LFB napisał(a):REVOLUT oferuje międzybankowe kursy BID i ASK i do nich dolicza prowizję(marżę) w ułamkach grosza, natomiast same te kursy potrafią się znacznie od siebie różnić (spread), im mniej płynne waluty tym bardziej.
A teraz odrobina matematyki w oparciu o kursy z aplikacji REVOLUT z tej samej chwili
Kurs PLN/HRK 1,6823 za 1HRK płacimy 0,5944 PLN
Kurs HRK/PLN 0,5935
Kurs PLN/BAM 0,4416 za 1BAM płacimy 2,2645 PLN
Kurs BAM/PLN 2,2407
Gdyby te kursy były kursami weekendowymi różnice były by większe i wyglądały by tak:
Kurs PLN/HRK 1,6655 za 1HRK płacimy 0,6004 PLN
Kurs HRK/PLN 0,5875
Kurs PLN/BAM 0,4372 za 1BAM płacimy 2,2873 PLN
Kurs BAM/PLN 2,2183
Według przytoczonych przez Ciebie kursów:
spread dla pary HRK-PLN wynosi 0,15%, dla pary BAM-PLN 1,06%
dla przytoczonych przez Ciebie kursów weekendowych:
spread dla pary HRK-PLN wynosi 2,19%, dla pary BAM-PLN 3,11%
W tym ostatnim (najgorszym) przypadku spread wynosi 3,11%, czyli kursy ASK oraz BID różnią się po około 1,6% od kursu średniego. A zadane przeze mnie pytanie dotyczyło różnicy w wysokości 6,8%, czyli ponad czterokrotnie wyższej marży.
Jeżeli tego nie rozumiesz, przykro mi - bardziej łopatologicznie już Ci tego nie wyjaśnię.
Marcinusik dostrzegł tę dużą różnicę w kursach, Roykssop przytoczył kurs, który nie odbiega od przytoczonych (przyjaznych) reguł. Natomiast - jak widać w cytowanym przeze mnie wpisie Dawidbryk'a - zdarzają się dodatkowe kilkuprocentowe narzuty, których lepiej byłoby unikać, gdyby była znana przyczyna ich pojawiania się.
Jeżeli nie masz mądrej odpowiedzi na moje pytanie, ani nawet nie próbujesz się nad tym zastanowić, to po prostu nie zabieraj głosu. A już tym bardziej, kiedy nie mając argumentów merytorycznych (ba! nie zastanawiając się nad przytoczonymi przez Ciebie samego wielkościami), rzucasz hasłami o sianiu zamętu. Osobiście, nie czuję się odpowiedzialny za powstały w Twojej głowie zamęt; jedynie zadałem pytanie, dlaczego i w jakich okolicznościach pojawia się taka anomalia od zachęcających na ogół spreadów karty Revolut.
Pozdrawiam,
Wojtek