Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

REVOLUT - karta wielowalutowa

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marekkowalak
Cromaniak
Re: Kuny najlepiej z bankomatu?

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 26.07.2020 17:30

sjux55 napisał(a):Polecam kartę Revolut. .

Znamy, znamy - wiele osób jej używa. Jest nawet o tym specjalny wątek na forum:

https://www.cro.pl/revolut-karta-wielowalutowa-t54002.html?hilit=revolut
czlowiek_bigos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) czlowiek_bigos » 26.07.2020 18:33

Znamy, znamy - wiele osób jej używa.

Jak znamy, to może podpowiemy co mi się stało:
Karta Revolut, załadowana kunami w ubiegłym tygodniu (500 kn). Przy wypłacie z bankomatu w Makarskiej (też 500 kn), kuny zostały nieruszone, a pieniądze poszły z konta złotówkowego - pewnie po zbójnickim, kursie, bo weekend mamy.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 26.07.2020 18:50

czlowiek_bigos napisał(a):
Znamy, znamy - wiele osób jej używa.

Jak znamy, to może podpowiemy co mi się stało:
Karta Revolut, załadowana kunami w ubiegłym tygodniu (500 kn). Przy wypłacie z bankomatu w Makarskiej (też 500 kn), kuny zostały nieruszone, a pieniądze poszły z konta złotówkowego - pewnie po zbójnickim, kursie, bo weekend mamy.

Prawdę mówiąc, pojęcia nie mam 8O 8O 8O

Do głowy przychodzi mi jedynie taka opcja, że to był bankomat typu Euronetu, czyli automatycznie pobierający jakąś prowizję - i ponieważ nie starczyło mu kun, pobrał całość z innego konta.

Ale to tylko moje dywagacje, bo nie spotkałem się jeszcze z czymś takim....

A czy w ciągu ostatniego miesiąca nie wypłacałeś tą kartą jakiejś gotówki w bankomacie?

P.S. A kurs nie taki zbójnicki, bo weekendowe wahania kuny to maks. 2 gr :D
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 26.07.2020 19:50

sjux55 napisał(a):Obecnie z bankomatu można wybrać do kwoty 800 zł (po przeliczeniu) bez prowizji. Na tym pobycie korzystałem z 3 różnych bankomatów w Chorwacji.
Pozdr.

Dodam, ze 800zł na miesiąc. Kto "wyżyje" za te piniondze w CRO?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 26.07.2020 19:57

Yanush napisał(a):
sjux55 napisał(a):Obecnie z bankomatu można wybrać do kwoty 800 zł (po przeliczeniu) bez prowizji. Na tym pobycie korzystałem z 3 różnych bankomatów w Chorwacji.
Pozdr.

Też założyłem w tym roku Revoluta i fakt te 800zł to może nie dużo (ok 1400Kn) ale to przeznaczam tylko na wydatki "gotówkowe". Wszędzie gdzie można czyli paliwo, bramki, prom, sklepy, restauracje itp. będę płacił kartą
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 26.07.2020 20:01

Dokładnie - przecież większość zakupów można opłacić kartą. Gotówka tylko tam, gdzie się nie da. A na transakcje za pomocą karty żadnego limitu nie ma.
Ostatnio edytowano 26.07.2020 20:02 przez marekkowalak, łącznie edytowano 1 raz
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 26.07.2020 20:02

Yanush napisał(a):
Pozdr.

2x razy w Chorwacji korzystałem i wystarczało. Wszędzie gdzie się da płacę kartą.
Po wykorzystaniu limitu prowizja wynosi tylko 2%. Wydaje mi się że to niewiele. Zwłaszcza że kurs walut w revolucie jest dosyć atrakcyjny.
Poza tym jak ktoś chce więcej za free to może wziąć sobie pakiet premium lub metal.
Znajdziesz na rynku lepszą kartę na wakacje zagraniczne?
milosz78
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) milosz78 » 26.07.2020 21:29

@empire13 a w trzech słowach jakbyś mi powiedział w czym jest lepsza od kart wielowalutowych takich jak np. w mBanku ?
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 26.07.2020 21:35

milosz78 napisał(a):@empire13 a w trzech słowach jakbyś mi powiedział w czym jest lepsza od kart wielowalutowych takich jak np. w mBanku ?

Nie wiem czy jest lepsza od karty w banku M czy Y.
Zaleta revoluta jest taka że podstawowa wersja jest za free i nie muszą na konto wpływać jakiekolwiek środki przez cały rok.
W każdym banku (a przynajmniej w większości) aby cokolwiek było za free musisz mieć stałe wpływy.
Ja mam konto w ING. Jako opcja na wczasy jest beznadziejna.
Ale czy jest w polskiej bankowości jakiś produkt który opłaca się trzymać cały rok z powodu 2 tygodni za granicą?
milosz78
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) milosz78 » 27.07.2020 07:30

Np. we wspomnianym mBanku jest za free bez wpływów. Ale bez karty. Kartę można zamówić w każdej chwili ...np. na wakacje Ale spoko z ciekawości zapytałem czy jeszcze jakieś dodatkowe frykasy wynikają z revoluta bo widzę że dużo ludzi z tego korzysta u chwali. Może też kiedyś spróbuję pozdr.
blatko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) blatko » 27.07.2020 12:16

milosz78 napisał(a):Np. we wspomnianym mBanku jest za free bez wpływów. Ale bez karty. Kartę można zamówić w każdej chwili ...np. na wakacje Ale spoko z ciekawości zapytałem czy jeszcze jakieś dodatkowe frykasy wynikają z revoluta bo widzę że dużo ludzi z tego korzysta u chwali. Może też kiedyś spróbuję pozdr.

revolut tym się różni od kart wielowalutowych, że nie trzeba bawić się jakieś subkonta, kupno walut w kantorze banku lub internetowych kantorach, przelewy tych walut, pilnowanie żeby była wystarczająca ilość walut na subkoncie itp.

revoluta zasila się złotówkami np. kartą płatniczą z mbanku (zasilenie trwa maks. 5 sekund w apce na telefonie) i można od razu płacić lub wypłacać z bankomatu, a system sam przelicza twoje złotówki na walutę w jakiej aktualnie płacisz i jest to przeważnie kurs nieznacznie lepszy niż np. w kantorze mbanku, cinkciarzu itp. a o wiele lepszy niż przy płatnościach zwykłą kartą płatniczą z większości polskich lub "polskich" banków (są wyjątki).

Ale nie namawiam, karty wielowalutowe też są ok, ale więcej z tym zabawy niż to warte (wiem, bo mam w mbanku i w ing takie karty) i nie chce mi się tym płacić za granicą bo revolut jest po prostu wygodniejszy i całkowicie bezproblemowy.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 27.07.2020 16:16

blatko napisał(a):
milosz78 napisał(a):revoluta zasila się złotówkami np. kartą płatniczą z mbanku (zasilenie trwa maks. 5 sekund w apce na telefonie) i można od razu płacić lub wypłacać z bankomatu,.

Ta? A ja w zeszłym roku robiłem przelew z ING i kasa szła kilka dni. Powiadasz że da się szybciej?
bratmat
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bratmat » 27.07.2020 16:50

Ta? A ja w zeszłym roku robiłem przelew z ING i kasa szła kilka dni. Powiadasz że da się szybciej?

Wystarczy podpiąć kartę debetową lub kredytową do konta revolut :-)

Dodatkowa zaleta karty jest taka że nie trzeba korzystać z subkont, bo przelicznik jest automatyczny po najniższym możliwym kursie międzybankowym. (moim zdaniem subkonta w danej walucie przydają się tylko na weekend by nie płacić prowizji 1%)
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 27.07.2020 17:25

Nie każdy chce podpinać swoją kartę debetową czy kredytową do konta Revolut.
pawel.777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel.777 » 27.07.2020 17:46

Podpięcie karty i tak powoduje konieczność podania podczas transakcji CVV oraz potwierdzenia płatności w aplikacji banku lub kodu z sms.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

REVOLUT - karta wielowalutowa - strona 79
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone