Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

REVOLUT - karta wielowalutowa

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 03.07.2022 01:30

marekkowalak napisał(a):
vin napisał(a):chyba faktycznie do niedawna po prostu kurs był gorszy, ale ostatnio revolut pokazał mi przy wymianie w niedzielę info o dodatkowej opłacie - widać to potem w historii transakcji:
Screenshot_20220701-215953~2.png

No właśnie ja takiej pozycji nie mam przy ubiegłorocznej transakcji.

Bo osobnej pozycji jako takiej nie ma!
Po prostu Revolut na weekend poszerza tylko swój spread i Ty tego nawet nie zauważysz bez dokładnego przeliczenia kursów wymiany tam-i-z-powrotem.
A ten poszerzony spread był od samego początku i Revolut też od początku o nim wyraźnie pisał na swoich stronach internetowych.

Swoją drogą... zaczyna mnie ten Revolut lekko wk... denerwować z tymi kombinacjami. :twisted:

Nie jesteś jedynym :)
Dlatego trzeba mieć ze sobą jeszcze co najmniej jedną kartę z dobrymi przelicznikami. Ja jadąc do Chorwacji biorę ich nawet 4 :)
koziol007
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) koziol007 » 03.07.2022 09:37

Ja mam dwie karty Revolut (swoją i żony), w ciągu pierwszych dwóch dni szukam bankomatu, gdzie mogę wypłacić bez prowizji i od razu wyciągam 2-3 tyś kun. Tam gdzie można płacę kartą - napiwki gotówką. Tam gdzie nie można płacić kartą - płacę gotówką.
Jak zabraknie gotówki to wybieram z ATM ponownie. Wracając do Polski przywoziłem zawsze ca. 300-500 (czyli grosiki), które wykorzystywałem w kolejnym roku.
Mam na uwadze, że Chorwacja przyjmie Euro od 01-01-2023, także w tym roku nie przywiozę nic kun.
vin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vin » 03.07.2022 09:48

Chris_M napisał(a):Bo osobnej pozycji jako takiej nie ma!
Po prostu Revolut na weekend poszerza tylko swój spread i Ty tego nawet nie zauważysz bez dokładnego przeliczenia kursów wymiany tam-i-z-powrotem.
A ten poszerzony spread był od samego początku i Revolut też od początku o nim wyraźnie pisał na swoich stronach internetowych.

Zerknij proszę na zrzut ekranu w moim poprzednim poście - nie jest to osobna pozycja w historii rachunku, ale mimo wszystko jest widoczna przy danej transakcji i nie trzeba nic przeliczać. O ile pamiętam, nawet przy zlecaniu tej weekendowej wymiany było jakieś powiadomienie w aplikacji, że będzie dodatkowy koszt.
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 03.07.2022 09:51

koziol007 napisał(a):Ja mam dwie karty Revolut (swoją i żony), w ciągu pierwszych dwóch dni szukam bankomatu, gdzie mogę wypłacić bez prowizji i od razu wyciągam 2-3 tyś kun. Tam gdzie można płacę kartą - napiwki gotówką. Tam gdzie nie można płacić kartą - płacę gotówką.
Jak zabraknie gotówki to wybieram z ATM ponownie. Wracając do Polski przywoziłem zawsze ca. 300-500 (czyli grosiki), które wykorzystywałem w kolejnym roku.
Mam na uwadze, że Chorwacja przyjmie Euro od 01-01-2023, także w tym roku nie przywiozę nic kun.

To drugie wybranie to już chyba z prowizją?
koziol007
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) koziol007 » 03.07.2022 10:02

Bravik napisał(a):
koziol007 napisał(a):Ja mam dwie karty Revolut (swoją i żony), w ciągu pierwszych dwóch dni szukam bankomatu, gdzie mogę wypłacić bez prowizji i od razu wyciągam 2-3 tyś kun. Tam gdzie można płacę kartą - napiwki gotówką. Tam gdzie nie można płacić kartą - płacę gotówką.

To drugie wybranie to już chyba z prowizją?

Tak, bez prowizji jest do 800pln dla jednej karty, - ale prowizja to i tak "mały pikuś" przy całkowitym koszcie wydatków.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 03.07.2022 17:07

vin napisał(a):
Chris_M napisał(a):Bo osobnej pozycji jako takiej nie ma!

Zerknij proszę na zrzut ekranu w moim poprzednim poście - nie jest to osobna pozycja w historii rachunku, ale mimo wszystko jest widoczna przy danej transakcji i nie trzeba nic przeliczać. O ile pamiętam, nawet przy zlecaniu tej weekendowej wymiany było jakieś powiadomienie w aplikacji, że będzie dodatkowy koszt.

Tak, faktycznie!
Ja po prostu wiedząc, że w weekendy Revolut ma ten powiększony spread, unikałem dokonywania wymiany walut w weekendy, więc nie zauważyłem, że to się zmieniło i że obecnie ta prowizja jest wyszczególniona w odrębnej pozycji jako dodatkowa opłata.
Lincek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lincek » 04.07.2022 07:16

A ja mam pytanko co do wymiany w aplikacji bo jeszcze nie wymieniałem. Powiedzcie mi czy dobrze robię?
1. Wchodze na aplikacje, wciskam trzy kropeczki , wchodzę na wymień ,
2. Sprzedaj PLN na Euro
3. Sprzedaj PLN na Kuna HRK?

Tylko to mnie zastanawia bo w kantorze zawsze kupowałem Kune czy Euro a nie sprzedawałem zł.
DominikI
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DominikI » 04.07.2022 07:37

Dobrze robisz.
Dla zobrazowania jest to ujęte jako sprzedaż złotówek. A żeby coś kupić to coś musisz dać w zamian, jeden czort jak sobie nazwiesz wymianę ;)
walazz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) walazz » 04.07.2022 11:33

Teraz w niedziele placilem i revolutem i karta pkobp visa. Roznica jest 10% ceny na korzysc revoluta w stosunku do pkobp. Juz nie bede uzywac karty dziadowskich bankow polski h.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 04.07.2022 11:43

walazz napisał(a):Teraz w niedziele placilem i revolutem i karta pkobp visa. Roznica jest 10% ceny na korzysc revoluta w stosunku do pkobp. Juz nie bede uzywac karty dziadowskich bankow polski h.

Wczoraj płaciłem za nocleg i zakupy na Węgrzech, kurs forinta:
Revolut: 0,01191 z prowizją za weekend.
PeKaO SA: 0,01199
Więc różnica nie aż taka duża. :papa:
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 04.07.2022 21:08

dids76 napisał(a):
walazz napisał(a):Teraz w niedziele placilem i revolutem i karta pkobp visa. Roznica jest 10% ceny na korzysc revoluta w stosunku do pkobp. Juz nie bede uzywac karty dziadowskich bankow polski h.

Bo Ty płaciłeś kartą banku Pekao SA, a "walazz" płacił kartą banku PKO BP. A to są dwa różne banki! :mrgreen:
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 04.07.2022 21:18

Uważasz, że rosyjskie banki są lepsze?
Zapewne masz rację, widocznie nie bez powodu istnieje takie stare powiedzenie: "Masz to jak w ruskim banku" :mrgreen:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 04.07.2022 21:20

Chris_M napisał(a):
dids76 napisał(a):

Bo Ty płaciłeś kartą banku Pekao SA, a "walazz" płacił kartą banku PKO BP. A to są dwa różne banki! :mrgreen:

Wiem że to dwa różne banki ale oba są polskie, więc jak widać nie wszystkie są dziadowskie :papa:
biokd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) biokd » 10.07.2022 16:47

Sorry, mam głupie pytanie... nie korzystalem jeszcze z Revoluta, mam aplikację, ale póki co nic tam nie wpłacałem i nie robiłem żadnych transakcji.
Czy aby płacić revolutem np na stacji, w knajpie, czy na autostradzie, trzeba mieć fizyczną kartę, czy można sobie ustawić NFC (wtedy tylko zbliżeniowo) lub czy da się to zrobić całkiem "bezkartowo"?
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 10.07.2022 17:18

Chris_M napisał(a):

Uważasz, że rosyjskie banki są lepsze?
Zapewne masz rację, widocznie nie bez powodu istnieje takie stare powiedzenie: "Masz to jak w ruskim banku" :mrgreen:

A w którym to miejscu walazz choćby napomknął o rosyjskich bankach? Nadinterpretujesz. :roll:
A co do PKO BP - faktem jest, że nie jest to bank pierwszego wyboru.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

REVOLUT - karta wielowalutowa - strona 108
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone