Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

REVOLUT - karta wielowalutowa

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zimarek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zimarek » 14.06.2018 20:08

Ja wypłaciłem 800zł i tyle dokładnie pobrało z konta. Wypłatę w euro sprawdzę na Słowacji lub Słowenii w drodze do Chorwacji☺ Czy komuś zakończył się miesiąc rozliczenia i może potwierdzić cykl rozliczeniowy?
shpath
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) shpath » 14.06.2018 22:24

Wypłacacie w Polsce € mimo iż naszą walutą jest PLN i się dziwicie, że jakieś inne kursy macie.
Czyż nie powinno się wypłacać waluty obowiązującej w danym kraju by te korzystne kursy mogły zadziałać?
W strefie € wypłaca się €, w Polsce PLN, w Chorwacji HRK i tak dalej.
Wypłacając walutę nieobowiązującą w danym kraju zawsze jest się narażonym na wyższe ceny i niekorzystne przeliczniki. Ktoś te pieniądze do bankomatu musi wsadzić, na pewno nie zrobi tego za darmochę..
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 15.06.2018 07:25

juveadamo napisał(a):Dzisiaj pierwszy raz chciałem zapłacić kartą revolut, akurat byłem na orlenie.
Zakupy na kwotę 53 zł z groszami. Na terminalu wyskoczyła kwota w funtach, chyba 11,7. Mówię do kasjera, że chcę zapłacić w złotówkach i co mam przycisnąć na terminalu. On mówi, że zmieni mi walute na PLN na komputerze ale coś chyba mu nie wyszło bo zapłaciłem w funtach (na zł wyszło ponad 57 zł). Jakby ktoś napisał co trzeba zrobić jak kwota na terminalu wyskoczy w funtach.

Miałem dzisiaj to samo w stokrotce - pobrało w funtach i 3zł w plecy :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.06.2018 08:23

dareksi napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):
dareksi napisał(a):Dziś, próbowałem testowo wybrać 200EUR w polskim bankomacie Euronet. Zasiliłem rachunek Revolut kwotą 900zł (kurs EUR w aplikacji to ok. 4,27zł), oczywiście pojawiła się ona za kilka sekund. Za chwilę po przeklikaniu bankomat stwierdził brak odpowiedniej kwoty na koncie. W historii aplikacji widnieje nieudana operacja na kwotę 8O, 951,82zł (195,60£). Bez wdawania się w szczegóły, kurs takiej wymiany to 4,7591zł za 1EUR.

1 euro czy jeden funt. :?:

Za 200EUR wyszło 951,82zł, a więc 4,7591zł za 1EUR. Funty ( 195,60£ ) podane są drobnym drukiem, chyba tylko informacyjnie, nie mam subkonta w funtach.

W dużym skrócie, kupiłeś EUR w "kantorze" Euronet po kursie przez nich zaproponowanym. Euronet przeliczył 200 EUR na złotówki po kursie jak wyżej i obciążył kartę w PLN, a Revolut podał informacyjnie, że te 951,82 PLN to 195,60 GBP (po całkiem atrakcyjnym kursie 4.866 za funta).
Ten artykuł trochę rozjaśnia temat:
https://subiektywnieofinansach.pl/wyplacal-z-bankomatu-euro-karta-w-euro-z-konta-w-euro-drozej-niz-w-najdrozszym-kantorze-pomylka/
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 15.06.2018 11:41

Lechoo napisał(a):
juveadamo napisał(a):Dzisiaj pierwszy raz chciałem zapłacić kartą revolut, akurat byłem na orlenie.
Zakupy na kwotę 53 zł z groszami. Na terminalu wyskoczyła kwota w funtach, chyba 11,7. Mówię do kasjera, że chcę zapłacić w złotówkach i co mam przycisnąć na terminalu. On mówi, że zmieni mi walute na PLN na komputerze ale coś chyba mu nie wyszło bo zapłaciłem w funtach (na zł wyszło ponad 57 zł). Jakby ktoś napisał co trzeba zrobić jak kwota na terminalu wyskoczy w funtach.

To ciekawe, a możesz coś więcej napisać o transakcji jak przebiegała, czy były na wyświetlaczu w terminalu jakieś informacje o walucie ?. Gdzie jest nasz znawca tematu Marcinusik ?. Widać nie jest to takie proste i trzeba więcej infromacji/wyjaśnień o tym produkcie.
zimarek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zimarek » 15.06.2018 11:49

Jeżeli płacimy zbliżeniowo, to terminal domyślnie stosuje walutę lokalną (w kilku przypadkach tak miałem i żaden terminal nie pytał o walutę). Jeżeli wybieramy transakcję z pinem to wówczas terminal może zapytać czy przeliczyć transakcję na funty?? Należy za każdym razem wybrać NIE. W temacie było już o tym kilka razy napisane.
Marcinusik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcinusik » 15.06.2018 11:55

dareksi napisał(a):Dziś, próbowałem testowo wybrać 200EUR w polskim bankomacie Euronet. Zasiliłem rachunek Revolut kwotą 900zł (kurs EUR w aplikacji to ok. 4,27zł), oczywiście pojawiła się ona za kilka sekund. Za chwilę po przeklikaniu bankomat stwierdził brak odpowiedniej kwoty na koncie. W historii aplikacji widnieje nieudana operacja na kwotę 8O, 951,82zł (195,60£). Bez wdawania się w szczegóły, kurs takiej wymiany to 4,7591zł za 1EUR.

I więcej tego nie rób ;) Tak jak sam znalazłeś info to Euronet zamienia Twoje złotówki na Euro a nie Revolut. Dobrze, że nie miałeś takiej kwoty bo kurs 4,75 za 1 euro to z kosmosu jakiś. W revolut 4.27.

Lechoo napisał(a):

Ja też czekam na jakiś konkretniejszy opis tego jak to wygląda aby ustrzec się takich błędów. I czy to tylko wybiera się na terminalu czy obsługa (jak nierozgarnięty pan z Orlenu) też może coś namieszać.

@juvedamo mimo, że kwota nie znacząca to zażądał bym zwrotu od kasjera tych 4zł. Wyraźnie poinformowałeś, że płatność w PLN. Nie potrafi niech płaci. Pewnie jak wyskoczyła Ci cena w funtach to on powinien anulować tą operację i puścić to jeszcze raz w PLN. Na terminalu nadal miałeś informację o Funtach? Wkładałeś czipem czy zbliżeniowo?

shpath napisał(a):Wypłacacie w Polsce € mimo iż naszą walutą jest PLN i się dziwicie, że jakieś inne kursy macie.
Czyż nie powinno się wypłacać waluty obowiązującej w danym kraju by te korzystne kursy mogły zadziałać?
W strefie € wypłaca się €, w Polsce PLN, w Chorwacji HRK i tak dalej.
Wypłacając walutę nieobowiązującą w danym kraju zawsze jest się narażonym na wyższe ceny i niekorzystne przeliczniki. Ktoś te pieniądze do bankomatu musi wsadzić, na pewno nie zrobi tego za darmochę..

Dokładnie. Wypłacamy walutę taką jaka jest w aktualnym kraju w którym jesteśmy. I koniecznie odrzucamy DCC(dynamic curency conversion) lub wybieramy "without conversion"

zimarek napisał(a):Ja wypłaciłem 800zł i tyle dokładnie pobrało z konta. Wypłatę w euro sprawdzę na Słowacji lub Słowenii w drodze do Chorwacji☺ Czy komuś zakończył się miesiąc rozliczenia i może potwierdzić cykl rozliczeniowy?

@zimarek ja będę testował teorię o resecie w dzień założenia konta. Jest ona najbardziej wiarygodna. Masa ludzi o to pytało na forum revolut i takie dostawali odpowiedzi od leaderów/adminów. Jeśli ktoś założył konto po 16.03.2017 to reset darmowych wypłat jest w dzień założenia konta. Wcześniej był pełen miesiąc kalendarzowy.

25 wypłacę jakąś kwotę z bankomatu i sprawdzę 27 czy się zresetuje. 27 zakładałem konto. Mimo wszystko żonie też założę konto około 25 aby nam reset wypadł w środku pobytu. Za dużo informacji jest na ten temat aby było inaczej.

yzedef napisał(a):Gdzie jest nasz znawca tematu Marcinusik ?. Widać nie jest to takie proste i trzeba więcej infromacji/wyjaśnień o tym produkcie.

Jest znafca :P Przecież ja sam pisałem wiele razy aby ktoś to wyjaśnił ;)
To jedna z niewielu rzeczy które też mnie trapią. Na pewno trzeba patrzeć co na terminalu i jeśli wyskakują funty to trzeba być czujnym. Ja płaciłem dwa razy i ani razu nie zapytało niestety :/

@zimarek ktoś wczesniej pisał, ze płacił zbliżeniowo i pobrało mu w funtach. Ja na wszelki wypadek wyłączyłem płatności zbliżeniowe.
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 15.06.2018 12:50

Ciekawe w takim razie jak Revolut policzy płatność na bramkach w CRO na autostradzie, mamy tam przecież transakcję bez podawania PIN i wybierania czegokolwiek. Coś czuję że Revolut na tych "problemach" niezłą kasę łupie.
t_i_t_o
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) t_i_t_o » 15.06.2018 13:27

Płatność z kartą włożoną do terminala wygląda tak:
IMG_20180615.jpg

Naciśnięcie czerwonego przycisku nie anuluje transakcji, lecz spowoduje płatność w PLN. Naciśnięcie zielonego - płatność w GBP.
Prawdopodobnie obsługujący terminal nie wie, jak przeprowadzać transakcje kartą walutową (z przyzwyczajenia potwierdza zielonym) i dlatego rozlicza w GBP.
Marcinusik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcinusik » 15.06.2018 14:00

yzedef napisał(a):Ciekawe w takim razie jak Revolut policzy płatność na bramkach w CRO na autostradzie, mamy tam przecież transakcję bez podawania PIN i wybierania czegokolwiek. Coś czuję że Revolut na tych "problemach" niezłą kasę łupie.

Co do bramek to też jestem ciekaw. Pewnie lada moment ktoś coś tu zaraportuje ;) Mam nadzieję.

Natomiast jeśli chodzi o to co napisałeś o łupaniu kasy na tych złych wyborach to nie masz racji. Tu zarabia właściciel terminala ;) Nie Revolut. Zgadzając się na płatność w GBP a nie w walucie lokalnej zgadzasz się aby to właściciel terminala POS przeliczył te GBP na PLN lub kuny jeśli jesteś w CRO. I oczywiście na te kursy nałożone są odpowiednie spready aby ktoś zarobił.
http://samcik.blox.pl/2015/08/Cztery-pu ... iebie.html
Trzeci punkt z tekstu pod tym linkiem.

Dlatego tak ważne jest wybieranie waluty w której akurat kupujemy oraz odrzucanie DCC w bankomacie.

t_i_t_o napisał(a):Płatność z kartą włożoną do terminala wygląda tak:
Naciśnięcie czerwonego przycisku nie anuluje transakcji, lecz spowoduje płatność w PLN. Naciśnięcie zielonego - płatność w GBP.
Prawdopodobnie obsługujący terminal nie wie, jak przeprowadzać transakcje kartą walutową (z przyzwyczajenia potwierdza zielonym) i dlatego rozlicza w GBP.

Czyli (bo na zdjęciu nie widać) czerwony przycisk jest po lewej i nim wybieramy walutę po lewej na ekranie, tak? Bo zielony jest po prawej tam gdzie GBP.
No to kolejny krok w zrozumieniu tego piekielnego wynalazku :P
Ostatnio edytowano 15.06.2018 14:55 przez Marcinusik, łącznie edytowano 1 raz
t_i_t_o
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) t_i_t_o » 15.06.2018 14:11

Marcinusik napisał(a):(bo na zdjęciu nie widać) czerwony przycisk jest po lewej

Obrazek
Marcinusik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcinusik » 15.06.2018 14:20

Dzięki @t_i_t_o.
Ciekaw jestem od czego to zależy czy wyskakuje pytanie o DCC czy nie.

Ktoś na dniach jedzie do Cro albo może jest na miejscu z tą kartą? Jeśli to tak wygląda na każdym terminalu to nie powinno być problemu nawet po chorwacku :P
roykssop
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) roykssop » 15.06.2018 14:47

Marcinusik napisał(a):Co do bramek to też jestem ciekaw. Pewnie lada moment ktoś coś tu zaraportuje ;) Mam nadzieję.

Terminale na bramkach nie oferują DCC dlatego nie ma problemu z płatnością Revolutem ani Alior Kantorem.
DCC to usługa operartora terminala, dlatego nie zawsze i nie wszędzie jest dostępna.
sebjan
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebjan » 15.06.2018 15:08

Płatność Revolutem Czechy po 9:00 i Słowenia 14:00
Załączniki:
S80615-155928.jpg
S80615-155915.jpg
zimarek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zimarek » 15.06.2018 15:59

Ja również zakładałem 27, więc reset za kilka dni. Z bankomatu planet cash również nie pytał o przewalutowanie, tylko wypłata od razu w PLN. W bankomacie eurocash było pytanie o DCC, oczywiście trzeba odrzucić. W sklepie przy zbliżeniowej również nie pytał o przewalutowanie, przy płatności z pinem w markecie było pytanie zgodnie z przykladami powyżej i czerwony przycisk odrzucenie transakcji w funtach☺
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

REVOLUT - karta wielowalutowa - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone