Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

REVOLUT - karta wielowalutowa

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zimarek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zimarek » 27.06.2018 07:21

Wczoraj tankowanie na stacji automatycznej w PL. Płatność w czytniku z pinem. Nie było pytania o DCC. Wszystko OK.
Thomas81
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thomas81 » 27.06.2018 09:14

Nie wiem czy coś źle zrobiłem, ale dziś dokonałem zakupu na ebay'u za pomocą karty Revolut i nastąpiło podwójne przewalutowanie :?
Konto zostało obciążone nie kwotą 84$ jak widniało na aukcji a 66£ :?:
Różnica niby nie wielka bo 14 złotych ale jednak - co mogło pójść nie tak ?

edit:
Już wiem co zrobiłem źle - ebay przy płatności kartą pobiera opłaty w walucie gdzie prowadzona jest karta - mogłem założyć sobie subkonto w GBP :oops:
Marcinusik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcinusik » 27.06.2018 11:26

@Thomas81 zawsze za zakupy ebay płaciłem poprzez paypal i w sumie nigdy nie patrzyłem ile tam liczą.

Co miałeś na koncie revolut? Dolary czy pln? Czemu podwójne przewalutowanie. Pytam z ciekawości. Jaki sposób płatności wybrałeś? Po prostu podałeś numer karty i cvv itp?
84$ to aktualnie 63.5funta w konwerterze revolut.. Ciekawe kto zgarnął te 2.5funta :?:
Thomas81
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thomas81 » 27.06.2018 12:33

Marcinusik napisał(a):@Thomas81 zawsze za zakupy ebay płaciłem poprzez paypal i w sumie nigdy nie patrzyłem ile tam liczą.

Co miałeś na koncie revolut? Dolary czy pln? Czemu podwójne przewalutowanie. Pytam z ciekawości. Jaki sposób płatności wybrałeś? Po prostu podałeś numer karty i cvv itp?
84$ to aktualnie 63.5funta w konwerterze revolut.. Ciekawe kto zgarnął te 2.5funta :?:

2,5 funta zgarnął Ebay. Nawet gdybym miał na koncie inną walutę to nic by to nie zmieniło. Ebay przelicza po swoim kursie na walutę domyślną karty.
Wybrałem płatność kartą VISA
Marcinusik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcinusik » 27.06.2018 13:54

Czyli wyszło tak jak by podczas płatności czy wyciągania z bankomatu zastosowało DCC i przeliczyło tak aby ktoś zarobił :(
Bo rozumiem, że miałeś konto w PLN?
Może była gdzieś do wyboru opcja w jakiej walucie zapłacić. To tak jak w płatnościach w terminalu nieraz wyskakuje płatność w GBP i wtedy właściciel terminala przelicza po swoim kursie. Trzeba odrzucić i zapłacić w walucie kraju w którym robisz zakupy.
Na ebay powinno wtedy przliczyć na dolary po kursie revolut. Coś poszło nie tak.
krasiu666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krasiu666 » 27.06.2018 14:50

Przed chwilą dokonałem pierwszej płatności na naszej narodowej stacji paliw płaciłem za kawę. Na terminalu do którego włożyłem kartę pojawiło się pytanie chodziło o funty, ale za nim zdążyłem załapać o co chodzi Pan z obsługi zapytał jaką walutę wybieram Pln czy £. Na koncie mam większą ilość € i dokładnie 30 pln, wybrałem Pln. Z konta pobrało dokładnie tyle co na paragonie.
Jedno co mnie zastanowiło to dosyć długi czas przetwarzania danych przed zapytaniem jaka waluta jak i potem.
Było to na tyle długo, że nawet Pan z obsługi był lekko zdziwiony.
Pozdrawiam
shpath
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) shpath » 27.06.2018 15:51

zimarek napisał(a):Wczoraj tankowanie na stacji automatycznej w PL. Płatność w czytniku z pinem. Nie było pytania o DCC. Wszystko OK.

Co to była za stacja?
Revolut - wg informacji na ich stronie - raczej nie działa na stacjach automatycznych.
mentos2504
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mentos2504 » 27.06.2018 17:29

A czy jest pobierana prowizja przy przelewie na konto w Polsce (w Euro lub złotówkach)? Ja mam akurat konto w Pekao.
vavelsky
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vavelsky » 27.06.2018 17:49

Robiłem przelew w EUR na konto walutowe w mBanku i nie doliczono mi żadnej prowizji.
Godlik
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Godlik » 27.06.2018 18:45

Revolut pięknie spisuje się w Chorwacji, zarówno jeśli chodzi o płatności, jak i wyciąganie kasy z bankomatu. Obecnie przelicza kuny po 0.589 PLN. mBank robi to po 0.624 PLN... Na baku paliwa to jakieś kilkanaście PLN różnicy...
zimarek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zimarek » 27.06.2018 19:06

shpath napisał(a):
zimarek napisał(a):Wczoraj tankowanie na stacji automatycznej w PL. Płatność w czytniku z pinem. Nie było pytania o DCC. Wszystko OK.

Co to była za stacja?
Revolut - wg informacji na ich stronie - raczej nie działa na stacjach automatycznych.

Stacja Tyxon, wcześniej Circle (statoil).
Testowo robiłem 2 przelewy do mBanku w PLN I Euro i oba bez żadnych kosztów i prowizji.
zimarek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zimarek » 27.06.2018 19:45

RESET czyli cykl miesieczny nastepuje dokladnie po miesiacu licząc od daty i godziny aktywacji konta. U mnie jest to dokladnie dziś po godz. 17 ☺
Marcinusik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcinusik » 27.06.2018 20:11

Jak by co mogę potwierdzić to o co już kilka razy tu było pytane ;)
Reset darmowych wypłat z bankomatu jest w dzień założenia konta.
Ja zakładałem konto 27. Dwa dni temu wybrałem z bankomatu 50zł i dziś mi się zresetował limit.
Więc jeśli ktoś na tegorocznym wyjeździe chce mieć podwójną możliwość wybrać po 800zł (około 1356 kun) a jeszcze nie założył konta to wie co zrobić ;)
Warto też założyć drugiej połówce co daje limit darmowych wypłat około 5424 kuny.

@zimarek mnie ubiegł :D Do tego on też zakładał konto 27 ;)
Załączniki:
Screenshot_20180627-182757.png
Screenshot_20180624-205756.png
jacencjusz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacencjusz » 27.06.2018 20:24

Wczoraj pierwszy raz udało mi sie przetestować kartę i jestem mega zadowolony. Wszystkie transakcje przeszły bez problemu w lokalnej walucie bez podwójnego przewalutowania. Udalo sie zaplacić na stacji na Wegrzech oraz w Chorwacji. Bramki atostradowe również przeszły gładko. Na koniec lidl w Makarskiej i prom na Hwar. Kurs na dziaj to okolo 0.58 za Kunę.
Marcinusik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcinusik » 27.06.2018 21:03

jacencjusz napisał(a):Wczoraj pierwszy raz udało mi sie przetestować kartę i jestem mega zadowolony. Wszystkie transakcje przeszły bez problemu w lokalnej walucie bez podwójnego przewalutowania. Udalo sie zaplacić na stacji na Wegrzech oraz w Chorwacji. Bramki atostradowe również przeszły gładko. Na koniec lidl w Makarskiej i prom na Hwar. Kurs na dziaj to okolo 0.58 za Kunę.

I to są posty które cieszą najbardziej ;)

Powiedz tylko czy płaciłeś zbliżeniowo, czipem? Ani razu nie zapytało o wybór waluty?
Z tego co widzę to tylko płacąc w PL są te pytania. Może za granicą terminale są bardziej przyjazne zagranicznym turystom ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

REVOLUT - karta wielowalutowa - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone