Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

REVOLUT - karta wielowalutowa

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bartolski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartolski » 03.07.2018 09:36

Przy wprowadzaniu karty, z której ma być doładowywany Revolut pobrało mi w Credit Agricole prowizję 1 zł, w SKOK-u nie. Natomiast przy doładowaniu konta już nie pobiera żadnej prowizji. Jutro założę kartę żonie i sprawdzę jak to działa w BZWBK i Millenium.
dominikzw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominikzw » 03.07.2018 09:42

Ja z Millennium, karta debetowa, konto 360, 0 zł - dodatkowej opłaty. Dwa razy już przelewałem.
arturB76
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturB76 » 03.07.2018 09:52

Informacja sprzed 2 dni ale może ktoś jednak nie słyszał...'Problemy techniczne sprawiły, że Revolut nie działa. Podczas przeprowadzania płatności z konta pobierane są pieniądze, ale transakcja jest odrzucana. Problem mają użytkownicy z całego świata, w tym z Polski"
Bartolski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartolski » 03.07.2018 09:58

dominikzw napisał(a):Ja z Millennium, karta debetowa, konto 360, 0 zł - dodatkowej opłaty. Dwa razy już przelewałem.

Przy przelewach nie pobierało mi, tylko przy zapisaniu karty, z której będą pobieranie pieniądze na konto Revolut
dominikzw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominikzw » 03.07.2018 10:07

Mi przy zapisie też nie pobrało.
zimarek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zimarek » 03.07.2018 10:11

Dziś doładowanie z mBanku w PLN i Euro przez "Android Pay" i poprzez karty płatnicze - ZERO prowizji i jakichkolwiek dodatkowych opłat ;)
LFB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LFB » 03.07.2018 10:18

Franz napisał(a):
LFB napisał(a):REVOLUT oferuje międzybankowe kursy BID i ASK i do nich dolicza prowizję(marżę) w ułamkach grosza, natomiast same te kursy potrafią się znacznie od siebie różnić (spread), im mniej płynne waluty tym bardziej.

A teraz odrobina matematyki w oparciu o kursy z aplikacji REVOLUT z tej samej chwili

Kurs PLN/HRK 1,6823 za 1HRK płacimy 0,5944 PLN
Kurs HRK/PLN 0,5935
Kurs PLN/BAM 0,4416 za 1BAM płacimy 2,2645 PLN
Kurs BAM/PLN 2,2407

Gdyby te kursy były kursami weekendowymi różnice były by większe i wyglądały by tak:
Kurs PLN/HRK 1,6655 za 1HRK płacimy 0,6004 PLN
Kurs HRK/PLN 0,5875
Kurs PLN/BAM 0,4372 za 1BAM płacimy 2,2873 PLN
Kurs BAM/PLN 2,2183

Według przytoczonych przez Ciebie kursów:
spread dla pary HRK-PLN wynosi 0,15%, dla pary BAM-PLN 1,06%
dla przytoczonych przez Ciebie kursów weekendowych:
spread dla pary HRK-PLN wynosi 2,19%, dla pary BAM-PLN 3,11%
W tym ostatnim (najgorszym) przypadku spread wynosi 3,11%, czyli kursy ASK oraz BID różnią się po około 1,6% od kursu średniego. A zadane przeze mnie pytanie dotyczyło różnicy w wysokości 6,8%, czyli ponad czterokrotnie wyższej marży.

Jeżeli tego nie rozumiesz, przykro mi - bardziej łopatologicznie już Ci tego nie wyjaśnię.
Marcinusik dostrzegł tę dużą różnicę w kursach, Roykssop przytoczył kurs, który nie odbiega od przytoczonych (przyjaznych) reguł. Natomiast - jak widać w cytowanym przeze mnie wpisie Dawidbryk'a - zdarzają się dodatkowe kilkuprocentowe narzuty, których lepiej byłoby unikać, gdyby była znana przyczyna ich pojawiania się.

Jeżeli nie masz mądrej odpowiedzi na moje pytanie, ani nawet nie próbujesz się nad tym zastanowić, to po prostu nie zabieraj głosu. A już tym bardziej, kiedy nie mając argumentów merytorycznych (ba! nie zastanawiając się nad przytoczonymi przez Ciebie samego wielkościami), rzucasz hasłami o sianiu zamętu. Osobiście, nie czuję się odpowiedzialny za powstały w Twojej głowie zamęt; jedynie zadałem pytanie, dlaczego i w jakich okolicznościach pojawia się taka anomalia od zachęcających na ogół spreadów karty Revolut.

Pozdrawiam,
Wojtek

Zatem po kolei:

1.Kursy ASK i BID dla BAM/PLN w piątek na zamknięcie rynku mogły być bardziej od siebie oddalone (i zapewne były) niż te poniedziałkowe, których ja użyłem do symulacji kursu weekendowego (pokazałem jak działa naliczenie 1% prowizji i że wyraźnie w tym wypadku widać że PLN/BAM to nie to samo co BAM/PLN), spread ASK/BID jest zmienny w czasie i zależy od płynności.
Ty napisałeś że: Przecież to jest równoznaczne. Rachunek musi się zgadzać w każdą stronę - wszystko jedno, czy bierzesz kurs PLN/waluta, czy odwrotnie. - nie miałeś racji

2.Piszesz o naliczeniu 6,8% marży w ten sposób: Kurs BAM/PLN w tamtym momencie wynosił 2,19, a policzyło Ci po kursie 2,34, czyli 6,8% drożej od kursu. - jest to niepoprawne bo zakup BAM był realizowany przy użyciu waluty PLN zatem jedynym istotnym był kurs PLN/BAM (który był zapewne zasadniczo różny od BAM/PLN) z tamtego weekendu a tego kursu nie podajesz. Dalej sugerujesz że transakcja została przeliczona po kursie 2,34 (czyli nadal piszesz o BAM/PLN znowu błędnie) i na końcu wyliczasz 6,8 % znowu dla kursu BAM/PLN. Całe to rozumowanie ni jak się ma do przeprowadzonej transakcji, nic nie mówi o kursie przeliczenia dla złotówek i z tego względu sieje zamęt utrudniając zrozumienie mechanizmu przewalutowania. Rozumiem że tu Twoja logika bazuje na błędnym założeniu z punktu 1.
Żeby pisać o marży musielibyśmy znać międzybankowe kursy ASK i BID z momentu przeprowadzenia transakcji oraz kursy BAM/PLN i PLN/BAM Revoluta z tego samego momentu. Wtedy widzieli byśmy jaka marża została naliczona.

3.To co Ty opisujesz jako "kilkuprocentowe narzuty", które czasem się pojawiają, wynika z trzech rzeczy: zwiększania się spreadu na koniec piątkowych notowań (na skutek spadku płynności egzotycznych walut), prowizji weekendowej Revoluta oraz patrzenia ludzi na błędny kurs WALUTA/PLN a nie PLN/WALUTA (a te kursy jak już wykazałem się różnią, czasami - zwłaszcza w weekendy, znacząco). W takim przypadku po uwzględnieniu większego spreadu i prowizji weekendowej powstaje błędne wrażenie że dana WALUTA jest w weekend wręcz znacząco tańsza niż była w poprzedzającym tygodniu. W ten sposób odczytany i spodziewany kurs jest znacząco różny od kursu przeliczeniowego (poprawnie odczytanego jako PLN/WALUTA) i jest to rozumowanie błędne.

Podsumowując. Rozumiem o czym piszesz, rozumiem mechanizm przewalutowania Revoluta, widzę z Twoich wypowiedzi że Ty go nie rozumiesz, mimo to starasz się wyjaśniać jego działanie innym, a to prowadzi do błędnych wniosków i zamętu. Zatem ostatni raz w tym wątku zacytuję twój post: cyt."Jeżeli tego nie rozumiesz, przykro mi - bardziej łopatologicznie już Ci tego nie wyjaśnię."

I na tym zakończę, mam nadzieję że reszcie czytających pomogłem zrozumieć mechanizmy przewalutowania, i że wyprostowałem błędne wnioski wyciągnięte z wyjaśnień Franz-a.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.07.2018 14:30

LFB napisał(a):<..>

Po pierwsze - moje pytanie dotyczyło nie wydatków moich, tylko Dawidbryk'a, co już pokazuje, jak uważnie czytasz to, na co próbujesz odpowiedzieć.

Po drugie - po Twojej pierwszej odpowiedzi, przytoczyłem Ci kurs PLN/BAM, co nadal uparcie pomijasz.

Za każdym razem są to, oczywiście, kursy uśrednione i dlatego właśnie moje pytanie, skąd się wziął taki wysoki spread (inaczej: skąd aż tak wielka odchyłka od kursu średniego). Zwykle amplitudy ASK i BID cechują się równomiernością wokół kursu uśrednionego. Większe odchyłki od tej reguły zdarzają się wyłącznie, kiedy rynek spodziewa się gwałtownego ruchu kursu waluty w górę lub w dół lub następuje istotna przewaga podaży nad popytem bądź odwrotnie. W przypadku BAM, związanego z kursem EUR, wahania kursu BAM są identyczne jak EUR, zatem można przyjąć - z braku przesłanek w rodzaju grożącej nagłym wybuchem wojny bądź totalnym krachem gospodarki - że BID oraz ASK rozkłada się nadal prawie symetrycznie. Czyli należy się spodziewać, iż spread wynosi około dwukrotnej różnicy pomiędzy znanym nam kursem uśrednionym, a ceną, którą zapłacił Dawidbryk.

Skoro zatem Dawidbryk zakupił BAM po kursie 0,4274, a kurs średni PLN/BAM był wtedy 0,4565, to - jak łatwo obliczyć - była to odchyłka w wysokosci ponad 6%, a to nam daje spread Revoluta w wysokości ponad 12%.

Dla Ciebie najwyraźniej jest to normalna sprawa; dla mnie to anomalia, dodatkowy wydatek, którego wolałbym uniknąć.

I na tym również chciałbym zakończyć tę coraz bardziej jałową dyskusję, mając nadzieję, że może ktoś kiedyś będzie w stanie wyjaśnić przyczynę sporadycznego powstawania spreadu w tej wysokości.

Pozdrawiam,
Wojtek
artwro
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) artwro » 03.07.2018 15:06

Dzisiaj dokonałem pierwszej transakcji w sklepie na Ż., aby aktywować kartę. I faktycznie terminal chciał mi przeliczyć z funtów (na karcie mam tylko złotówki). Dobrze, że spojrzałem na wyświetlacz. Zapłaciłem złotówkami i wszystko było ok. Godzinę temu z karty revoluta przelałem na konto właściciela apartamentu w Chorwacji 200 euro zaliczki za apartman. Na aplikacji pokazał się komunikat, że pieniążki zostaną zaksięgowane do 6 lipca najpóźniej. Napisałem do Chorwatki meila, że zleciłem przelew zaliczki. Po kilku minutach Chorwatka napisała, że otrzymała już potwierdzenie wpłaty i apartament mam już zarezerwowany. Żadnej prowizji nie było, z konta zdjęło mi jedynie 878,95 zł jako równowartość 200 euro.
roykssop
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) roykssop » 03.07.2018 16:49

Chorwat99 napisał(a):Nie było żadnego info o prowizji ani nic. O to chodziło ?

Prawie. Na tym pierwszym screenie wpisz wartosc doladowania i kliknij gdziekokwiek indziej, zeby pole sie zdefocusowalo. Pod nim pojawi sie info o prowizji.

Capture+_2018-07-03-17-48-11.png
dapi2
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dapi2 » 03.07.2018 18:08

Witam, mam pytanie na temat opłat pobieranych przez bank za przelew na konto revolut, a konkretnie przez PKO BP. Byłem dzisiaj w banku i nijak nie mogłem się dogadaź z panienką w okienku. Może ktoś przelewa złotówki z tego banku na revolut
jolcix
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolcix » 03.07.2018 18:15

dapi2 napisał(a):Witam, mam pytanie na temat opłat pobieranych przez bank za przelew na konto revolut, a konkretnie przez PKO BP. Byłem dzisiaj w banku i nijak nie mogłem się dogadaź z panienką w okienku. Może ktoś przelewa złotówki z tego banku na revolut

ja przelewam, nie ma żadnych opłat
dapi2
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dapi2 » 03.07.2018 18:21

bardzo dziękuję, pozdrawiam
t_i_t_o
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) t_i_t_o » 03.07.2018 18:22

dapi2 napisał(a):Witam, mam pytanie na temat opłat pobieranych przez bank za przelew na konto revolut, a konkretnie przez PKO BP. Byłem dzisiaj w banku i nijak nie mogłem się dogadaź z panienką w okienku. Może ktoś przelewa złotówki z tego banku na revolut