Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

REVOLUT - karta wielowalutowa

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marcinusik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcinusik » 29.06.2018 14:17

@LFB różnice w kupno/sprzedaż w Revolut to zazwyczaj ułamki groszy. A tu @Franz ma chyba rację bo różnica czy w tą czy w tą jest za duża.
Co prawda nie wiem jaki był kurs 17.06 ale nie sądzę aby tak duźo staniała Marka.
Jest prawdopodobne, że terminal płatniczy użył DCC i przewalutowała tak aby właściciel terminala zarobił.
Nie wiem, musiałby się autor posta wypowiedzieć, czy płacił zbliżeniowo, czy coś wyskoczyło na terminalu itd.
Pewnie obsłudze wyskoczyła płatność w GBP i tak klepnął zamiast zmienić na lokalną walutę.
Nieogarnięta obsługa to najgorszy problem dla kart wielowalutowych.
Zawsze trzeba pilnować aby płatność poszła w lokalnej walucie inaczej są takie kwiatki ;)
Ake to tylko gdybanie.
dominikzw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominikzw » 29.06.2018 14:19

Oczywiście że ma to znaczenie, czy bierzesz pln - bam czy bam do pln. Zeby zaplacic za. Produkt x w walucie bam musisz ta walute kupic, czyli wymieniasz pln na bam.
Bam na pln dzialaloby tylko wtedy kiedy bys chcialbys bam sprzedac i wymienic na pln, ale to nie mozliwe tutaj tak w ogole.
Kazda instytucja ma spreed, nikt za free ci waluty nie sprzeda

Druga sprawa a moze bylo zastosowanie dcc i nie z konta pln tylko z funtow poszlo..... Domysly kolejne. Póki autor nie napisze co i jak zrobil to nir wiadomo
jolcix
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolcix » 29.06.2018 14:21

a czy ktoś wie, jak usunąć kursy? dodałam dużo i jest to strasznie nieczytelne, chciałabym usunąć i dodać trzy pary od nowa, ale nigdzie nie mogę znaleźć jak to zrobić
dominikzw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominikzw » 29.06.2018 14:24

Klilasz na dany kurs i przeciagasz palcem w lewo, wtedy po prawej stronie pojawia Ci sie kosz i wciskasz i po sprawie
dareksi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dareksi » 29.06.2018 14:26

jolcix napisał(a):a czy ktoś wie, jak usunąć kursy? dodałam dużo i jest to strasznie nieczytelne, chciałabym usunąć i dodać trzy pary od nowa, ale nigdzie nie mogę znaleźć jak to zrobić

Przesuwasz parę w lewo, pojawia się x, klikasz i usunięte.
jolcix
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolcix » 29.06.2018 14:29

dareksi napisał(a):
jolcix napisał(a):a czy ktoś wie, jak usunąć kursy? dodałam dużo i jest to strasznie nieczytelne, chciałabym usunąć i dodać trzy pary od nowa, ale nigdzie nie mogę znaleźć jak to zrobić

Przesuwasz parę w lewo, pojawia się x, klikasz i usunięte.

dziękuję ślicznie :papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.06.2018 14:33

dominikzw napisał(a):Oczywiście że ma to znaczenie, czy bierzesz pln - bam czy bam do pln. Zeby zaplacic za. Produkt x w walucie bam musisz ta walute kupic, czyli wymieniasz pln na bam.
Bam na pln dzialaloby tylko wtedy kiedy bys chcialbys bam sprzedac i wymienic na pln, ale to nie mozliwe tutaj tak w ogole.
Kazda instytucja ma spreed, nikt za free ci waluty nie sprzeda

Najwyraźniej nie zrozumiałeś, co napisałem.
Znaczenie, o którym napisałeś, mieści się w wartości ok. 1% - tyle wynosi (jak wynika z całej powyższej dyskusji, a także chociażby z przytoczonego zakupu w chorwackich kunach) spread Revoluta. Ja pytałem, skąd różnica wielkości 6,8%.

Pozdrawiam,
Wojtek
dominikzw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominikzw » 29.06.2018 14:34

Dopisałem u siebie ponizej ze moze DCC...
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.06.2018 14:36

Marcinusik napisał(a):@LFB różnice w kupno/sprzedaż w Revolut to zazwyczaj ułamki groszy. A tu @Franz ma chyba rację bo różnica czy w tą czy w tą jest za duża.
Co prawda nie wiem jaki był kurs 17.06 ale nie sądzę aby tak duźo staniała Marka.

Kursy z dowolnego dnia, a nawet godziny, są na xe.com - wystarczy wejść w wykres. BAM jest ściśle związany z wartością EUR i drożeje w ostatnim czasie.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.06.2018 14:37

dominikzw napisał(a):Dopisałem u siebie ponizej ze moze DCC...

OK.

Pozdrawiam,
Wojtek
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 29.06.2018 14:56

Dominik widzę, że jesteś nieźle aktywny w wątkach walutowych...będziesz w cro chyba najbardziej obcykanym walutowcem z naszego forum:). Tylko zarezerwuj jeszcze trochę czasu na wypoczynek, na urlop:)
jolcix
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolcix » 29.06.2018 15:49

amatus1 napisał(a):Dominik widzę, że jesteś nieźle aktywny w wątkach walutowych...będziesz w cro chyba najbardziej obcykanym walutowcem z naszego forum:). Tylko zarezerwuj jeszcze trochę czasu na wypoczynek, na urlop:)

Ale dzięki takim osobom my wszyscy mamy dużą wiedzę :D
Marcinusik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcinusik » 29.06.2018 18:53

dominikzw napisał(a):Kazda instytucja ma spreed, nikt za free ci waluty nie sprzeda

Tak jak napisałeś to zapewne DCC.
Spread w Revolut jest ale są to dosłownie ułamki grosza. W przypadku BAM to jakieś 0,25grosza (jedna czwarta grosza) na każdej złotówce wydanej na BAM. Więc tu różnica wyszła zbyt duża.
dominikzw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dominikzw » 29.06.2018 19:24

amatus1 napisał(a):Dominik widzę, że jesteś nieźle aktywny w wątkach walutowych...będziesz w cro chyba najbardziej obcykanym walutowcem z naszego forum:). Tylko zarezerwuj jeszcze trochę czasu na wypoczynek, na urlop:)

Ja mam wyjazd pod koniec sierpnia więc wole teraz rozpracować wszystko a potem się nie stresować i odpoczywać.
Wychodzę z założenia że jak mogę komuś pomóc to pomagam, a jak ja pytam to na większość odpowiedzi znalazłem Tutaj odpowiedź :)
roykssop
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) roykssop » 30.06.2018 03:45

Franz napisał(a):A orientujesz się, skąd się wziął taki wysoki przelicznik bośniackich marek do złotówki? Nawet ten niedzielny dodatkowy procent tego nie tłumaczy.
Kurs BAM/PLN w tamtym momencie wynosił 2,19, a policzyło Ci po kursie 2,34, czyli 6,8% drożej od kursu.

Pozdrawiam,
Wojtek

Weekend. 18.06 kurs był taki:

Capture+_2018-06-30-04-42-58.png
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

REVOLUT - karta wielowalutowa - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone