba jest jeden post dotyczący błędnego numeru SWIFT i jeden post chyba bez odpowiedzi dotyczący potrącenia kwoty za zaksięgowanie na koncie odbiorcy.
Pytam, gdyż są sytuacje, gdy trzeba przelać drobną kwotę np. w euro na konto (przykładowo zaliczka za apratament, lub mandat itp.).

Nada się do tego Revolut? Piszą, że tak, ale czy są jakieś komplikację?
Macie doświadczenia?

Pozdrawiam.
dareksi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dareksi » 20.08.2018 19:57

Płaciłem Revolutem zaliczkę za apartman w wysokości 200EUR. Następnego dnia otrzymałem potwierdzenie że pieniądze dotarły. Nie dopytywałem czy zostało coś "po drodze" potrącone ale wynajmujący nie dopominał się o dopłatę.
Interseal.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Interseal. » 20.08.2018 20:08

Dziękuję za informację.
Mam jeszcze pytanie, czy przelewałeś z konta Euro, z PLN, czy też nie ma to znaczenia jak w innych przypadkach powyżej opisanych?
dareksi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dareksi » 20.08.2018 21:21

Na Revolut miałem PLN, przelew był w EUR. Przewalutowanie odbyło się bez żadnych dodatkowych opłat, po aktualnym kursie widocznym w Revolut.
Prot666
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot666 » 21.08.2018 15:58

Interseal. napisał(a):Dziękuję za informację.
Mam jeszcze pytanie, czy przelewałeś z konta Euro, z PLN, czy też nie ma to znaczenia jak w innych przypadkach powyżej opisanych?

Ja placilem 100 z subkonta EUR, ale to nie ma znaczenia, bo Revolut kupilby je dla mnie "w locie". Zadnych prowizji no i podobnie jak u kolegi nic nie zostalo chyba potrącone, bo odbiorca nie domagal sie doplaty :-)

Pozdr
Prot
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 21.08.2018 19:41

Ja dla informacji. Dzisiaj Revolut przelicza po 0.58 a karta mBank MC debetowa po 0.60. Różnica niby jest ale nie jest duża.
jedrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedrula » 21.08.2018 19:47

toomas napisał(a):Ja dla informacji. Dzisiaj Revolut przelicza po 0.58 a karta mBank MC debetowa po 0.60. Różnica niby jest ale nie jest duża.

A prowizja?

Tez mam MC z mBank, prowizja 3% za przewalutowanie a dodatkowo przy wyplacie z bankomatu za granica +10 zl :(

Prawie wszystko jest lepsze od MC z mBank :mrgreen:

Karta Visa z mBank to juz 5.9% prowizji :mrgreen:
Interseal.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Interseal. » 21.08.2018 20:03

Prot666 napisał(a):
Interseal. napisał(a):Dziękuję za informację.

Ja placilem 100 z subkonta EUR, ale to nie ma znaczenia, bo Revolut kupilby je dla mnie "w locie". Zadnych prowizji no i podobnie jak u kolegi nic nie zostalo chyba potrącone, bo odbiorca nie domagal sie doplaty :-)

Właśnie o te sygnały z drugiej strony mi chodzi, a raczej ich brak.
Wynika z Waszych postów, że jest OK.

Ostatnio, żeby uniknąć wysokich kosztów przelewu zagranicznego użyłem kantoru internetowego i polecenia wypłaty zakupionego euro na zagraniczne konto. Koszt po stronie kantoru to 1 euro, "sygnałów" z drugiej strony także nie było. Bank wycenił mi koszty przelewu (70 euro) na 90 zł. Revoluta wtedy nie znałem.

Jeżeli Revolut utrzyma taki zestaw usług w takich cenach, to będzie to fajne narzędzie w drodze i nie tylko.
ventosa
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ventosa » 21.08.2018 20:14

Wczoraj wróciliśmy z Chorwacji.
Wszystkie zakupy Revolutem, począwszy od winiet węgierskiej i słowackiej, LPG na Węgrzech poprzez LPG w Chorwacji, bramki w Cro, zakupy w sklepach, knajpach i powrotne LPG na Słowacji. Do tego wypłata z bankomatów - wszędzie bez żadnej prowizji, w tym Euronet. Kurs ~0,579. Po przekroczeniu limitu wypłat kurs kuny wynosił ~0,596 (gdzie u mnie w kantorze był i jest 0,62zł). Nigdy żadnej transakcji nie odrzuciło i tylko raz w sklepie zapytało o DCC. Ogólnie zero problemów.
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 21.08.2018 20:25

Drugi tydzień na urlopie. Słowacja, Węgry, Chorwacja, Bośnia. Zero problemów, wypłata z bankomatów pytania o DCC. Przy zakupach bez pytań.

Dzisiaj dziwna sytuacja o 17 płatność w restauracji w Bośni - kurs BAM 2,20 o 19 zakupy w sklepie już kurs 2.32.
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 21.08.2018 23:15

jedrula napisał(a):
toomas napisał(a):Ja dla informacji. Dzisiaj Revolut przelicza po 0.58 a karta mBank MC debetowa po 0.60. Różnica niby jest ale nie jest duża.

A prowizja?

Tez mam MC z mBank, prowizja 3% za przewalutowanie a dodatkowo przy wyplacie z bankomatu za granica +10 zl :(

Podałem to co mi z konta ubyło. Wiem ze prowizje w mBanku są i dlatego revoulta mam a tu się okazuje ze kurs prawie taki sam. Wiem ze przy większych kwotach różnice będą zauważalne. Ja w mBanku wypłaty z banomatow mam bezpłatne.
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 22.08.2018 12:12

mchrob napisał(a):Drugi tydzień na urlopie. Słowacja, Węgry, Chorwacja, Bośnia. Zero problemów, wypłata z bankomatów pytania o DCC. Przy zakupach bez pytań.

Dzisiaj dziwna sytuacja o 17 płatność w restauracji w Bośni - kurs BAM 2,20 o 19 zakupy w sklepie już kurs 2.32.

Wg mnie DCC jest często tylko przeważnie obsługa od razu odrzuca. Ja przy każdej płatności obserwuje terminal i odkąd przyjechałem do HR pytanie o DCC przy płatnościach i wyciągania kasy z banomatu było w 90procentach przypadków. Brak pytania był przy płatnościach na bramkach. Dwa razy płaciłem karta mBanku i DCC tez było.
blatko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) blatko » 22.08.2018 12:47

toomas napisał(a):
jedrula napisał(a):

A prowizja?

Podałem to co mi z konta ubyło. Wiem ze prowizje w mBanku są i dlatego revoulta mam a tu się okazuje ze kurs prawie taki sam. Wiem ze przy większych kwotach różnice będą zauważalne. Ja w mBanku wypłaty z banomatow mam bezpłatne.

toomas,
twoja wczorajsza płatność kartą mbanku zostanie rozliczona dopiero za kilka dni.
w tej chwili masz tylko blokadę na pewną kwotę i tj. to twoje 0,60 za kunę.
Sprawdź tą płatność w historii za kilka dni/tydzień. Wtedy dopiero mbank dorzuci swoje 3 grosze (dosłownie i w przenośni).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

REVOLUT - karta wielowalutowa - strona 44
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone