Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

REVOLUT - karta wielowalutowa

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Raphael
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 19.08.2019 19:14

Generalna zasada co do bankomatów i Revoluta, to starać się używać bankomatów będących własnością banku, a nie jakiejś organizacji pośredniczącej (vide Euronet). Wtedy szanse na to, że bankomat naliczy prowizję, są bardzo małe (sprawdziłem w wielu krajach, w strefie EUR i poza, w UE i poza).

... no i oczywiście czytać co tam się wyświetla na takim bankomacie. O prowizji muszą powinni informować przed podjęciem decyzji o wypłacie.
gaspar84
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gaspar84 » 20.08.2019 09:18

Ustian napisał(a):Ja wyrobilem sobie Revolut bedac w Chorwacji. Karty fizycznie nie mialem, ale ustawilem sobie ja w telefonie jako domyslną. Wg mnie rewelacja. Wystarczy zaladowac konto PLN i nawet nie trzeba wymieniac kasy. Karta sama przewalutowuje, placilem tak na bramkach, placilem tak w Budapeszcie i wszystko bezproblemowe. Sama aplikacja teze bardzo sprawna.

W piątek wyjeżdżam i nie zdąży przyjść mi karta czyli rozumiem że mogę płacić zbliżeniowo telefonem za pomocą funkcji nfc tak? Jeśli tak to czy ma bramkach w Chorwacji też mogę tak płacić?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.08.2019 10:07

Nie zauważyłem żeby była tam taka możliwość. Kartę wsuwamy do ściany, a potem ją wypluwa.
gaspar84
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gaspar84 » 20.08.2019 11:14

Raphael napisał(a):
woojtekg napisał(a):A mi dzisiaj Bank Millenium i Visa policzyli zakup winiety słowackiej po złodziejskim kursie, około 4,55 Euro.
Podobno tak ma być. Kurs sprzedaży około 4,46 i do tego 2% prowizji do kursu.
Chyba trzeba będzie się przerzucić na gotówkę i kantory.

HRK przeliczają na dolary/euro tez po złodziejskim kursie.

Trzeba było Revolutem płacić. I trzeba znać "swój" bank jakie ma prowizje za co i jakie kursy.

Jakby ktoś chciał założyć sobie Revoluta, to właśnie promocja jest. Dają po 20 zł polecającemu i nowemu. Mój referal:
https://revolut.com/referral/rafa77i7!G10D21

Raphael spodziewaj się 20zl na koncie Revolut, właśnie skorzystałem z Twojego polecenia. Dodatkowo po opłaceniu 25zl kurier dostarczy kartę w czwartek, czyli pojutrze, a wyjazd w piątek
kylo78
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kylo78 » 20.08.2019 11:25

Bravik napisał(a):
kylo78 napisał(a):Revolut vs PKO S.A. w tym roku w Chorwacji.
1. Wypłaty z bankomatu
-Revolut: 58,5zł za 100kun, po przekroczeniu limitu darmowych wypłat 59,5zł za 100kun.
-PKO: 61.5zł za 100kun, karta wielowalutowa i zwykła tak samo
2. Przy płatności kartą PKO korzystniejsze od Revoluta o kilka groszy. W Chorwacji , Bośni i Hercegowinie i na Węgrzech wszędzie minimalnie lepszy kurs w PKO.

Wypłaty Revolutem z bankomatów EURONET
W pierwszym dniu wypłaciłem 800kun z bankomatu Euronet bez żadnej prowizji ze strony Euronetu. Po kilku dniach taka sama transakcja i Euronet pobrał prowizję prawie 30kum.
Koleżanka wypłacała Revolutem tylko raz 200kun i też Euronet pobrał prowizję 30kun.
Więc to chyba loteria z tą prowizją.

Z czego wypłacałeś, że miałeś kurs 0,615? Chyba z automatu do lodów włoskich. I zorientuj się gdzie masz konto, bo w nazwie połączyłeś dwa banki PKO BP i Pekao S.A.. Jestem w Chorwacji już drugi tydzień, używam tylko MasterCard z Pekao S.A. i kurs nie przekroczył ani razu 0,59, nawet przy aktualnym wzroście kursu euro.

Wypłata z bankomatu Zagrebacka Banka. Karta PeKaO S.A nigdzie nie napisałem PKO BP tylko PKO w skrócie.
Ostatnio edytowano 20.08.2019 11:59 przez kylo78, łącznie edytowano 1 raz
kylo78
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kylo78 » 20.08.2019 11:58

piotrulex napisał(a):
kylo78 napisał(a):Revolut vs PKO S.A. w tym roku w Chorwacji.
1. Wypłaty z bankomatu
-Revolut: 58,5zł za 100kun, po przekroczeniu limitu darmowych wypłat 59,5zł za 100kun.
-PKO: 61.5zł za 100kun, karta wielowalutowa i zwykła tak samo
2. Przy płatności kartą PKO korzystniejsze od Revoluta o kilka groszy. W Chorwacji , Bośni i Hercegowinie i na Węgrzech wszędzie minimalnie lepszy kurs w PKO.

Wypłaty Revolutem z bankomatów EURONET
W pierwszym dniu wypłaciłem 800kun z bankomatu Euronet bez żadnej prowizji ze strony Euronetu. Po kilku dniach taka sama transakcja i Euronet pobrał prowizję prawie 30kum.
Koleżanka wypłacała Revolutem tylko raz 200kun i też Euronet pobrał prowizję 30kun.
Więc to chyba loteria z tą prowizją.

Dziwne kursy podajesz
Pekao, konto Przekorzystne
Pobyt od 18.07. do 02.08.
Kuna zapisana jak u Ciebie w setkach i w zaokrągleniu
57,4-58,2

No chyba że piszesz o PKO BP SA bo róznie ludzie to wszystko nazywają :)

Tak czy inaczej wychodzi, że na zwykłym koncie miałem kursy lepsze od słynnego Revoluta

Loteria? Niekoniecznie. Może po prostu 1 czy 2 wypłaty z OBCYCH bankomatów są darmowe a kolejne płatne

Bank PeKaO S.A. Nie podawałem kursów po jakich płaciłem w Chorwacji w czasie całego urlopu, tylko porównanie dwóch kart. Mogą się te cyfry nie podobać komuś ale ja ich nie wymyśliłem. Wypłacałem pieniądze z bankomatu Zagrebacka Banka kartą Revolut kurs 58,5 za 100kun a koleżanka wypłacała zaraz po mnie kartą PeKaO S.A. 61,5 za 100kun. Wypłata z jednego bankomatu w tym samym czasie. Nie sprawdzałem innych bankomatów więc ciężko mi stwierdzić czy w innych jest tak samo.
Co do kursu PLN Kuna to ogólnie korzystniejsze jest PeKaO S.A. tak jak napisałem. Płacąc kartą Revolut miałem kurs od 57,5 do 58,5zł za 100kun. Moja koleżanka płacąc kartą PeKaO S.A. zawsze miała kurs lepszy o około 2 grosze. Pobyt od 22.08 do 03.08.
Co do wypłaty z EURONETU to oboje wypłacaliśmy pierwszy raz z sieci tych bankomatów i mnie za pierwszym razem nie policzyło prowizji a jej tak.
kylo78
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kylo78 » 20.08.2019 12:14

gaspar84 napisał(a):
Ustian napisał(a):Ja wyrobilem sobie Revolut bedac w Chorwacji. Karty fizycznie nie mialem, ale ustawilem sobie ja w telefonie jako domyslną. Wg mnie rewelacja. Wystarczy zaladowac konto PLN i nawet nie trzeba wymieniac kasy. Karta sama przewalutowuje, placilem tak na bramkach, placilem tak w Budapeszcie i wszystko bezproblemowe. Sama aplikacja teze bardzo sprawna.

W piątek wyjeżdżam i nie zdąży przyjść mi karta czyli rozumiem że mogę płacić zbliżeniowo telefonem za pomocą funkcji nfc tak? Jeśli tak to czy ma bramkach w Chorwacji też mogę tak płacić?

Na bramkach nie zapłacisz zbliżenbiowo. Żeby zapłacić kartą, pierwszą transakcję musisz potwierdzić PINem lub użyć karty w bankomacie. Taka aktywacja. Kartę możesz dodać do Apple Pay. Nie wiem jak jest na telefonach z androidem.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 20.08.2019 12:25

kylo78 napisał(a): ...Wypłacałem pieniądze z bankomatu Zagrebacka Banka kartą Revolut kurs 58,5 za 100kun
a koleżanka wypłacała zaraz po mnie kartą PeKaO S.A. 61,5 za 100kun.
...
Płacąc kartą Revolut miałem kurs od 57,5 do 58,5zł za 100kun. Moja koleżanka płacąc kartą PeKaO S.A. zawsze miała kurs lepszy o około 2 grosze.

No nie klei mi się to

Ty 58,5 a koleżanka 61,5

Dalej piszesz, że koleżanka miała zawsze kurs lepszy o jakieś 2 grosze

8O
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 20.08.2019 12:29

kylo78 napisał(a): ... Mogą się te cyfry nie podobać komuś ale ja ich nie wymyśliłem. Wypłacałem pieniądze z bankomatu Zagrebacka Banka kartą Revolut kurs 58,5 za 100kun a koleżanka wypłacała zaraz po mnie kartą PeKaO S.A. 61,5 za 100kun. Wypłata z jednego bankomatu w tym samym czasie ...

Ja też swoich kursów nie wymyśliłem, podaje je z wyciagu, gdzie jak widać mówimy o tych samych kontach, kartach i bankomatach

No chyba, że koleżanka na tyle nieogarnięta, że brała taki przelicznik jaki proponował bankomat

Tu można sobie oblukać o co chodzi

https://www.facebook.com/UNILADAdventur ... 3851037426
Raphael
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 20.08.2019 14:29

gaspar84 napisał(a):
Raphael napisał(a):
woojtekg napisał(a):A mi dzisiaj Bank Millenium i Visa policzyli zakup winiety słowackiej po złodziejskim kursie, około 4,55 Euro.
Podobno tak ma być. Kurs sprzedaży około 4,46 i do tego 2% prowizji do kursu.
Chyba trzeba będzie się przerzucić na gotówkę i kantory.

HRK przeliczają na dolary/euro tez po złodziejskim kursie.

Trzeba było Revolutem płacić. I trzeba znać "swój" bank jakie ma prowizje za co i jakie kursy.

Jakby ktoś chciał założyć sobie Revoluta, to właśnie promocja jest. Dają po 20 zł polecającemu i nowemu. Mój referal:
https://revolut.com/referral/rafa77i7!G10D21

Raphael spodziewaj się 20zl na koncie Revolut, właśnie skorzystałem z Twojego polecenia. Dodatkowo po opłaceniu 25zl kurier dostarczy kartę w czwartek, czyli pojutrze, a wyjazd w piątek

Dziękuję 8)

Wykosztowałeś się na kuriera - przynajmniej 20 zł się Ci wróci z tych 25. Kiedyś, jak zakładałem, to standardowa wysyłka doszła chyba w 3 dni do mnie, ale ostatnio ludzie piszą, że zwykła potrafi iść sporo dłużej.

Pamiętaj, że pierwsze użycie z PINem, i że najłatwiej doładować podpinając inną kartę (byle nie kredytową CitiBanku).

Dobrze by też było, gdybyś zdołał jeszcze w Polsce przejść "weryfikację" podpiętej karty (choć jeśli masz swój bank na smartfonie, to możesz w dowolnym miejscu). Chodzi o podanie w Revolcie bodajże 4-cyfrowego numeru z opisu transakcji, który wisi w bankowości banku, z którego doładowywałeś. Dzięki temu Revo wie, że zrobiłeś to Twoją kartą, a nie kradzioną, i dzięki temu masz większe limity doładowań.

Edit:
Informacja dla ewentualnych innych zainteresowanych kodem polecającym - mój, podany wyżej, aktywny jest jeszcze przez 14 dni.
kylo78
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kylo78 » 20.08.2019 20:53

piotrulex napisał(a):
kylo78 napisał(a): ...Wypłacałem pieniądze z bankomatu Zagrebacka Banka kartą Revolut kurs 58,5 za 100kun
a koleżanka wypłacała zaraz po mnie kartą PeKaO S.A. 61,5 za 100kun.
...
Płacąc kartą Revolut miałem kurs od 57,5 do 58,5zł za 100kun. Moja koleżanka płacąc kartą PeKaO S.A. zawsze miała kurs lepszy o około 2 grosze.

No nie klei mi się to

Ty 58,5 a koleżanka 61,5

Dalej piszesz, że koleżanka miała zawsze kurs lepszy o jakieś 2 grosze

8O

Jest chyba jasno napisane. Podaje konkretną sytuację przy wypłacie z bankomatu i różnicę w kursie.
Dalej piszę że przy płatności kartą miała lepszy kurs. Widać to z kursu który Ty podałeś w stosunku do kursu mojego Revoluta wszystko się zgadza.
kylo78
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kylo78 » 20.08.2019 20:59

piotrulex napisał(a):
kylo78 napisał(a): ... Mogą się te cyfry nie podobać komuś ale ja ich nie wymyśliłem. Wypłacałem pieniądze z bankomatu Zagrebacka Banka kartą Revolut kurs 58,5 za 100kun a koleżanka wypłacała zaraz po mnie kartą PeKaO S.A. 61,5 za 100kun. Wypłata z jednego bankomatu w tym samym czasie ...

Ja też swoich kursów nie wymyśliłem, podaje je z wyciagu, gdzie jak widać mówimy o tych samych kontach, kartach i bankomatach

No chyba, że koleżanka na tyle nieogarnięta, że brała taki przelicznik jaki proponował bankomat

Tu można sobie oblukać o co chodzi

https://www.facebook.com/UNILADAdventur ... 3851037426

Nie mówię że wymyśliłeś kursy. Wszystko się zgadza ze PeKaO ma lepszy kurs o około 2 grosze od Revoluta. Widać to porównując Twoje kursy i moje.

Szybko Ci przychodzi ocenianie ludzi że ktoś jest nieogarnięty.

Pozdrawiam.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 20.08.2019 21:16

@piotrulex jest najmądrzejszy i zawsze ma teorię na wszystko zajadając się pasztetem drobiowym Profi w Chorwacji. Pazury zmielone itd. smakują wybornie...;)..ten zapach ten smak.
spiryt4
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) spiryt4 » 25.08.2019 09:48

:papa: Hej szybkie pytanie do wszystkich w temacie.Przebywam obecnie w Cro konkretnie w miejscowości Brodarica i zastanawia mine fakt iż płaciłem tylko kartą w sklepach,bez wyplat z bankomatów dokonałem transakcji na kwotę 798zł i Jakież było moje zdziwienie gdy podczas następnej transakcji płatność została odrzucona z powodu przekroczenia miesięcznego limitu.Czyżby coś się zmieniło pod względem płatności?Z tego co sie orientuję to limit obejmował tylko wypłaty z bankomatów a płatności były chyba bez limitów.Dobrze że żona i córka mają swoje karty bo byłbym ugotowany no może nie do końca bo jakąś gotówkę posiadamy przy sobie w formie Kun i Euro ale sam fakt limitu do płatności bardzo mnie zszokował.
Więc może podpowiecie jak to jest z tymi limitami
MrM
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MrM » 25.08.2019 09:54

Dopiero zaczynam przygodę z revolut (nawiasem mówiąc zamówiłem kartę we wtorek, przyszła w piątek) ale może masz ustawiony w aplikacji limit również dla transakcji?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

REVOLUT - karta wielowalutowa - strona 72
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone