empire13 napisał(a):pawers napisał(a):Wracając do Chorwacji, mam tylko jeden problem z płatnością, chodzi o bramki powrotne na Lucko, gdzie płacimy w automacie.
Próbowałem już 3 razy zapłacić kartą Revolut i zawsze poległem. Mam włączone w aplikacji płatności wszystkimi sposobami.
Rok temu nawet pracownik na bramkach sprawdzał ustawienia w aplikacji i stwierdził że jest ok i powinno działać.
Dziwne. Ja nigdy nie miałem problemu z revolutem na bramkach. Pasek magnetyczny masz aktywowany w aplikacji (nie pamiętam gdzie jest ta opcja ale kojarzę taki problem)?
brachol napisał(a):Kuny warto mieć w weekend bo wtedy naliczana jest prowizja przy wymianie z PLN.
zyziozie napisał(a):Oczywiście że jest:
"Opłaty za wymianę w weekendy (od godziny 17:00 czasu nowojorskiego w piątek do godziny 18:00 czasu nowojorskiego w niedzielę):
za wymianę popularnych walut obowiązuje opłata w wysokości 1%,
za wymianę rzadkich walut, takich jak THB, pobierana jest opłata w wysokości 2%."
walazz napisał(a):Powiedzcie mi, ile teraz kuna kosztuje ze złotówek w kantorach w HR? Jadę trzeci raz, moja kobita chciała, wcześniej już byłem 2x ale przed pandemią i ciekawi mnie czy mnie tam nie obedrą trochę. Tak na frytki w knajpie gdzie nie ma płacenia kartą (bo wszędzie indziej walę w revolut).
marekkowalak napisał(a):zyziozie napisał(a):Oczywiście że jest:
"Opłaty za wymianę w weekendy (od godziny 17:00 czasu nowojorskiego w piątek do godziny 18:00 czasu nowojorskiego w niedzielę):
za wymianę popularnych walut obowiązuje opłata w wysokości 1%,
za wymianę rzadkich walut, takich jak THB, pobierana jest opłata w wysokości 2%."
Rzeczywiście na stronie Revoluta coś takiego się pojawiło. Ale w regulaminie w formie pdf tego nie ma.
W każdym razie chyba jakaś nowość, bo w ubiegłym roku i wcześniej na bank czegoś takiego nie było. Ciekawe, jak to jest w praktyce.
Aż sprawdziłem dla pewności: w niedzielę 4 lipca 2021 r. wymieniałem złotówki na leje i nie było żadnej prowizji.
vin napisał(a):ravel napisał(a):A jak jest z wypłatą z bankomatu, pobierze kuny? Nie ma ryzyka przewalutowania ?
analogicznie, musisz mieć odpowiednią kwotę na koncie, uwzględniając również potencjalną prowizję Revoluta, jeśli przekroczysz limit bezpłatnych wypłat. Ponadto podczas wypłaty, jeśli bankomat zaproponuje opcję przeliczenia na PLN, trzeba wybrać wariant bez przeliczenia.
Przy okazji, należy też wybierać odpowiednie bankomaty - na pewno OTP nie pobiera prowizji, ktoś jeszcze na forum pisał o innej sieci, w której w tym roku wypłacał bez prowizji.
adriank081997 napisał(a):Witam, jestem nowym użytkownikiem Revoluta i nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Jeśli wymienię sobie na koncie po korzystnym kursie PLN na kuny i wybiorę pieniądze to bankomat wypłaci mi te kuny, które wymieniłem i nie będzie nic przeliczał według swojego kursu ?
Czy bankomaty w Chorwacji mają lepszy przelicznik niż Revolut z PLN na kuny ?
vin napisał(a):chyba faktycznie do niedawna po prostu kurs był gorszy, ale ostatnio revolut pokazał mi przy wymianie w niedzielę info o dodatkowej opłacie - widać to potem w historii transakcji:
vin napisał(a):adriank081997 napisał(a):Witam, jestem nowym użytkownikiem Revoluta i nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Jeśli wymienię sobie na koncie po korzystnym kursie PLN na kuny i wybiorę pieniądze to bankomat wypłaci mi te kuny, które wymieniłem i nie będzie nic przeliczał według swojego kursu ?
1. tak, pod warunkiem, że podczas wypłaty nie wybierzesz właśnie opcji z przeliczeniem, tylko zostaniesz przy obciążeniu w kunach
2. wg moich doświadczeń Revolut ma korzystniejszy kurs niż bankomat. Ale zawsze możesz, znając kurs, po którym wymieniałeś w Revolucie, podczas wypłaty sobie porównać, jeśli bankomat zaproponuje przeliczenie - przed podjęciem decyzji kurs jest podany na ekranie.
vin napisał(a):adriank081997 napisał(a):Witam, jestem nowym użytkownikiem Revoluta i nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Jeśli wymienię sobie na koncie po korzystnym kursie PLN na kuny i wybiorę pieniądze to bankomat wypłaci mi te kuny, które wymieniłem i nie będzie nic przeliczał według swojego kursu ?
1. tak, pod warunkiem, że podczas wypłaty nie wybierzesz właśnie opcji z przeliczeniem, tylko zostaniesz przy obciążeniu w kunach
2. wg moich doświadczeń Revolut ma korzystniejszy kurs niż bankomat. Ale zawsze możesz, znając kurs, po którym wymieniałeś w Revolucie, podczas wypłaty sobie porównać, jeśli bankomat zaproponuje przeliczenie - przed podjęciem decyzji kurs jest podany na ekranie.
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne