juveadamo napisał(a):Dzisiaj pierwszy raz chciałem zapłacić kartą revolut, akurat byłem na orlenie.
Zakupy na kwotę 53 zł z groszami. Na terminalu wyskoczyła kwota w funtach, chyba 11,7. Mówię do kasjera, że chcę zapłacić w złotówkach i co mam przycisnąć na terminalu. On mówi, że zmieni mi walute na PLN na komputerze ale coś chyba mu nie wyszło bo zapłaciłem w funtach (na zł wyszło ponad 57 zł). Jakby ktoś napisał co trzeba zrobić jak kwota na terminalu wyskoczy w funtach.
dareksi napisał(a):Janusz Bajcer napisał(a):dareksi napisał(a):Dziś, próbowałem testowo wybrać 200EUR w polskim bankomacie Euronet. Zasiliłem rachunek Revolut kwotą 900zł (kurs EUR w aplikacji to ok. 4,27zł), oczywiście pojawiła się ona za kilka sekund. Za chwilę po przeklikaniu bankomat stwierdził brak odpowiedniej kwoty na koncie. W historii aplikacji widnieje nieudana operacja na kwotę , 951,82zł (195,60£). Bez wdawania się w szczegóły, kurs takiej wymiany to 4,7591zł za 1EUR.
1 euro czy jeden funt.
Za 200EUR wyszło 951,82zł, a więc 4,7591zł za 1EUR. Funty ( 195,60£ ) podane są drobnym drukiem, chyba tylko informacyjnie, nie mam subkonta w funtach.
Lechoo napisał(a):juveadamo napisał(a):Dzisiaj pierwszy raz chciałem zapłacić kartą revolut, akurat byłem na orlenie.
Zakupy na kwotę 53 zł z groszami. Na terminalu wyskoczyła kwota w funtach, chyba 11,7. Mówię do kasjera, że chcę zapłacić w złotówkach i co mam przycisnąć na terminalu. On mówi, że zmieni mi walute na PLN na komputerze ale coś chyba mu nie wyszło bo zapłaciłem w funtach (na zł wyszło ponad 57 zł). Jakby ktoś napisał co trzeba zrobić jak kwota na terminalu wyskoczy w funtach.
Miałem dzisiaj to samo w stokrotce - pobrało w funtach i 3zł w plecy
dareksi napisał(a):Dziś, próbowałem testowo wybrać 200EUR w polskim bankomacie Euronet. Zasiliłem rachunek Revolut kwotą 900zł (kurs EUR w aplikacji to ok. 4,27zł), oczywiście pojawiła się ona za kilka sekund. Za chwilę po przeklikaniu bankomat stwierdził brak odpowiedniej kwoty na koncie. W historii aplikacji widnieje nieudana operacja na kwotę , 951,82zł (195,60£). Bez wdawania się w szczegóły, kurs takiej wymiany to 4,7591zł za 1EUR.
Lechoo napisał(a):juveadamo napisał(a):Dzisiaj pierwszy raz chciałem zapłacić kartą revolut, akurat byłem na orlenie.
Miałem dzisiaj to samo w stokrotce - pobrało w funtach i 3zł w plecy
shpath napisał(a):Wypłacacie w Polsce € mimo iż naszą walutą jest PLN i się dziwicie, że jakieś inne kursy macie.
Czyż nie powinno się wypłacać waluty obowiązującej w danym kraju by te korzystne kursy mogły zadziałać?
W strefie € wypłaca się €, w Polsce PLN, w Chorwacji HRK i tak dalej.
Wypłacając walutę nieobowiązującą w danym kraju zawsze jest się narażonym na wyższe ceny i niekorzystne przeliczniki. Ktoś te pieniądze do bankomatu musi wsadzić, na pewno nie zrobi tego za darmochę..
zimarek napisał(a):Ja wypłaciłem 800zł i tyle dokładnie pobrało z konta. Wypłatę w euro sprawdzę na Słowacji lub Słowenii w drodze do Chorwacji☺ Czy komuś zakończył się miesiąc rozliczenia i może potwierdzić cykl rozliczeniowy?
yzedef napisał(a):Gdzie jest nasz znawca tematu Marcinusik ?. Widać nie jest to takie proste i trzeba więcej infromacji/wyjaśnień o tym produkcie.
yzedef napisał(a):Ciekawe w takim razie jak Revolut policzy płatność na bramkach w CRO na autostradzie, mamy tam przecież transakcję bez podawania PIN i wybierania czegokolwiek. Coś czuję że Revolut na tych "problemach" niezłą kasę łupie.
t_i_t_o napisał(a):Płatność z kartą włożoną do terminala wygląda tak:
Naciśnięcie czerwonego przycisku nie anuluje transakcji, lecz spowoduje płatność w PLN. Naciśnięcie zielonego - płatność w GBP.
Prawdopodobnie obsługujący terminal nie wie, jak przeprowadzać transakcje kartą walutową (z przyzwyczajenia potwierdza zielonym) i dlatego rozlicza w GBP.
Marcinusik napisał(a):Co do bramek to też jestem ciekaw. Pewnie lada moment ktoś coś tu zaraportuje Mam nadzieję.
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne