Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

REVOLUT - karta wielowalutowa

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 25.03.2023 23:31

qra69 napisał(a):A wiecie jak to wygląda w Citibank? Czy lepiej tu czy dalej korzystać z Revolut?

Jeśli chodzi o kursy walut, prowizje itp, to Citibank jest baaaardzo niekorzystny w porównaniu np z Revolut lub nawet pkobp.
Mam też kartę kantoru alior wielowalutową. Musiałam zapłacić nią w Izraelu. Na karcie miałam euro. Kurs wyszedł dużo mniej korzystny niż w revolut, chociaż dolary i euro mogę kupić po dobrym kursie . Podejrzewam, że przewalutowało mi euro na dolary i dopiero dolary na szekle.
Ale ta karta jeszcze nigdy i nigdzie nie odmówiła współpracy :)
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 26.03.2023 08:31

empire13 napisał(a):
marecky81 napisał(a):W Chorwacji 2 lata temu też nie. Chyba, że coś się zmieniło, chociaż bank twierdzi, że bez zmian.

Z roku na rok jest coraz gorszej. Coraz trudniej znaleźć bankomat bezprowizyjny.
Dlatego gotówkę lepiej wybrać gdzieś głębiej w Chorwacji albo gdzieś po drodze w innym kraju.

Do 2021 euro wyciągałem w Austria Bank (grupa UniCredit). Było bez prowizji, ale z limitem 400€ na jedną wypłatę. W tym roku wypłata w kraju za 2 euro i problem z głowy, tym bardziej że Austrię miniemy na wysokości 10 km. Co do wyciągania gotówki po drodze w Chorwacji - nie nastawiałbym się na to.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 26.03.2023 11:01

marecky81 napisał(a):Tzn. "gdzieś głębiej" bankomat np. Zagrebacka nie pobierze prowizji, a na wybrzeżu pobierze?

Nie pamiętam już w jakich sieciach tak jest. Pisałem o tym w ubiegłym roku chyba w temacie "bankomaty bez prowizji".
W Varazdin większość bankomatów była bezprowizyjna (revolut i curve) a na wyspie Vis czy w w Omiš takiego już nie znalazłem.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 26.03.2023 11:05

Bravik napisał(a):. Co do wyciągania gotówki po drodze w Chorwacji - nie nastawiałbym się na to.

Zakładam, że Słowacy, Austriacy i Słoweńcy nie są tak pazerni jak Chorwaci.
Ale mogę nie mieć racji :hut:
brachol
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) brachol » 27.03.2023 14:27

W Chorwacji to teraz EUR więc kasę można wybrać np. w AUT lub SLO...
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 27.03.2023 17:50

brachol napisał(a):W Chorwacji to teraz EUR więc kasę można wybrać np. w AUT lub SLO...

Jeśli się jedzie przez te kraje.
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 27.03.2023 17:55

marecky81 napisał(a):
brachol napisał(a):W Chorwacji to teraz EUR więc kasę można wybrać np. w AUT lub SLO...

Jeśli się jedzie przez te kraje. Zresztą chyba łatwiej wziąć po prostu gotówkę z kraju.
vin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vin » 27.03.2023 20:25

marecky81 napisał(a):

Trasa alternatywna z Polski wiedzie przez Słowację, a tam też jest euro, więc również można wypłacić. Z Revoluta, a tego dotyczy ten wątek, w Polsce raczej ciężko wypłacić euro bez dodatkowych kosztów.
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 27.03.2023 20:39

vin napisał(a):
marecky81 napisał(a):

Trasa alternatywna z Polski wiedzie przez Słowację, a tam też jest euro, więc również można wypłacić. Z Revoluta, a tego dotyczy ten wątek, w Polsce raczej ciężko wypłacić euro bez dodatkowych kosztów.

No nie jest to trasa alternatywna, jeśli się jedzie z Podkarpacia, Lubelskiego czy Małopolski.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 07.04.2023 00:51

Dla celów archiwalnych, treść otrzymanego dzisiaj e-maila:

Wprowadzamy kilka zmian w Regulaminie kont osobistych i opłatach za wymianę walut. Zmiany wejdą w życie 7 czerwca 2023 roku.

Opłaty za wymianę walut
W planie Standard opłaty za wymianę walut pozostaną takie same aż do wyczerpania miesięcznego limitu 5.000 zł uzasadnionego wykorzystania. W przypadku transakcji przekraczających limit miesięczny opłata za uzasadnione wykorzystanie wzrośnie z 0,5% do 1,0%. Opłaty za wymianę walut w weekendy pozostają bez zmian.

Revolut Pay
Aktualizujemy Regulamin w celu uściślenia, w jaki sposób możesz zarządzać zgodami na inicjowanie płatności przez usługodawców.

Ochrona i poufność danych
Pozostali klienci Revolut nie mogą obecnie wyświetlić zbyt wielu informacji na Twój temat. Jednak po wprowadzeniu niniejszych zmian Twoi znajomi będą mogli zobaczyć:
•Twoje imię i nazwisko oraz zdjęcie profilowe, o ile podczas wyszukiwania będą pasować do Twojej nazwy użytkownika (Revtagu);
•plan Revolut, z którego korzystasz.

Jeśli nie chcesz ujawniać tych danych, możesz wyłączyć ich widoczność w ustawieniach prywatności.

Co należy zrobić?
Nie musisz nic robić. Jeśli wprowadzone zmiany Ci nie odpowiadają, możesz w każdej chwili zamknąć swoje konto Revolut, choć będzie nam przykro, że odchodzisz.

Jeśli masz jakieś pytania, skontaktuj się z nami za pośrednictwem całodobowego czatu wsparcia klienta w aplikacji.

Nie pozostaje nam nic innego, jak tylko się cieszyć z tego, że Chorwacja weszła do strefy euro.
gringostar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gringostar » 07.05.2023 08:29

vin napisał(a):
marecky81 napisał(a):

Załóż sobie kantor Alior i śmiało możesz wypłacać Euro i dolary bez dodatkowych kosztów w placówkach alior banku
grzesiek32
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzesiek32 » 01.06.2023 12:57

gringostar napisał(a):Załóż sobie kantor Alior i śmiało możesz wypłacać Euro i dolary bez dodatkowych kosztów w placówkach alior banku

W Polsce to wiem a jak jest za granicą np. Chorwacja w których bankomatach i czy jest jakaś prowizja?
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 01.06.2023 13:19

@ grzesiek32 ze strony Alior kantor: "Uwaga! Alior Bank nie pobiera żadnych dodatkowych opłat za wypłaty z bankomatów za granicą oprócz wymienionych w Taryfie Opłat, Prowizji i Oprocentowania Kantoru Walutowego dla Klientów Indywidualnych. Właściciel bankomatu może jednak pobrać opłatę (surcharge) za skorzystanie z urządzenia. Obowiązek informowania o dodatkowej opłacie jest regulowany odrębnymi przepisami, które mogą różnić się w poszczególnych krajach."

Kantor walutowy, tabela opłat i prowizji https://kantor.aliorbank.pl/pomoc-i-kon ... wizje.html
zaako
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zaako » 09.06.2023 18:16

Czy ktoś korzystał i wypłacał z karty wielowalutowej santander?Jak to w praniu jest w bankomatach w Cro lub AU, Słoweni.
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 22.06.2023 08:30

Czy wybierał ktoś markę bośniacką revolutem ? Zastanawia mnie czy lepiej zostawić złotówki czy zamienić na euro, czy bez znaczenia :?: Czy w przypadku posiadania na koncie i e i zł, przy wypłacie BAM pobierze ze złotówek jako, że w Pl zakładałam konto ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

REVOLUT - karta wielowalutowa - strona 116
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone