W oczekiwaniu na "praktyków" z Chorwacji znalazłem takie coś:
https://community.revolut.com/t/paying- ... -app/24112https://community.revolut.com/t/using-in-croatia/5503(Tak oczywiście opłaciłem tych ludzi aby to napisali i było po mojemu
)
Nikt nic nie pisze o przewalutowaniu z powodu, że nie można wrzucić na subkonto kun. Poczytać jak komuś się chce.
Subkonta służą w głównej mierze do transakcji międzybankowych. Wpłacasz PLN, zamieniasz na Euro i przesyłasz za free jakiemuś Chorwatowi na jego konto za apartmana
Kun na razie tak nie prześlesz. Subkonto też się przydaje jeśli jesteśmy w którymś z krajów z walutą jaką możemy trzymać na subkoncie. Wtedy odpada nam prowizja 0.5% w sobotę i niedzielę. Wymieniamy sobie na Euro w piątek i płacąc np: w Niemczech nie ponosimy tej prowizji bo nic nie trzeba wymieniać. Do tego są subkonta a nie do tego aby podczas płatności inaczej przeliczało kasę.
Revolut nie jest Caritasem i oprócz opłat o których tu już mówiliśmy zarabia pewnie nie małe pieniążki na samych transakcjach przez nas wykonywanych gdzie trzeba wymienić/kupić walutę bo na koncie PLN a płacimy np: w koronach czy kunach.
O co chodzi. Już piszę
Wcześniej @dominikzw pokazywał wyliczenia po transakcji na 220 koron kogoś tutaj. Zauważył coś nad czym też ostatnio siedziałem i liczyłem bawiąc się w konwerterze w apce.
Tak samo jak w kantorze jest kurs kupna i sprzedaży tak samo jest w Revolut. Z tym, że kantor te różnice ma spore bo nie ma miliona klientów dziennie i musi jakoś zarobić stąd różnice są w kilku groszach a przy droższych walutach czasem to i 10 groszy.
W revolut ( w tym monecie pisania postu
) za 100zł dostaniemy 172,21kuny. Ale w tym samym momencie za 172,21kun dostaniemy 99,44gr
Czyli różnica kupno-sprzedaż. 0.56gr to oznacza, że na każdej złotówce mamy pół grosza różnicy między kupnem i sprzedażą.
Pomnóżmy to teraz przez klika milionów transakcji = zarobek dla Revolut.
Nie mamy do czynienia z Matką Teresą tylko firmą która chce zarabiać. Jednostkowo strata żadna. A dla nich spory zarobek.
Biorąc po uwagę, że w tym momencie w necie na cinkciarzu dostanę za 100zł - 166.89kun to nie ma co tym sobie głowy zawracać. Taniej będzie jak napadniemy na kantor
Revolut stosuje międzybankowy kurs Forex. Stąd mogą nam sprzedawać walutę bez żadnych spreadów itp.
@Bartolski ja też jestem bardzo ciekaw kiedy odezwie się wreszcie ktoś kto ma tą kartę i płacił w Chorwacji
Chciałbym mieć 100% pewności. To co tu piszę to materiały które zebrałem przez ostatnie 3 tygodnie. Cały czas nie wiem wszystkiego ale na 99,99% jestem zdania, że będzie tak jak piszę
Ale na pewno z niecierpliwością czekam na relację Cropelkowicza revolutionisty
@yzedef Absolutnie nie mam pojęcia
Jest to firma która świadczy usługi finansowe i tak samo jak w banku nie założysz konta incognito tak i tam zapewne potrzebna jest weryfikacja klienta aby wykluczyć "lewe interesy" Ja dałem zdjęcie prawka gdzie nie ma numeru pesel
Milion firm ma moje dane osobowe i nie mam pojęcia co z nimi robią
Niestety takie czasy. Nie zlikwiduję FB, nie zamknę kont bankowych, nie potnę dowodu aby go spalić i nie zabiję drzwi deskami od środka
Nie znam się na tym i nie mam zamiaru się tym przejmować bo nie mam na to absolutnie wpływu. Nie uchronię się przed permanentną inwigilacją różnych firm. Chcą to zdobędą w ten czy inny sposób
Co do prowizji w weekendy to tak jak pisałem to nie Caritas ale sam zauważyłeś, że opłaty znikome.