Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

REVOLUT - karta wielowalutowa

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Pik71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pik71 » 01.07.2022 11:33

I wtedy zrobić dezaktywację kont poza tym którego używasz. Zawsze PL zostanie aktywne plus np. HU jeżeli akurat tam jesteś.
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 01.07.2022 12:34

empire13 napisał(a):
pawers napisał(a):Wracając do Chorwacji, mam tylko jeden problem z płatnością, chodzi o bramki powrotne na Lucko, gdzie płacimy w automacie.
Próbowałem już 3 razy zapłacić kartą Revolut i zawsze poległem. Mam włączone w aplikacji płatności wszystkimi sposobami.
Rok temu nawet pracownik na bramkach sprawdzał ustawienia w aplikacji i stwierdził że jest ok i powinno działać.

Dziwne. Ja nigdy nie miałem problemu z revolutem na bramkach. Pasek magnetyczny masz aktywowany w aplikacji (nie pamiętam gdzie jest ta opcja ale kojarzę taki problem)?

Na Lucko przy bramkach bezobsługowych są już terminale do płatności zbliżeniowych więc ten pasek magnetyczny nie będzie już potrzebny.
brachol
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) brachol » 01.07.2022 13:45

Kuny warto mieć w weekend bo wtedy naliczana jest prowizja przy wymianie z PLN.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 01.07.2022 14:05

brachol napisał(a):Kuny warto mieć w weekend bo wtedy naliczana jest prowizja przy wymianie z PLN.

Nie ma żadnej prowizji weekendowej - po prostu na weekend Revolut ustawia stały kurs waluty, trochę wyższy niż normalny.
zyziozie
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zyziozie » 01.07.2022 14:37

Oczywiście że jest:
"Opłaty za wymianę w weekendy (od godziny 17:00 czasu nowojorskiego w piątek do godziny 18:00 czasu nowojorskiego w niedzielę):
za wymianę popularnych walut obowiązuje opłata w wysokości 1%,
za wymianę rzadkich walut, takich jak THB, pobierana jest opłata w wysokości 2%."
walazz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) walazz » 01.07.2022 16:34

Powiedzcie mi, ile teraz kuna kosztuje ze złotówek w kantorach w HR? Jadę trzeci raz, moja kobita chciała, wcześniej już byłem 2x ale przed pandemią i ciekawi mnie czy mnie tam nie obedrą trochę. Tak na frytki w knajpie gdzie nie ma płacenia kartą (bo wszędzie indziej walę w revolut).
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 01.07.2022 19:05

zyziozie napisał(a):Oczywiście że jest:
"Opłaty za wymianę w weekendy (od godziny 17:00 czasu nowojorskiego w piątek do godziny 18:00 czasu nowojorskiego w niedzielę):
za wymianę rzadkich walut, takich jak THB, pobierana jest opłata w wysokości 2%."

Rzeczywiście na stronie Revoluta coś takiego się pojawiło. Ale w regulaminie w formie pdf tego nie ma.

W każdym razie chyba jakaś nowość, bo w ubiegłym roku i wcześniej na bank czegoś takiego nie było. Ciekawe, jak to jest w praktyce.

Aż sprawdziłem dla pewności: w niedzielę 4 lipca 2021 r. wymieniałem złotówki na leje i nie było żadnej prowizji.
Zbigniew74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbigniew74 » 01.07.2022 19:28

walazz napisał(a):Powiedzcie mi, ile teraz kuna kosztuje ze złotówek w kantorach w HR? Jadę trzeci raz, moja kobita chciała, wcześniej już byłem 2x ale przed pandemią i ciekawi mnie czy mnie tam nie obedrą trochę. Tak na frytki w knajpie gdzie nie ma płacenia kartą (bo wszędzie indziej walę w revolut).

W większych miastach w lepszych kantorach dostaniesz za 100zł około 155kun może 160. Na wioseczkach sporo mniej widziałem nawet 120kun.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 01.07.2022 20:40

marekkowalak napisał(a):
zyziozie napisał(a):Oczywiście że jest:

Rzeczywiście na stronie Revoluta coś takiego się pojawiło. Ale w regulaminie w formie pdf tego nie ma.

W każdym razie chyba jakaś nowość, bo w ubiegłym roku i wcześniej na bank czegoś takiego nie było. Ciekawe, jak to jest w praktyce.

Aż sprawdziłem dla pewności: w niedzielę 4 lipca 2021 r. wymieniałem złotówki na leje i nie było żadnej prowizji.

A mnie się wydaje że było. Tylko że ten koszt był doliczany do kursu.
vin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vin » 01.07.2022 21:02

chyba faktycznie do niedawna po prostu kurs był gorszy, ale ostatnio revolut pokazał mi przy wymianie w niedzielę info o dodatkowej opłacie - widać to potem w historii transakcji:
Screenshot_20220701-215953~2.png
adriank081997
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) adriank081997 » 01.07.2022 21:25

vin napisał(a):
ravel napisał(a):A jak jest z wypłatą z bankomatu, pobierze kuny? Nie ma ryzyka przewalutowania ?

analogicznie, musisz mieć odpowiednią kwotę na koncie, uwzględniając również potencjalną prowizję Revoluta, jeśli przekroczysz limit bezpłatnych wypłat. Ponadto podczas wypłaty, jeśli bankomat zaproponuje opcję przeliczenia na PLN, trzeba wybrać wariant bez przeliczenia.
Przy okazji, należy też wybierać odpowiednie bankomaty - na pewno OTP nie pobiera prowizji, ktoś jeszcze na forum pisał o innej sieci, w której w tym roku wypłacał bez prowizji.

Witam, jestem nowym użytkownikiem Revoluta i nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Jeśli wymienię sobie na koncie po korzystnym kursie PLN na kuny i wybiorę pieniądze to bankomat wypłaci mi te kuny, które wymieniłem i nie będzie nic przeliczał według swojego kursu ?
Czy bankomaty w Chorwacji mają lepszy przelicznik niż Revolut z PLN na kuny ?
vin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vin » 01.07.2022 22:00

adriank081997 napisał(a):Witam, jestem nowym użytkownikiem Revoluta i nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Jeśli wymienię sobie na koncie po korzystnym kursie PLN na kuny i wybiorę pieniądze to bankomat wypłaci mi te kuny, które wymieniłem i nie będzie nic przeliczał według swojego kursu ?

1. tak, pod warunkiem, że podczas wypłaty nie wybierzesz właśnie opcji z przeliczeniem, tylko zostaniesz przy obciążeniu w kunach
2. wg moich doświadczeń Revolut ma korzystniejszy kurs niż bankomat. Ale zawsze możesz, znając kurs, po którym wymieniałeś w Revolucie, podczas wypłaty sobie porównać, jeśli bankomat zaproponuje przeliczenie - przed podjęciem decyzji kurs jest podany na ekranie.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 01.07.2022 22:22

vin napisał(a):chyba faktycznie do niedawna po prostu kurs był gorszy, ale ostatnio revolut pokazał mi przy wymianie w niedzielę info o dodatkowej opłacie - widać to potem w historii transakcji:
Screenshot_20220701-215953~2.png

No właśnie ja takiej pozycji nie mam przy ubiegłorocznej transakcji.

W każdym razie dobrze wiedzieć, że jest coś takiego i unikać wymiany w weekendy.

Swoją drogą... zaczyna mnie ten Revolut lekko wk... denerwować z tymi kombinacjami. :twisted:
adriank081997
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) adriank081997 » 01.07.2022 22:28

vin napisał(a):
adriank081997 napisał(a):Witam, jestem nowym użytkownikiem Revoluta i nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Jeśli wymienię sobie na koncie po korzystnym kursie PLN na kuny i wybiorę pieniądze to bankomat wypłaci mi te kuny, które wymieniłem i nie będzie nic przeliczał według swojego kursu ?

1. tak, pod warunkiem, że podczas wypłaty nie wybierzesz właśnie opcji z przeliczeniem, tylko zostaniesz przy obciążeniu w kunach
2. wg moich doświadczeń Revolut ma korzystniejszy kurs niż bankomat. Ale zawsze możesz, znając kurs, po którym wymieniałeś w Revolucie, podczas wypłaty sobie porównać, jeśli bankomat zaproponuje przeliczenie - przed podjęciem decyzji kurs jest podany na ekranie.

Dziękuję :)
Raphael
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 02.07.2022 19:34

vin napisał(a):

Bankomat nie ma żadnego kursu! no chyba, że za kurs wziąć ewentualną propozycję obciążenia karty w Twojej domyślnej walucie (DCC), a nie w walucie lokalnej (czyli w PLN, a nie w HRK) co zawsze oznacza Zdzierstwo przez wielkie "Z". Kurs ma bank, który wydaje daną kartę i kurs taki zawsze można oszacować (dobry / zły) czytając TOiP i regulamin karty (... ale łatwiej zapytać na forum ;)) jeżeli ma się na koncie, w tym wypadku na rachunku w Revolucie, HRK, to bankomat wypłaci kuny z tego właśnie konta. Oczywiście może też być sytuacja, że pobierze jakąś tam stałą kwotę za "skorzystanie z usługi wypłaty", ale zawsze musi się to wyświetlać i być zaakceptowane przez wypłacającego...oczywiście wtedy klikamy "anuluj / goń się" i idziemy do innego bankomatu... chyba, że ktoś musi tu-teraz-zaraz.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

REVOLUT - karta wielowalutowa - strona 107
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone