napisał(a) vin » 24.07.2021 20:45
crosco napisał(a):Hej. Czy ktoś mi podpowie dlaczego przy wypłacie z bankomatu zapłaciłem aż tyle prowizji??
Wypłacałem 300 kun. Z konta zeszło mi w złotówkach równowartość 389 kun więc zapłaciłem prawie 90 kun prowizji. SZOK. Revoluta używam od 4 lat na wakacjach ale pierwszy raz wypłacałem gotówkę z bankomatu. I chyba ostatni..
Na kwitku mam:
WITHDRAWAL: 300.00 HRK
ACCES FEE:. 35.00 HRK
TOTAL: 335.00 HRK
TRANSACTION AMOUNT: 44.24 GBP
EXCHANGE RATE: 1 HRK=0.132063 GBP
MARGIN OVER WHOLESALE RATE: 10.50%
ACCESS FEE: 4.62 GBP
AD/ECB FOREIGN EXCHANGE RATIO: 0.00%
Jeśli ktoś wie o co w tym chodzi to będę wdzięczny za podpowiedź.
Bankomat: Auro Domus
Ewidentnie coś wyszło nie tak - skoro to pierwsza wypłata, to raczej nie kwestia przekroczenia limitu, zapewne tak jak pisze
empire13 podczas wypłaty wybrałeś przeliczenie wg stawek operatora bankomatu, zamiast wybrać bezpośrednio w kunach, co spowodowało przeliczenie z kun na funty (waluta karty, Revolut operował przecież na brytyjskiej licencji), a potem przeliczyło Ci z funtów z powrotem na kuny (albo na złotówki, nie wiem, jak chciałeś wypłacać). A te 35 kun, to jak przedmówca napisał, opłata za skorzystanie z danego bankomatu. Na chwilę obecną wg info z forum próbuj wypłacać z OTP banka, Erste albo bodajże PBZ.
PS. Z Revoluta korzystam od paru dobrych lat i jeszcze nie zdarzyło mi się zapłacić żadnej prowizji ani opłaty dodatkowej, poza sytuacją, gdy przekroczyłem miesięczny limit wypłat, ale to już świadoma decyzja (można sprawdzić w apce). Także nie trzeba się na R obrażać
tylko niestety trzeba uważać.