Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

REVOLUT - karta wielowalutowa

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 15.06.2021 16:50

remar napisał(a):Przetestowałem dziś inne bankomaty przy okazji pobytu, leżenia i chodzenia po Baśce. Dopiero czwarty Erste wypłacił bez prowizji więc się jednak da ale trzeba się najpierw doktoryzować z bankomatów lub poczytać to forum.

Czy przy okazji doktoryzowania się z bankomatów testowałeś bankomaty OTP? Lądujemy w Postirze a tam nie ma Erste.
Ale i tak dobra wiadomość że Revoluta nie muszę się pozbywać - jeszcze się do czegoś przyda ;).
mentos2504
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mentos2504 » 15.06.2021 17:34

Też mnie interesuje OTP. W zeszłym roku nie było dodatkowych opłat. W miarę jak sezon się rozkręci, to może powstanie lista bankomatów bez prowizji.
grubybb
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grubybb » 15.06.2021 18:29

Wyplacalem w Zagrebacka Bańka Revolutem i żadnej prowizji nie pobrało. Bankomaty Banków nie chcą prowizji trzeba uważać na Euronet i wynalazki typu ATM itp
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 15.06.2021 18:59

grubybb napisał(a):Wyplacalem w Zagrebacka Bańka Revolutem i żadnej prowizji nie pobrało. Bankomaty Banków nie chcą prowizji trzeba uważać na Euronet i wynalazki typu ATM itp

Wypłacałeś w ZB w tym roku?
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 15.06.2021 19:02

grubybb napisał(a):Wyplacalem w Zagrebacka Bańka Revolutem i żadnej prowizji nie pobrało. Bankomaty Banków nie chcą prowizji trzeba uważać na Euronet i wynalazki typu ATM itp

Jak mam uważać na wynalazki typu ATM, to z czego mam wypłacać- ze skrzynek na listy? ATM to skrót dla oznaczenia każdego bankomatu. :roll:
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 15.06.2021 19:07

Ano od tego roku revolut już trochę mniej korzystny jest. Z drugiej strony nie ma co się dziwić, każdy chce zarobić. Do tego skomplikowali niektórym zasilanie konta.
Z bankomatami jest różnie. W zeszłym roku na Pagu nie miałem problemu ze znalezieniem bezprowizyjnych bankomatów. Dwa lata temu w Hvarze też nie. Za to w Stari Grad takiego nie znalazłem.
Dwa lata temu w Makarskiej też nie kojarzę problemów.
Sam się powoli rozglądam za inną opcją. Może jakiś bank z Żubrem czy inne millenium, ewentualnie coś z twisto, revolut, itp. Zgłębiam temat bo póki co w necie nie znalazłem jeszcze sensownego zestawienia.
grubybb
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grubybb » 15.06.2021 19:56

Bravik napisał(a):

Jak mam uważać na wynalazki typu ATM, to z czego mam wypłacać- ze skrzynek na listy? ATM to skrót dla oznaczenia każdego bankomatu. :roll:
Na bankomatach typu Euronet masz napisane ATM, bankowe raczej nie mają napisów ATM. Jeszcze się nie spotkałem z prowizja jak bezpośrednio z banku wyplacalem
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 15.06.2021 20:02

empire13 napisał(a):Sam się powoli rozglądam za inną opcją. Może jakiś bank z Żubrem czy inne millenium, ewentualnie coś z twisto, revolut, itp. Zgłębiam temat bo póki co w necie nie znalazłem jeszcze sensownego zestawienia.

Ja z ciekawości zamówiłem kartę Curve a to dlatego że czasem nie wiem czemu revolut mi nie działa,a tutaj mamy Mastercard i trochę inna zasada działania bo przelicza w locie po b.dobrym kursie. Nie wiem jak z bankomatami, jedynie trzeba uważać na prowizje przy płatnościach w weekend.
Bravik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 15.06.2021 21:12

grubybb napisał(a):
Bravik napisał(a):

Na bankomatach typu Euronet masz napisane ATM, bankowe raczej nie mają napisów ATM. Jeszcze się nie spotkałem z prowizja jak bezpośrednio z banku wyplacalem

ATM (ang. Automatic Teller Machine) – bankomat :roll:
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 15.06.2021 21:20

yzedef napisał(a):Ja z ciekawości zamówiłem kartę Curve a to dlatego że czasem nie wiem czemu revolut mi nie działa,a tutaj mamy Mastercard i trochę inna zasada działania bo przelicza w locie po b.dobrym kursie. Nie wiem jak z bankomatami, jedynie trzeba uważać na prowizje przy płatnościach w weekend.

Ze względów bezpieczeństwa Revolut ma domyślnie wyłączone płatności z użyciem paska magnetycznego, więc jeśli trafisz na stary terminal który nie ma czytnika kart chipowych, to tam Revolutem nie zapłacisz dopóki w aplikacji mobilnej nie odblokujesz płatności przy pomocy paska magnetycznego.
kseby
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kseby » 15.06.2021 21:26

Bravik napisał(a):
Wprowadzasz ludzi trochę w błąd. Te 2% prowizji nie dotyczy banku jako takiego, tylko konkretnego konta, które ty akurat masz. Przy Przekorzystnym nieważne jest, czy to Zagrebacka czy jakiś inny bank - nie ma prowizji i nie ma opłaty za przewalutowanie. Jedyne co się pojawia to kwotowa opłata surchgarge dla właściciela bankomatu, ale też nie w każdym banku czy też operatorz ATM.

Fakt. Ktoś mógł to odebrać jako info dot całej oferty banku a ja pisałem tylko o swoim koncie - Eurokonto Mobilne. Nie ma go już w ofercie, a to Przekorzystne to chyba najlepsza opcja. Nie wiem tylko ile liczą tej surcharge fee...
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 15.06.2021 21:27

Bravik napisał(a):
Chris_M napisał(a):
ApropoDefacto napisał(a):To dobrze że w Pekao nic się nie zmieniło :) mimo wszystko karte z Revoluta zawsze w pogotowiu mam ;)

Ze względu na coraz większe ograniczenia wprowadzane przez Revoluta, właśnie wyrobiłem sobie kartę w Pekao SA i mam zamiar podczas najbliższego wyjazdu porównywać te karty.

Powrót na stare śmieci? :wink:

Dam im jeszcze jedną szansę, mam nadzieję że będę pozytywnie zaskoczony.
Kiedy ruszasz? Daj znać co i jak.

Dopiero w połowie lipca i oczywiście będę raportował :)
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 15.06.2021 22:01

Chris_M napisał(a):Ze względów bezpieczeństwa Revolut ma domyślnie wyłączone płatności z użyciem paska magnetycznego, więc jeśli trafisz na stary terminal który nie ma czytnika kart chipowych, to tam Revolutem nie zapłacisz dopóki w aplikacji mobilnej nie odblokujesz płatności przy pomocy paska magnetycznego.

Problemy miałem np. w booking i ogólnie przy płatnościach w internecie.
Raz przy doładowaniu z karty której od zawsze używam latami w nim, na drugi dzień wróciło do normy tak więc wolę mieć alternatywę.
Bravik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 15.06.2021 22:44

Chris_M napisał(a):Dam im jeszcze jedną szansę, mam nadzieję że będę pozytywnie zaskoczony.

Tylko pamiętać o przelewie 500 PLN np. z głównego konta i jednej płatności kartą w miesiącu. Wtedy będzie za free. U mnie Przekorzystne wykorzystywane jest przy wyjazdach zagranicznych, przy płatnościach w sieci, wszelkich rezerwacjach typu Booking. Ważne - nie korzystać z autoryzacji sms, a aktywować autoryzację PeoPay. Wtedy nie płacisz za sms-y. Do konta podpięte mam konto walutowe, w moim przypadku w euro, obsługiwane tą samą kartą. Wszelkie operacje walutowe w kantorach internetowych też ogarniam z tego konta. Także na razie Przekorzystne daje radę. A jak będzie dalej, czas pokaże.
Bravik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 15.06.2021 22:52

kseby napisał(a):Fakt. Ktoś mógł to odebrać jako info dot całej oferty banku a ja pisałem tylko o swoim koncie - Eurokonto Mobilne. Nie ma go już w ofercie, a to Przekorzystne to chyba najlepsza opcja. Nie wiem tylko ile liczą tej surcharge fee...

W ubiegłym roku była to opłata stała, niezależna od wielkości wyciąganej gotówki. W Zagrebacka Banka było to np. 22 kuny. W innych bankomatach bankowych np. 35 kun. Ale były też bankomaty, w których tej opłaty nie pobierano, np. w ubiegłym roku były to OTP Banka, Angram Banka, SperBank i Hrvatska poštanska banka (HPB) oraz bankomaty MoneyGet.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

REVOLUT - karta wielowalutowa - strona 91
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone