Dla płatności kartą nie ma żadnych ograniczeń?
Ponoć coś się zmienia od 12 sierpnia, limity bodajże ktoś może jest w temacie?
sjux55 napisał(a):Yanush napisał(a):sjux55 napisał(a):Obecnie z bankomatu można wybrać do kwoty 800 zł (po przeliczeniu) bez prowizji. Na tym pobycie korzystałem z 3 różnych bankomatów w Chorwacji.
Pozdr.
Dodam, ze 800zł na miesiąc. Kto "wyżyje" za te piniondze w CRO?
Dla mnie całkowicie wystarczające. Na tych wczasach wszędzie gdzie się dało płaciłem revolutem: wszystkie bramki autostrada, restauracje, markety. Gotówka została na jakiś stragan, bilety wstępu, lody na plaży.
Byłem zaskoczony - nie wiedziałem, że płatność kartą na bramkach może być tak błyskawiczna, sekunda? Chciałem wpychać kartę drugi raz bo nie zauważyłem, że już ją oddało
W zasadzie nie używam subkont. Kurs przeliczenia z kun na złotówki jest bardzo dobry. Kiedy użyłbym subkonta? Jeśli widzę że euro lub kuna jest tania na wiosnę to mógłbym kupić wtedy żeby na wakacjach płacić tańszą walutą. Ale to juz spekulacja i dla tych którzy interesują się kursami itp..
Piotrek_Staś napisał(a):I tu pytanie - czy można wszędzie płacić kartą wirtualną którą mam aplikacji i która jest podpięta do Apple Pay ? I czy w tym celu lepiej zasilić wirtualne konto w kunach jakąś kwotą i aplikacja ściągnie z tego konta odpowiednią sumę podczas płatności ? Czy domyślnie będzie pobierać środki z konta PLN wymieniając je na bieżąco na kuny ? I czy z bankomatu można wyciągnąć gotówkę tylko przy wykorzystaniu karty wirtualnej ?
ts.1 napisał(a):Dla płatności kartą nie ma żadnych ograniczeń?
Ponoć coś się zmienia od 12 sierpnia, limity bodajże ktoś może jest w temacie?
tees napisał(a):Piotrek_Staś napisał(a):I tu pytanie - czy można wszędzie płacić kartą wirtualną którą mam aplikacji i która jest podpięta do Apple Pay ? I czy w tym celu lepiej zasilić wirtualne konto w kunach jakąś kwotą i aplikacja ściągnie z tego konta odpowiednią sumę podczas płatności ? Czy domyślnie będzie pobierać środki z konta PLN wymieniając je na bieżąco na kuny ? I czy z bankomatu można wyciągnąć gotówkę tylko przy wykorzystaniu karty wirtualnej ?
Nie mam apple pay, więc się wypowiem
Na chłopski rozum, za płatności dokonywane za pomocą przez Apple Pay odpowiada Apple, więc jeśli działa w PL z tą kartą podpiętą i oni ją zaakceptowali, to będzie działało też za granicą - oczywiście w tych miejscach, gdzie można zapłacić za pomocą Apple Pay - sama karta Revolut jest tu drugorzędna.
Możesz albo zrobić subkonto, albo zostawić wszystko na złotówkach. Mając subkonto - unikniesz bodajże 1% prowizji (podobno ma to być wkrótce 2%) w weekendy na płatności w walutach oraz jakichś wahań w cenach walut. Ogólnie - będzie to działało tak jak napisałeś - jak będziesz miał sumę odpowiednią w kunach na subkoncie - ściągnie z subkonta, jak nie wystarczy - to pobierze sobie ze złotówkowego przeliczając w locie po aktualnym kursie.
A co do bankomatu - nie wiem do końca o co pytasz - imho wirtualną kartą nie wypłacisz z bankomatu, bo nie będziesz jej miał do wsunięcia w maszynę. Chyba, że bankomaty obsługują jakieś wypłaty "bez kartowe" - typu właśnie Apple Pay, czy jakieś inne. W sumie ciekawe zagadnienie na które nie zwróciłem uwagi wcześniej.
pzdrw
Piotrek_Staś napisał(a):Dzięki za odpowiedź. Ciekawe czy np. bramki na autostradach obsługują płatności zbliżeniowe ?
W kwestii bankomatu to właśnie chodzi mi o to jak napisałeś - "wypłata "zbliżeniowa".
boruurob napisał(a):@up czemu tylko aliexpress?
Aby płacić jak najmniej prowizji to powiniennem do revoluta dodać konto w kunach, i tam zasilać ze swojego konta podpiętego pod Google Pay tak?
Coś jeszcze należy zrobić?
śląski gorol napisał(a):Pomocy na szybko bo się pogubiłem.
Wypłaty z bankomatów do 800zł /MSC bo później prowizja 2%
, Czy to się tyczy również w Chorwacji ?
Jak mam najkorzystniej wyciągać kuny ze ściany za pomocą revoluta ?
Posiadać PLN na koncie czy kuny ?
Dzisiaj chciał mnie skasować 25kn za wyciągnięcie 1500kn
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne