Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

REVOLUT - karta wielowalutowa

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
roykssop
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) roykssop » 23.06.2018 18:58

mentos2504 napisał(a):Karta zmówiona, za tydzień będę testował w Chorwacji (o ile dojdzie). Wygląda to nieźle. Ciekawe czy na bezobsługowych stacjach benzynowych blokuje środki na koncie, a jeżeli tak to na jak długo?

Poczytaj FAQ Revoluta. Karta nie obsługuje płatności w automatach na stacjach paliw. Z doswiadczenia na pewno nie da sie zaplacic na stacji Temmel.
Kod: Zaznacz cały
https://www.revolut.com/me/help/przewodnik-po-revolut/wysyłka-pieniędzy-i-jak-je-wydawać-z-revolut/jak-korzystać-z-karty/jakie-podmioty-nie-są-obsługiwane-przez-revolut?lang=pl
Marcinusik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcinusik » 24.06.2018 20:06

Dziś wybrałem 50zł z bankomatu PKO BP. Nie było pytania o DCC a szkoda bo miałem nadzieję wreszcie zobaczyć jak wygląda to wybieranie/odrzucanie. Na razie mam pecha bo wszędzie gdzie płacę wszystko bez pytań o wybór waluty :mrgreen:
Oczywiście pobrało 50zł i ani grosza więcej.
Wybrałem dziś bo chcę potwierdzić to, że reset darmowych wypłat jest w dzień założenia konta. Konto zakładałem 27 i jeszcze o tym nie wiedziałem. Ale pobyt w Cro mam od 20 do 31 więc fartem się załapię ;) Jutro zakładam żonie.
Załączniki:
Screenshot_20180624-205756.png
Screenshot_20180624-205904.png
johny1412
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) johny1412 » 26.06.2018 09:45

krótkie 2 pytania: czy jak w weekend będę płacił na bramkach a mam na karcie euro, to będzie prowizja? i jak wyglądają płatności z bookinga w cro? cenę mam podaną w euro i info, że w tej walucie mam zapłacić. jak wypadnie mi to w weekend to też coś doliczą? pozdrav
fhuarius
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) fhuarius » 26.06.2018 10:11

Booking normalnie pobierze opłatę w euro które masz na karcie bez prowizji.
Na bramkach zapłacisz w kunach i w zależności jakie kwoty masz większe na karcie euro czy złotówki przeliczy po kursie weekendowym na kuny.
Marcinusik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcinusik » 26.06.2018 14:22

johny1412 napisał(a):krótkie 2 pytania: czy jak w weekend będę płacił na bramkach a mam na karcie euro, to będzie prowizja? i jak wyglądają płatności z bookinga w cro? cenę mam podaną w euro i info, że w tej walucie mam zapłacić. jak wypadnie mi to w weekend to też coś doliczą? pozdrav

Za booking zapłać w tygodniu albo w tygodniu zamień PLN na żądaną ilość Euro i wtedy nie ważne czy w weekend czy w tygodniu zapłacisz.

Na bramkach w CRO płacąc w sobotę lub niedzielę przeliczy Ci PLN na Kuny i doliczy 1%.
Nawet jadąc od Macejl na samo południe Dalmacji zapłacisz 2.5kuny więcej :mrgreen: Czyli po naszemu 1.4zł Więc nie wiem czy jest nad czym debatować ;)
Bartolski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartolski » 26.06.2018 15:40

Marcinusik napisał(a):Na bramkach w CRO płacąc w sobotę lub niedzielę przeliczy Ci PLN na Kuny i doliczy 1%.
Nawet jadąc od Macejl na samo południe Dalmacji zapłacisz 2.5kuny więcej :mrgreen: Czyli po naszemu 1.4zł Więc nie wiem czy jest nad czym debatować ;)

Będę na terenie Chorwacji w piątek późnym wieczorem i mam pytanie czy w piątek do 23:59:59 naszego czasu nie pobierają prowizji, czy jest to ustalone wg czasu brytyjskiego?
Marcinusik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcinusik » 26.06.2018 17:50

Ciekawe pytanie :D
To tylko godzina różnicy ale będąc w stanach pewnie był by problem :/
Trzeba poszukać informacji. Gdyby tak było to moglibyśmy płacić bez opłat do 00:59 naszego czasu w sobotę i od 00:59 w poniedziałek.
Biorąc pod uwagę, że te opłaty są powiązane z zamknięciem międzybankowego rynku wymiany walut to pewniectrzeba by sprawdzić kiedy i według jakiego czasu nie działa.
Thomas81
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thomas81 » 26.06.2018 18:28

Dziś odebrałem kartę - jestem mile zaskoczony przesyłką - jeszcze nie spotkałem się z taką formą "pakowania" karty :D
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 26.06.2018 18:32

Ludzie ale te opłaty to raptem 1% o ile dobrze pamiętam...nie popadajcie w paranoje...Korzystają z tej karty i tak urywacie kilka procent w porównaniu do kart z naszych banków więc ten 1% to naprawdę tyle co nic... Ja nawet nie stresuję się przekroczeniem limitu 200euro przy wybieraniu ze ściany. Przekraczając limit biorą prowizję 2% a mi mBank bierze 5% to i tak jestem 3% do przodu...I czym tu się stresować..
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 26.06.2018 19:01

Dokładnie ;)
Bartolski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartolski » 26.06.2018 20:27

toomas napisał(a):Ludzie ale te opłaty to raptem 1% o ile dobrze pamiętam...nie popadajcie w paranoje...Korzystają z tej karty i tak urywacie kilka procent w porównaniu do kart z naszych banków więc ten 1% to naprawdę tyle co nic... Ja nawet nie stresuję się przekroczeniem limitu 200euro przy wybieraniu ze ściany. Przekraczając limit biorą prowizję 2% a mi mBank bierze 5% to i tak jestem 3% do przodu...I czym tu się stresować..

Tylko zadałem pytanie, nie popadłem w paranoję ani się nie zestresowałem. Ziarnko do ziarnka... :D
Marcinusik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcinusik » 26.06.2018 20:42

Zgadza się @toomas ;) Ja też mam konto, które za granicą zdziera ostatnie łachy :P Więc pewnie będę miał w nosie ten 1% ale mimo wszystko warto wiedzieć jak to wszystko funkcjonuje ;)

Wczoraj założyliśmy konto żonie i jej też reset darmowych wypłat wypadnie w środku naszego pobytu. Więc na wyjeździe bez opłat będzie można wyciągnąć 3200zł. To już spokojnie wystarczy.
Dodam, że przesyłanie pieniędzy z Revolut na Revolut to dwa kliknięcie i po sekundzie kasa jest u żony lub na odwrót ;)
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 26.06.2018 20:43

Bartolski napisał(a):
toomas napisał(a):Ludzie ale te opłaty to raptem 1% o ile dobrze pamiętam...nie popadajcie w paranoje...Korzystają z tej karty i tak urywacie kilka procent w porównaniu do kart z naszych banków więc ten 1% to naprawdę tyle co nic... Ja nawet nie stresuję się przekroczeniem limitu 200euro przy wybieraniu ze ściany. Przekraczając limit biorą prowizję 2% a mi mBank bierze 5% to i tak jestem 3% do przodu...I czym tu się stresować..

Tylko zadałem pytanie, nie popadłem w paranoję ani się nie zestresowałem. Ziarnko do ziarnka... :D

Jak urazilem to przepraszam....
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 26.06.2018 20:46

Marcinusik napisał(a):Zgadza się @toomas ;) Ja też mam konto, które za granicą zdziera ostatnie łachy :P Więc pewnie będę miał w nosie ten 1% ale mimo wszystko warto wiedzieć jak to wszystko funkcjonuje ;)

Wczoraj założyliśmy konto żonie i jej też reset darmowych wypłat wypadnie w środku naszego pobytu. Więc na wyjeździe bez opłat będzie można wyciągnąć 3200zł. To już spokojnie wystarczy.
Dodam, że przesyłanie pieniędzy z Revolut na Revolut to dwa kliknięcie i po sekundzie kasa jest u żony lub na odwrót ;)

Wiadomo ze trzeba wiedzieć co i jak i być świadomym ograniczeń karty. Ale chyba nawet z prowizjami wychodzi taniej jak w polskich bankach.
Bartolski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartolski » 26.06.2018 21:00

toomas napisał(a):
Bartolski napisał(a):Tylko zadałem pytanie, nie popadłem w paranoję ani się nie zestresowałem. Ziarnko do ziarnka... :D

Jak urazilem to przepraszam....

Ne, no skąd. Tylko lubię wiedzieć na czym stoję. Skoro będę w piątek w Cro, to kuny z bankomatu wolę wybrać w piątek, bez prowizji.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

REVOLUT - karta wielowalutowa - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone