Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

REVOLUT - karta wielowalutowa

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zyziozie
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zyziozie » 28.06.2022 16:11

Raphael napisał(a):schodzi w kolejności:
1. waluta w której płacisz
jeśli jej nie ma -> 2. waluta "własna" czyli PLN
jeśli jej nie ma -> 3. ta waluta, której jest najwięcej

To by się zgadzało.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 28.06.2022 16:51

Muszę to dokładnie sprawdzić osobiście za 2 tygodnie, bo bardzo możliwe, że macie rację.

Z tym, że ja nigdy nie mam na Revolucie PLN - przed wyjazdem wszystko wymieniam na waluty, które będą mi potrzebne lub na euro.
Xp1717
Odkrywca
Re: Winiety online w cenie... winiet :) -Portal tolltickets.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Xp1717 » 30.06.2022 17:29

DominikI napisał(a):
marekkowalak napisał(a):
DominikI napisał(a):https://www.autopalyamatrica.hu/
Ja kupowałem tu, i jak dobrze pamiętam bez rejestracji.

Tylko po co szukać takich stron, gdzie jest bandycki kurs euro i winieta wychodzi jakieś 30% drożej?

Tyle razy było powtarzane w różnych wątkach, że ceny nominalne są na stronach oficjalnych i tam trzeba kupować - a i tak ciągle znajdują się tacy, którzy szukają nie wiem czego...

Kupowałem bez żadnej prowizji. Szukałem gdzieś gdzie nie będzie kombinacji i kupiłem tam. Nic nie było drożej. Zerknij na link zanim ocenisz. mogę screena z revoluta walnąć o ile się da.

Co wy macie z tym revolutem? Szemrana firma założona przez rosyjskich oligarchów. Każdy polski bank wystawia teraz kartę wielowalutową z kursem międzybankowym bez prowizji. Po co korzystać z jakiejś firmy spoza naszej jurysdykcji? W dodatku warunki dla darmowego konta sa fatalne.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 30.06.2022 17:43

Xp1717 napisał(a):
DominikI napisał(a):
marekkowalak napisał(a):
DominikI napisał(a):https://www.autopalyamatrica.hu/
Ja kupowałem tu, i jak dobrze pamiętam bez rejestracji.

Tylko po co szukać takich stron, gdzie jest bandycki kurs euro i winieta wychodzi jakieś 30% drożej?

Tyle razy było powtarzane w różnych wątkach, że ceny nominalne są na stronach oficjalnych i tam trzeba kupować - a i tak ciągle znajdują się tacy, którzy szukają nie wiem czego...

Kupowałem bez żadnej prowizji. Szukałem gdzieś gdzie nie będzie kombinacji i kupiłem tam. Nic nie było drożej. Zerknij na link zanim ocenisz. mogę screena z revoluta walnąć o ile się da.

Co wy macie z tym revolutem? Szemrana firma założona przez rosyjskich oligarchów. Każdy polski bank wystawia teraz kartę wielowalutową z kursem międzybankowym bez prowizji. Po co korzystać z jakiejś firmy spoza naszej jurysdykcji? W dodatku warunki dla darmowego konta sa fatalne.

Poleć coś lepszego. Ale porównaj kursy i opłaty.
vin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vin » 30.06.2022 18:35

Xp1717 napisał(a):Co wy macie z tym revolutem? Szemrana firma założona przez rosyjskich oligarchów. Każdy polski bank wystawia teraz kartę wielowalutową z kursem międzybankowym bez prowizji. Po co korzystać z jakiejś firmy spoza naszej jurysdykcji? W dodatku warunki dla darmowego konta sa fatalne.

Trochę to nie w temacie tego akurat wątku, więc w razie czego proszę o przeniesienie - ale co masz na myśli pisząc o firmie spoza naszej jurysdykcji? Czy Revolut nie działa przypadkiem na litewskiej licencji bankowej, co daje mu takie same prawa i obowiązki jak innym podmiotom z UE?
qra69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qra69 » 30.06.2022 19:38

vin napisał(a):
Xp1717 napisał(a):Co wy macie z tym revolutem? Szemrana firma założona przez rosyjskich oligarchów. Każdy polski bank wystawia teraz kartę wielowalutową z kursem międzybankowym bez prowizji. Po co korzystać z jakiejś firmy spoza naszej jurysdykcji? W dodatku warunki dla darmowego konta sa fatalne.

Trochę to nie w temacie tego akurat wątku, więc w razie czego proszę o przeniesienie - ale co masz na myśli pisząc o firmie spoza naszej jurysdykcji? Czy Revolut nie działa przypadkiem na litewskiej licencji bankowej, co daje mu takie same prawa i obowiązki jak innym podmiotom z UE?

Działa na licencji od 2020 r. Jak dla mnie to świetne rozwiązanie zarówno na wakacje zagraniczne jak i zakupy online i płatność w różnych walutach zawsze po najniższym kursie :)
Lincek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lincek » 01.07.2022 08:33

Witam, w przyszłym tygodniu wybieram się do Chorwacji i od niedawna posiadam kartę Revolut więc mam kilka pytań a widzę że fachowców tutaj nie brakuje i mam nadzieję że mi pomożecie.
Na razie mam środki tylko w zł. I teraz tak czy najlepiej opłaca się wymienić na EURO (sprzedaj PLN zamień na euro kurs 1zł=0,212 E)
a potem z Euro na Kuny (sprzedaj Euro zamień euro na kuny HRK kurs 1E= 7,5271 kn)?

Chodzi mi o płatność np za autostradę w Chorwacji bo chciałem kartą czy lepiej w euro czy kunach? jak to pobiera?

Trzeba coś specjalnego ustawić w aplikacji albo na karcie?

Poza tym czy wogule musi być wymiana waluty? Bo jak jestem na Słowacji to automatycznie przeliczy mi na euro a w Chorwacji na kuny?
Ostatnio edytowano 01.07.2022 08:44 przez Lincek, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.07.2022 08:38

Lincek napisał(a):Witam, w przyszłym tygodniu wybieram się na Chorwację ...

...do Chorwacji :idea:
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 01.07.2022 08:54

Lincek napisał(a):Witam, w przyszłym tygodniu wybieram się do Chorwacji i od niedawna posiadam kartę Revolut więc mam kilka pytań a widzę że fachowców tutaj nie brakuje i mam nadzieję że mi pomożecie.
Na razie mam środki tylko w zł. I teraz tak czy najlepiej opłaca się wymienić na EURO (sprzedaj PLN zamień na euro kurs 1zł=0,212 E)
a potem z Euro na Kuny (sprzedaj Euro zamień euro na kuny HRK kurs 1E= 7,5271 kn)?

Chodzi mi o płatność np za autostradę w Chorwacji bo chciałem kartą czy lepiej w euro czy kunach? jak to pobiera?

Poza tym czy wogule musi być wymiana waluty? Bo jak jestem na Słowacji to automatycznie przeliczy mi na euro a w Chorwacji na kuny?

Fachowców od Revoluta to tu raczej nie ma wśród nas, ale jest kilku wieloletnich użytkowników :wink: :wink: :D :D

Co do walut - najlepiej jest wymienić sobie złotówki na waluty, które będą ci potrzebne - czyli część na kuny, część na euro. Z prostego powodu: obserwujesz sobie kursy i wymieniasz wtedy, kiedy chcesz (czyli kiedy uznasz, że kursy są najniższe). Z zastrzeżeniem, żeby nie wymieniać w weekend, bo wtedy kursy są ustawiane na sztywno i są wyższe niż w tygodniu.

Jeśli jednak nie wymienisz i będziesz miał na koncie tylko złotówki - też nic strasznego się nie stanie, bo będzie się to przeliczać automatycznie przy płatności. Tyle, że nie będziesz miał wtedy wpływu na kurs wymiany.

Na chwilę obecną kursy walut są w miarę stabilne, ale ostatnie 2 lata pokazały, że to się może zmienić gwałtownie w ciągu kilku dni, więc ja bym jednak wymieniał samodzielnie.
pawers
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawers » 01.07.2022 09:02

Korzystam z Revoluta już X lat i powiem szczerze, bardzo mi się podoba to rozwiązanie, w dowolnym kraju w Europie zawsze mam najniższy kurs wymiany (A w Polsce ostatnio moje dziecko zaczęło używać tej karty, dzięki czemu mam pełna kontrolę nad wydatkami).

Wracając do Chorwacji, mam tylko jeden problem z płatnością, chodzi o bramki powrotne na Lucko, gdzie płacimy w automacie.
Próbowałem już 3 razy zapłacić kartą Revolut i zawsze poległem. Mam włączone w aplikacji płatności wszystkimi sposobami.
Rok temu nawet pracownik na bramkach sprawdzał ustawienia w aplikacji i stwierdził że jest ok i powinno działać.
Ale taki problem to dla mnie nie problem bo zawsze mogę zapłacić inna kartą.
Jak to wygląda u Was, czy ktoś płaci na tych bramkach automatycznyhc w Lucko Revolutem (chodzi o bramki przy powrocie do Polski) ?

Co do przewalutowań to zawsze staram się mieć odpowiednie środki w walucie w jakiej będę miał wydatki, szczególnie na czas weekendowy - kursy wymiany weekendowej chyba są mniej korzystne.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 01.07.2022 09:15

pawers napisał(a):Wracając do Chorwacji, mam tylko jeden problem z płatnością, chodzi o bramki powrotne na Lucko, gdzie płacimy w automacie.
Próbowałem już 3 razy zapłacić kartą Revolut i zawsze poległem. Mam włączone w aplikacji płatności wszystkimi sposobami.
Rok temu nawet pracownik na bramkach sprawdzał ustawienia w aplikacji i stwierdził że jest ok i powinno działać.

Dziwne. Ja nigdy nie miałem problemu z revolutem na bramkach. Pasek magnetyczny masz aktywowany w aplikacji (nie pamiętam gdzie jest ta opcja ale kojarzę taki problem)?
pawers
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawers » 01.07.2022 09:22

Tak płatność paskiem jest aktywowana.
W tym roku mam nową kartę, więc może tym razem się uda.
Lincek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lincek » 01.07.2022 09:39

marekkowalak napisał(a):
Lincek napisał(a):Witam, w przyszłym tygodniu wybieram się do Chorwacji i od niedawna posiadam kartę Revolut więc mam kilka pytań a widzę że fachowców tutaj nie brakuje i mam nadzieję że mi pomożecie.

Fachowców od Revoluta to tu raczej nie ma wśród nas, ale jest kilku wieloletnich użytkowników :wink: :wink: :D :D

Co do walut - najlepiej jest wymienić sobie złotówki na waluty, które będą ci potrzebne - czyli część na kuny, część na euro. Z prostego powodu: obserwujesz sobie kursy i wymieniasz wtedy, kiedy chcesz (czyli kiedy uznasz, że kursy są najniższe). Z zastrzeżeniem, żeby nie wymieniać w weekend, bo wtedy kursy są ustawiane na sztywno i są wyższe niż w tygodniu.

Jeśli jednak nie wymienisz i będziesz miał na koncie tylko złotówki - też nic strasznego się nie stanie, bo będzie się to przeliczać automatycznie przy płatności. Tyle, że nie będziesz miał wtedy wpływu na kurs wymiany.

Na chwilę obecną kursy walut są w miarę stabilne, ale ostatnie 2 lata pokazały, że to się może zmienić gwałtownie w ciągu kilku dni, więc ja bym jednak wymieniał samodzielnie.

Dzięki za info. Czyli wymieniłbyś pierw Zł na Euro a potem na Kunę?
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 01.07.2022 10:18

Lincek napisał(a):

Nie - wymieniam od razu. Część na kuny, część na euro (tankowanie, winiety itp.)
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 01.07.2022 10:35

marekkowalak napisał(a):
Lincek napisał(a):

Nie - wymieniam od razu. Część na kuny, część na euro (tankowanie, winiety itp.)

Dokładnie tak.

A jeśli zamierzamy wydawać jakieś pieniądze w Czechach lub na Węgrzech to można kupić i ich walutę.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

REVOLUT - karta wielowalutowa - strona 106
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone