Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

REVOLUT - karta wielowalutowa

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bartolski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartolski » 12.06.2018 10:41

Marcinusik napisał(a):Rozumiem, że Ty nic nie robisz bezinteresownie?

No właśnie nie rozumiesz, nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Gdzie napisałem, że niczego nie robię bezinteresownie?? Ochłodziło się dzisiaj, wyjdź na powietrze i porządnie odetchnij.
blatko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) blatko » 12.06.2018 10:45

wypowiem się jako praktyk. używam revoluta (mastercard) od ok. 10 miesięcy.
Nie mam żadnych subkont, tylko PLN. Konto doładowuję swoją kartą płatniczą (T-mobile bankowe) lub żony (Ing).
Do weryfikacji wysłałem zdjęcie prawa jazdy.

Płaciłem revolutem w kilku krajach strefy Euro, Izraelu (szekle), Czechach (korony), GB (funty), a także sporo transakcji na Aliexpresie (dolary). Wypłacałem także raz 200E w Austrii.
Nigdzie nie spotkałem się z odmową przyjęcia tej karty.

Wszystkie transakcje bez jakiejkolwiek prowizji. Wszystkie transakcje przeliczone natychmiast przy płatności (a nie jak w przypadku polskich kart, że najpierw blokują jakąś kwotę a dopiero za kilka dni doliczany jest spread naszego banku).

Wszystkie transakcje o kilka groszy tańsze (na sztuce waluty) w porównaniu do np. cinkciarza czy alior kantor (na początku zawsze sprawdzałem z ciekawości różnice, potem już mi się nie chciało) i kilkadziesiąt groszy tańsze w porównaniu do np. kursu bankowego t-mobile.

Jakby macie jakieś pytania - zapraszam.
zack
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zack » 12.06.2018 10:48

blatko napisał(a):wypowiem się jako praktyk. używam revoluta (mastercard) od ok. 10 miesięcy.
Nie mam żadnych subkont, tylko PLN. Konto doładowuję swoją kartą płatniczą (T-mobile bankowe) lub żony (Ing).
Do weryfikacji wysłałem zdjęcie prawa jazdy.

Płaciłem revolutem w kilku krajach strefy Euro, Izraelu (szekle), Czechach (korony), GB (funty), a także sporo transakcji na Aliexpresie (dolary). Wypłacałem także raz 200E w Austrii.
Nigdzie nie spotkałem się z odmową przyjęcia tej karty.

Wszystkie transakcje bez jakiejkolwiek prowizji. Wszystkie transakcje przeliczone natychmiast przy płatności (a nie jak w przypadku polskich kart, że najpierw blokują jakąś kwotę a dopiero za kilka dni doliczany jest spread naszego banku).

Wszystkie transakcje o kilka groszy tańsze (na sztuce waluty) w porównaniu do np. cinkciarza czy alior kantor (na początku zawsze sprawdzałem z ciekawości różnice, potem już mi się nie chciało) i kilkadziesiąt groszy tańsze w porównaniu do np. kursu bankowego t-mobile.

Jakby macie jakieś pytania - zapraszam.

Hej blatko,
mam pytanie :)
Czy ten limit 200 EUR (dla konta darmowego) to jest tylko do wypłaty z bankomatu czy także przy płatnościach kartą?
Dziękuje za odpowiedź
concerto777
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) concerto777 » 12.06.2018 11:04

Czy ktoś płacił na tolltickes revolutem?
zimarek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zimarek » 12.06.2018 11:06

Transakcje kartą: bezpłatnie
Przelewy bankowe: bezpłatnie
Transakcje walutowe: 20 tyś/mies, potem 0,5%
Wypłaty z bankomatu: 200Euro/USD/GBP lub 800zł/mies, potem prowizja 2%
Limit roczny: 120 tyś/rok
Ostatnio edytowano 12.06.2018 11:08 przez zimarek, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.06.2018 11:07

Bartolski napisał(a):

No właśnie nie rozumiesz, nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Gdzie napisałem, że niczego nie robię bezinteresownie?? Ochłodziło się dzisiaj, wyjdź na powietrze i porządnie odetchnij.

Podobna rada dla Ciebie. :idea:
blatko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) blatko » 12.06.2018 11:11

>Czy ten limit 200 EUR (dla konta darmowego) to jest tylko do wypłaty z bankomatu czy także przy płatnościach kartą?
Dziękuje za odpowiedź<

limit 200 E dotyczy tylko wypłat z bankomatu, czyli możesz płacić kartą ile chcesz, a dodatkowo wypłacić 200E bez prowizji.
Na moim przykładzie - kupiłem w styczniu'18 revolutem w Austrii karnety narciarskie za kilkaset euro i tego samego dnia wypłaciłem 200 E w bankomacie. Wszystko bez prowizji i po kursie 4,1368; tego samego dnia średni kurs NBP to 4,1477 (sprawdziłem przed chwilą ;-) ).

Oczywiście gdybym w styczniu wiedział po ile dziś jest Euro to bym założył subkonto w EUR i kupił wtedy parę tysięcy eurasów, ale jako że nie mam szklanej kuli to subkont w revolucie nie używam.
piotrekbeti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 12.06.2018 11:23

Ja wczoraj Tooltickets płaciłem. Euro policzyło po 4,272. Kurs kantorowy 4.32. PKO 4.38
NBP 4,271.
Bartolski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartolski » 12.06.2018 11:28

Janusz Bajcer napisał(a):
Bartolski napisał(a):

Podobna rada dla Ciebie. :idea:

Nie cytuję wypowiedzi, których ktoś nie napisał. U nas dzisiaj bardzo rześko i rano zdążyłem odetchnąć i się schłodzić :lol:
roykssop
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) roykssop » 12.06.2018 11:47

Bartolski napisał(a):Nie wiem dlaczego kolejny raz twierdzisz, ze cos napisałem skoro tego nie napisałem ;/ Nie napisałem, że nie ma HRK. Napisałem, ze nie ma jako dostępnej waluty w koncie, tylko w kursach. Skoro jej nie ma na subkoncie, to nie mam pewności, ze będzie przewalutowana na takich samych zasadach jak CZK, czy HUN. Jesteś tak zaangażowany, ze jak ktoś już tu wspomniał, chyba nie robisz tego bezinteresownie. :twisted:

Przy płatności w HRK nastąpi przewalutowanie, bo za PLN kupisz konkretną ilość HRK.
W przypadku CZK czy HUF, o ile wcześniej założysz subkonta w tych walutach, to przewalutowania nie będzie, bo transkacją zostanie obciążone subkonto w walucie transakcji.
Jeśli nie założysz subkont, to oczywiście nastąpi przewalutowanie na zasadach identycznych, jak w przypadku płatności w HRK.
Bartolski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartolski » 12.06.2018 11:51

roykssop napisał(a):
Bartolski napisał(a):Nie wiem dlaczego kolejny raz twierdzisz, ze cos napisałem skoro tego nie napisałem ;/ Nie napisałem, że nie ma HRK. Napisałem, ze nie ma jako dostępnej waluty w koncie, tylko w kursach. Skoro jej nie ma na subkoncie, to nie mam pewności, ze będzie przewalutowana na takich samych zasadach jak CZK, czy HUN. Jesteś tak zaangażowany, ze jak ktoś już tu wspomniał, chyba nie robisz tego bezinteresownie. :twisted:

Przy płatności w HRK nastąpi przewalutowanie, bo za PLN kupisz konkretną ilość HRK.
W przypadku CZK czy HUF, o ile wcześniej założysz subkonta w tych walutach, to przewalutowania nie będzie, bo transkacją zostanie obciążone subkonto w walucie transakcji.
Jeśli nie założysz subkont, to oczywiście nastąpi przewalutowanie na zasadach identycznych, jak w przypadku płatności w HRK.

No tak ale czy będzie to przewalutowanie HRK-PLN czy HRK-EUR/USD-PLN? Tak jak robią to operatorzy kart płatniczych. Tego nikt, jak do tej pory nie jest w stanie potwierdzić, bo nikt z powyżej wypowiadających się nie przeprowadzał jeszcze transakcji HRK-PLN.
Marcinusik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcinusik » 12.06.2018 11:58

blatko napisał(a):Jakby macie jakieś pytania - zapraszam.

Fajnie, że wreszcie dołączają "praktycy" ;)

Ja mam pytanka. Co prawda na 99,99% uzyskałem już odpowiedź czytając wątki w społeczności Revolut ale fajnie jak usłyszę to od Ciebie ;)
Kiedy następuje reset limitu darmowych wypłat z bankomatu? Według mnie dla kont założonych po 16.03.2017 jest to dzień zarejestrowania konta. Jak jest u Ciebie?

Drugie pytanie.
Jak wygląda to na terminalu podczas płatności. Chodzi o DCC(dynamic currency conversion). Wiem, że czasem wyskakuje opłata w innej walucie niż kraju w którym obecnie płacisz i trzeba to odrzucić. Czy to jest w miarę czytelne i łatwe do zauważenia na tym ekraniku terminala? W PL niektórym wyskakuje płatność w GBP i trzeba to odrzucić bo bez sensu przeliczy PLN - GBP - PLN a to spowoduje utratę kilku groszy. Ja płaciłem ale na razie nic mi nie wyskakiwało.

Jeszcze brakuje kropki nad "i" od kogoś kto korzystał z tego w Chorwacji. Ktoś z Was wyjeżdża na dniach? :?:
roykssop
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) roykssop » 12.06.2018 12:02

Bartolski napisał(a):No tak ale czy będzie to przewalutowanie HRK-PLN czy HRK-EUR/USD-PLN? Tak jak robią to operatorzy kart płatniczych. Tego nikt, jak do tej pory nie jest w stanie potwierdzić, bo nikt z powyżej wypowiadających się nie przeprowadzał jeszcze transakcji HRK-PLN.

Któryś kolega już odpowiedział robiąc print screen z transakcji. Będzie PLN -> HRK po kursie kupna HRK (logiczne. Sprzedajesz PLN i kupujesz HRK). Nie ma po drodze żadnego innego przewalutowania.
Bartolski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartolski » 12.06.2018 12:16

roykssop napisał(a):
Bartolski napisał(a):No tak ale czy będzie to przewalutowanie HRK-PLN czy HRK-EUR/USD-PLN? Tak jak robią to operatorzy kart płatniczych. Tego nikt, jak do tej pory nie jest w stanie potwierdzić, bo nikt z powyżej wypowiadających się nie przeprowadzał jeszcze transakcji HRK-PLN.

Któryś kolega już odpowiedział robiąc print screen z transakcji. Będzie PLN -> HRK po kursie kupna HRK (logiczne. Sprzedajesz PLN i kupujesz HRK). Nie ma po drodze żadnego innego przewalutowania.

Z transakcji walutą, która jest zawarta w subkoncie, HRK tam nie ma, jest tylko w zakładce kurs walut. Nie twierdzę, że tak nie przeliczy HRK ale też nie mam pewności, że tak będzie. Trzeba poczekać aż ktoś zrobi transakcję kunami lub inną walutą nie zawartą w w koncie (np. BGN) i da znać na forum jak przeliczyło, ja dopiero będę mógł przetestować na przełomie 07/08.2018.
blatko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) blatko » 12.06.2018 12:22

Marcinusik napisał(a):
blatko napisał(a):Jakby macie jakieś pytania - zapraszam.

Fajnie, że wreszcie dołączają "praktycy" ;)

Ja mam pytanka. Co prawda na 99,99% uzyskałem już odpowiedź czytając wątki w społeczności Revolut ale fajnie jak usłyszę to od Ciebie ;)
Kiedy następuje reset limitu darmowych wypłat z bankomatu? Według mnie dla kont założonych po 16.03.2017 jest to dzień zarejestrowania konta. Jak jest u Ciebie?

Drugie pytanie.
Jak wygląda to na terminalu podczas płatności. Chodzi o DCC(dynamic currency conversion). Wiem, że czasem wyskakuje opłata w innej walucie niż kraju w którym obecnie płacisz i trzeba to odrzucić. Czy to jest w miarę czytelne i łatwe do zauważenia na tym ekraniku terminala? W PL niektórym wyskakuje płatność w GBP i trzeba to odrzucić bo bez sensu przeliczy PLN - GBP - PLN a to spowoduje utratę kilku groszy. Ja płaciłem ale na razie nic mi nie wyskakiwało.

Jeszcze brakuje kropki nad "i" od kogoś kto korzystał z tego w Chorwacji. Ktoś z Was wyjeżdża na dniach? :?:

jestem co prawda praktykiem revoluta (ha ha), ale niestety z prawie zerowym doświadczeniem bankomatowym ;-) .
Wypłacałem ze ściany tylko raz (Euro w Austrii). Nawet nie pamiętam czy było pytanie o DCC (raczej nie).
Nie wiem nawet kiedy mam reset darmowych wypłat, a nie mogę znaleźć tej daty w apce (chyba nie ma tego info).
W PL też nigdy nie płacę revolutem.

Mam za to znajomego, który używał revoluta w Chorwacji wielokrotnie i to za jego namową zamówiłem tą kartę.
On z kolei twierdzi, że kuna zawsze było u niego przeliczona wg kursu mastercarda plus jakieś ułamki na 3. i 4. miejscu po przecinku (to jest pewno ten zarobek revoluta).

Ten kurs można sprawdzić tu:
https://www.mastercard.us/en-us/consume ... rency.html

Oczywiście nie wiadomo, i po co to w ogóle komukolwiek wiedzieć, czy revolut przelicza bezpośrednio PLN-HRK czy PLN-USD-HRK czy może PLN-GBP-USD-HRK itp. Ważna jest ostateczna cena waluty.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

REVOLUT - karta wielowalutowa - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone