raven66 napisał(a):Misieq napisał(a):Witajcie ponownie! Z góry przepraszam za,być może podstawowe pytania,ale jestem nowym użytkownikiem karty Revolut zaczynającym przygodę z płatnościami walutowymi i nie jestem w tych sprawach jeszcze obeznana.
Będąc za granicą (SK) zapłaciłam kartą Revolut za winietę,ale serwis zamiast pobrać mi z konta EUR,na którym miałam środki po wymianie waluty, ściągnął pieniądze z konta podstawowego PLN które sam sobie przewalutował. Na jakiej zasadzie odbywają się w takim razie płatności walutowe karta? Czy muszę za każdym razem wymieniać w aplikacji PLNy na inną walutę,czy serwis sam rozpoznaje walute przy platnosci I ja automatycznie przewalutowuje?
I jeszcze jedno pytanie-czemu po zalogowaniu do aplikacji widoczne są tylko środki w walucie podstawowej PLN A te wymienione na inną walutę są ukryte (niewidoczne)?
Miałaś na 100% wystarczającą ilość środków w EUR, żeby wystarczyło na pokrycie kosztu transakcji?
Jeśli tak, a mimo to pobrało ci kwotę z konta PLNowego, to na chwilę obecną jedyne, co mi przychodzi do głowy, że ty lub sprzedawca wybraliście na terminalu płatniczym opcję obciążenia w PLN lub opcję przewalutowania. Wtedy faktycznie mimo posiadania odp. ilości środków w walucie tej co płacimy, obciąży się inne konto.
Ad 2: Nie musisz za każdym razem przewalutowywać, bo jeśli na danym koncie waluty, którą chcesz płacić, nie ma odpowiedniej ilości środków, to Revolut zrobi to "w locie". Jest tylko jedna istotna uwaga - jeżeli to się stanie w weekend, to zapłacisz prowizję (chyba ok. 2%, ale może mnie ktoś poprawić? bo piszę z głowy).
agulus napisał(a):raven66 napisał(a):Ad 2: Nie musisz za każdym razem przewalutowywać, bo jeśli na danym koncie waluty, którą chcesz płacić, nie ma odpowiedniej ilości środków, to Revolut zrobi to "w locie". Jest tylko jedna istotna uwaga - jeżeli to się stanie w weekend, to zapłacisz prowizję (chyba ok. 2%, ale może mnie ktoś poprawić? bo piszę z głowy).
Czyli jeśli dobrze rozumiem, jeśli mam na Revolut tylko PLN i będę płacić w weekend w HR zostanie mi doliczona prowizja 2%??
agulus napisał(a):DominikI napisał(a):Będziesz płacić po wyższym kursie zamrożonym na weekend.
Kurs rozumiem, ale prowizję też dolicza tak? Pierwszy raz będę korzyść z Revolut
agulus napisał(a):DominikI napisał(a):Będziesz płacić po wyższym kursie zamrożonym na weekend.
Kurs rozumiem, ale prowizję też dolicza tak? Pierwszy raz będę korzyść z Revolut
woojtekg napisał(a):A mi dzisiaj Bank Millenium i Visa policzyli zakup winiety słowackiej po złodziejskim kursie, około 4,55 Euro.
Podobno tak ma być. Kurs sprzedaży około 4,46 i do tego 2% prowizji do kursu.
Chyba trzeba będzie się przerzucić na gotówkę i kantory.
HRK przeliczają na dolary/euro tez po złodziejskim kursie.
kylo78 napisał(a):Revolut vs PKO S.A. w tym roku w Chorwacji.
1. Wypłaty z bankomatu
-Revolut: 58,5zł za 100kun, po przekroczeniu limitu darmowych wypłat 59,5zł za 100kun.
-PKO: 61.5zł za 100kun, karta wielowalutowa i zwykła tak samo
2. Przy płatności kartą PKO korzystniejsze od Revoluta o kilka groszy. W Chorwacji , Bośni i Hercegowinie i na Węgrzech wszędzie minimalnie lepszy kurs w PKO.
Wypłaty Revolutem z bankomatów EURONET
W pierwszym dniu wypłaciłem 800kun z bankomatu Euronet bez żadnej prowizji ze strony Euronetu. Po kilku dniach taka sama transakcja i Euronet pobrał prowizję prawie 30kum.
Koleżanka wypłacała Revolutem tylko raz 200kun i też Euronet pobrał prowizję 30kun.
Więc to chyba loteria z tą prowizją.
raven66 napisał(a):agulus napisał(a):DominikI napisał(a):Będziesz płacić po wyższym kursie zamrożonym na weekend.
"Prowizję" czy też "zamrożony kurs" (ogólnie: zapłacisz więcej) będzie doliczać TYLKO w weekendy i TYLKO w wypadku, jeżeli wcześniej nie wymieniłaś sobie na walutę docelową.
Przykład:
Jedziesz do Chorwacji, w Revolucie masz konto w HRK i PLN (dla uproszczenia).
Jeśli masz saldo HRK 800, PLN 200, i płacisz w dni robocze 100 HRK, to ściągnie ci z konta HRK 100 i zostanie ci 700.
Jeśli masz saldo HRK 800, PLN 100 i płacisz w weekend 100 HRK, to ściągnie ci z konta 100 HRK i nic więcej (ponieważ miałaś/miałeś wymienione wcześniej).
Jeśli masz saldo HRK 0, PLN 200 i płacisz w dni robocze 100 HRK, to ściągnie ci z konta 60 PLN (dla uproszczenia) i nic więcej, ponieważ w dni robocze przewalutowania działają identycznie, gdybyś to zrobił(a) wcześniej sam(a) manualnie.
Jeśli masz saldo HRK 0, PLN 300 i płacisz w weekend 100 HRK, to ściągnie ci z konta PLN 60 PLN (dla uproszczenia) + jakąś drobną "prowizję" (przesadziłem chyba z tym 2%, tutaj jest podane 0,5%, ale to najlepiej sprawdzić u źródła), czyli 3 PLN, czyli w sumie 63 PLN
https://wearefromlatvia.com/revolut-car ... _Is_Higher
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne