Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

REVOLUT - karta wielowalutowa

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krasiu666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krasiu666 » 02.07.2018 07:37

dominikzw napisał(a):Musisz mieć na koncie jakąś walutę, najlepiej PL , chyba że zostało Ci z innych transakcji jakieś inne waluty to wtedy ewentualnie. Bo tak to bez sensu wpłacać PLN , wymieniać na Euro, płacić w Chorwacji w kunach. Wpłacasz PLN - przelicza Ci z automatu na kuny i po temacie.

Dziękuję za info.
Jak to mówią koniec języka za przewodnika.
LFB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LFB » 02.07.2018 09:16

Franz napisał(a):
LFB napisał(a):Było już o tym, nie patrz na kurs BAM/PLN tylko PLN/BAM - to samo dotyczy kun i każdej innej waluty.

Zazwyczaj sprawdzamy ile groszy/złotych musimy zapłacić za daną walutę, ale nie jest to poprawne, bo walutą za którą kupujemy jest PLN. Żeby mieć właściwe przeliczenie, oraz procenty marży, należy sprawdzać ile danej waluty dostaniemy za złotówkę, czyli przelicznik PLN/WALUTA

Przecież to jest równoznaczne. Rachunek musi się zgadzać w każdą stronę - wszystko jedno, czy bierzesz kurs PLN/waluta, czy odwrotnie.

W powyższym przypadku masz kurs PLN/BAM ok. 0,46, zaś policzyło po ok. 0,43 - zatem ok. 6,8% poniżej kursu PLN/BAM.
Pytanie o przyczynę pozostaje aktualne.

Pozdrawiam,
Wojtek

To nie jest równoznaczne, kupujemy po kursie sprzedaży (BID) a sprzedajemy po kursie zakupu (ASK)
http://akademiaforex.com/bid-czy-ask-w- ... ransakcje/

REVOLUT oferuje międzybankowe kursy BID i ASK i do nich dolicza prowizję(marżę) w ułamkach grosza, natomiast same te kursy potrafią się znacznie od siebie różnić (spread), im mniej płynne waluty tym bardziej.

A teraz odrobina matematyki w oparciu o kursy z aplikacji REVOLUT z tej samej chwili

Kurs PLN/HRK 1,6823 za 1HRK płacimy 0,5944 PLN
Kurs HRK/PLN 0,5935
Kurs PLN/BAM 0,4416 za 1BAM płacimy 2,2645 PLN
Kurs BAM/PLN 2,2407

Gdyby te kursy były kursami weekendowymi różnice były by większe i wyglądały by tak:
Kurs PLN/HRK 1,6655 za 1HRK płacimy 0,6004 PLN
Kurs HRK/PLN 0,5875
Kurs PLN/BAM 0,4372 za 1BAM płacimy 2,2873 PLN
Kurs BAM/PLN 2,2183

Jak widać w przypadku BAMa róznica jest już duża (a to i tak tylko przy mało realistycznym założeniu że w piątek na koniec handlu płynność była na takim samym poziomie jak w poniedziałek przed południem i kursy ASK oraz BID jeszcze bardziej się nie "rozjechały")
Odpowiedź na pytanie padła, i sądzę że nie użyto tam DCC.

Rozbieżności między ASK i BID dla danej waluty(konkretnie pary walut) są zmienne w czasie i zależą od płynności na rynku międzybankowym, dlatego w REVOLUT, zawsze należy sprawdzać kurs PLN/WALUTA i ewentualnie z niego liczyć sobie ile złotych i groszy zapłacimy za jednostkę danej waluty.
Ostatnio edytowano 02.07.2018 11:43 przez LFB, łącznie edytowano 4 razy
LFB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LFB » 02.07.2018 11:02

Franz napisał(a):
Marcinusik napisał(a):@LFB różnice w kupno/sprzedaż w Revolut to zazwyczaj ułamki groszy. A tu @Franz ma chyba rację bo różnica czy w tą czy w tą jest za duża.
Co prawda nie wiem jaki był kurs 17.06 ale nie sądzę aby tak duźo staniała Marka.

Kursy z dowolnego dnia, a nawet godziny, są na xe.com - wystarczy wejść w wykres. BAM jest ściśle związany z wartością EUR i drożeje w ostatnim czasie.

Pozdrawiam,
Wojtek

Cytat z xe.com:
All figures are live mid-market rates, which are not available to consumers and are for informational purposes only. To see the rates we quote for a money transfer, please sign up or log in to your XE Money Transfer account.

Czyli jest to kurs średni, który jest wyłącznie tworem matematycznym do celów poglądowych, w transakcjach walutowych nie istnieje. Żeby zobaczyć kursy przeliczeniowe (ASK i BID) należy się zalogować.
Marża weekendowa 1% (lub inna w zależności od waluty) naliczana jest do kursów ASK i BID nie do kursu średniego.

Franz - nie obraź się, ale tylko Ci się wydaje że rozumiesz zasadę działania przewalutowań i naliczania prowizji. Mylisz się, a Twoje ostatnie wpisy sieją zamęt w temacie.
Ostatnio edytowano 02.07.2018 11:36 przez LFB, łącznie edytowano 1 raz
ApropoDefacto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 02.07.2018 11:22

Mając kartę revolut można kupić walutę dajmy na to Euro i przelać je sobie na konto walutowe (w Euro) w macierzystym banku ? ile taki przelew kosztuje ?
koziol007
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) koziol007 » 02.07.2018 11:28

ApropoDefacto napisał(a):Mając kartę revolut można kupić walutę dajmy na to Euro i przelać je sobie na konto walutowe (w Euro) w macierzystym banku ? ile taki przelew kosztuje ?

Nic nie kosztuje - ale masz limit na transakcje walutowe 20 tyś pln na rok.
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 02.07.2018 20:17

Dostał ktoś już zwrot bo u mnie brak?
Chorwat99
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chorwat99 » 03.07.2018 06:57

Dlaczego po doładowaniu konta pobiera prowizję 1zł ? za każdym razem kiedy będę chciał doładować konto kartą debetową to będzie mi pobierało dodatkową prowizję ? :roll:
roykssop
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) roykssop » 03.07.2018 07:03

Korzystasz z banku pocztowego? Jesli tak, to Revolut imaczej traktuje karty banków pocztowych i pobiera prowizję.
Chorwat99
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chorwat99 » 03.07.2018 07:08

Nie, z banku pekao.
roykssop
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) roykssop » 03.07.2018 07:30

Chorwat99 napisał(a):Nie, z banku pekao.

W chwili doladowania pojawia sie info o prowizji. Wydaje mi sie, ze jest tam tez imformacja o przyczynie. Mozesz zrobić zrzut ekranu w chwili podania wartości doladowania? Zamaz tylko dane wrazliwe karty ;)
Chorwat99
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chorwat99 » 03.07.2018 07:38

roykssop napisał(a):
Chorwat99 napisał(a):Nie, z banku pekao.

W chwili doladowania pojawia sie info o prowizji. Wydaje mi sie, ze jest tam tez imformacja o przyczynie. Mozesz zrobić zrzut ekranu w chwili podania wartości doladowania? Zamaz tylko dane wrazliwe karty ;)

Nie było żadnego info o prowizji ani nic. O to chodziło ?
Załączniki:
36556359_10211524040518983_8650553923624501248_n.jpg
36534429_10211524040358979_7908582655199805440_n.jpg
Marcinusik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcinusik » 03.07.2018 08:02

@Chorwat99 to pytanie do Twojego banku. To bank pobrał opłatę za wpłatę. Musisz do nich uderzyć lub sprawdzić tabelę opłat i prowizji. Revolut nie pobiera opłat przy doładowaniu kartą. Chyba, że masz konto w jakimś mocno egzotycznym kraju o czym jest na stronie Revolut ;)
dominikzw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominikzw » 03.07.2018 08:08

To zadaj może pytanie Pekao na infolini z jakiego tytułu skroili Ci 1 zł ? Ja doładowałem dzisiaj z karty debetowej bank Millennium - 0 zł opłaty
Chorwat99
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chorwat99 » 03.07.2018 08:19

Tak będe musiał robić bo skoro za każde doładowanie mają mi pobierać 1zł prowizji to z automatu dyskwalifikuje korzystanie z revoluta w moim wypadku. Druga sprawa dlaczego nie mogę doładować konta poprzez apple pay ? wczoraj chyba z 10 razy próbowałem i za każdym razem odrzucało transakcje.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.07.2018 09:23

LFB napisał(a):REVOLUT oferuje międzybankowe kursy BID i ASK i do nich dolicza prowizję(marżę) w ułamkach grosza, natomiast same te kursy potrafią się znacznie od siebie różnić (spread), im mniej płynne waluty tym bardziej.

A teraz odrobina matematyki w oparciu o kursy z aplikacji REVOLUT z tej samej chwili

Kurs PLN/HRK 1,6823 za 1HRK płacimy 0,5944 PLN
Kurs HRK/PLN 0,5935
Kurs PLN/BAM 0,4416 za 1BAM płacimy 2,2645 PLN
Kurs BAM/PLN 2,2407

Gdyby te kursy były kursami weekendowymi różnice były by większe i wyglądały by tak:
Kurs PLN/HRK 1,6655 za 1HRK płacimy 0,6004 PLN
Kurs HRK/PLN 0,5875
Kurs PLN/BAM 0,4372 za 1BAM płacimy 2,2873 PLN
Kurs BAM/PLN 2,2183

Według przytoczonych przez Ciebie kursów:
spread dla pary HRK-PLN wynosi 0,15%, dla pary BAM-PLN 1,06%
dla przytoczonych przez Ciebie kursów weekendowych:
spread dla pary HRK-PLN wynosi 2,19%, dla pary BAM-PLN 3,11%
W tym ostatnim (najgorszym) przypadku spread wynosi 3,11%, czyli kursy ASK oraz BID różnią się po około 1,6% od kursu średniego. A zadane przeze mnie pytanie dotyczyło różnicy w wysokości 6,8%, czyli ponad czterokrotnie wyższej marży.

Jeżeli tego nie rozumiesz, przykro mi - bardziej łopatologicznie już Ci tego nie wyjaśnię.
Marcinusik dostrzegł tę dużą różnicę w kursach, Roykssop przytoczył kurs, który nie odbiega od przytoczonych (przyjaznych) reguł. Natomiast - jak widać w cytowanym przeze mnie wpisie Dawidbryk'a - zdarzają się dodatkowe kilkuprocentowe narzuty, których lepiej byłoby unikać, gdyby była znana przyczyna ich pojawiania się.

Jeżeli nie masz mądrej odpowiedzi na moje pytanie, ani nawet nie próbujesz się nad tym zastanowić, to po prostu nie zabieraj głosu. A już tym bardziej, kiedy nie mając argumentów merytorycznych (ba! nie zastanawiając się nad przytoczonymi przez Ciebie samego wielkościami), rzucasz hasłami o sianiu zamętu. Osobiście, nie czuję się odpowiedzialny za powstały w Twojej głowie zamęt; jedynie zadałem pytanie, dlaczego i w jakich okolicznościach pojawia się taka anomalia od zachęcających na ogół spreadów karty Revolut.

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

REVOLUT - karta wielowalutowa - strona 22
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone