napisał(a) blatko » 12.06.2018 12:22
Marcinusik napisał(a):blatko napisał(a):Jakby macie jakieś pytania - zapraszam.
Fajnie, że wreszcie dołączają "praktycy"
Ja mam pytanka. Co prawda na 99,99% uzyskałem już odpowiedź czytając wątki w społeczności Revolut ale fajnie jak usłyszę to od Ciebie
Kiedy następuje reset limitu darmowych wypłat z bankomatu? Według mnie dla kont założonych po 16.03.2017 jest to dzień zarejestrowania konta. Jak jest u Ciebie?
Drugie pytanie.
Jak wygląda to na terminalu podczas płatności. Chodzi o DCC(dynamic currency conversion). Wiem, że czasem wyskakuje opłata w innej walucie niż kraju w którym obecnie płacisz i trzeba to odrzucić. Czy to jest w miarę czytelne i łatwe do zauważenia na tym ekraniku terminala? W PL niektórym wyskakuje płatność w GBP i trzeba to odrzucić bo bez sensu przeliczy PLN - GBP - PLN a to spowoduje utratę kilku groszy. Ja płaciłem ale na razie nic mi nie wyskakiwało.
Jeszcze brakuje kropki nad "i" od kogoś kto korzystał z tego w Chorwacji. Ktoś z Was wyjeżdża na dniach?
jestem co prawda praktykiem revoluta (ha ha), ale niestety z prawie zerowym doświadczeniem bankomatowym
.
Wypłacałem ze ściany tylko raz (Euro w Austrii). Nawet nie pamiętam czy było pytanie o DCC (raczej nie).
Nie wiem nawet kiedy mam reset darmowych wypłat, a nie mogę znaleźć tej daty w apce (chyba nie ma tego info).
W PL też nigdy nie płacę revolutem.
Mam za to znajomego, który używał revoluta w Chorwacji wielokrotnie i to za jego namową zamówiłem tą kartę.
On z kolei twierdzi, że kuna zawsze było u niego przeliczona wg kursu mastercarda plus jakieś ułamki na 3. i 4. miejscu po przecinku (to jest pewno ten zarobek revoluta).
Ten kurs można sprawdzić tu:
https://www.mastercard.us/en-us/consume ... rency.htmlOczywiście nie wiadomo, i po co to w ogóle komukolwiek wiedzieć, czy revolut przelicza bezpośrednio PLN-HRK czy PLN-USD-HRK czy może PLN-GBP-USD-HRK itp. Ważna jest ostateczna cena waluty.