Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Requiem za Vukovar, 18.11.1991. - 18.11.2009.

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 14.12.2009 21:59

Nives, ostvari svoje snove, vraćaj se u Split i ne brini ni o čemu; a najmanje o tome, kako govoriš.. Možda će se naći netko, kome smeta... ali taj stvarno neće biti vrijedan, da se osvrćeš na njega...
Lijep pozdrav
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 14.12.2009 22:06

Nives,

Nemoj uzimati k srcu, glupe primjedbe "turbo hrvata".

Witam na Istrii - zachodna Chorwacja

Meni je ova pjesma Đorđa Balaševića, najbolja :wink:

Djordje Balasevic - Ne lomite mi bagrenje - koncert u Puli
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 15.12.2009 00:34

Kasiu, mirko,
hvala puuuuuno :D

Trudim se da ne uzimam k srcu, mada bi mi bilo draze da je drugacije. Naravno da necu odustati od realizacije planova, sto kaze jedan od meni najdrazih Splicana, radim na tome:

Gibonni - Ne odustajem

"Ljubav će znati
Da mi jednoga dana stavi pod nos
I da mi u glavu vrati
Sve što propustio sam s njom
Radim na tome..."

8)

PS. mirko, meni uz "ne lomite mi bagrenje" uvek malo fali da ne zaplacem, rasturi me. mnogo dobar i mudar tekst. uz to jos i ovo:

Djordje Balasevic - Samo da rata ne bude
Tomislav - Dalmacijatour
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomislav - Dalmacijatour » 15.12.2009 10:14

Nives napisał(a):
Tomislav - Dalmacijatour napisał(a):Ma Nives, nema problema, ali zanimljivo je da ne radiš greške u pisanju već točno pišeš što treba biti srpski, to i ispadne srpski. Na to da nisi svjesna što pišeš je stvarno čudno. Što se mene tiče, možeš pisati i albanski samo se radi o tome da je ovo hrvatski forum i trebalo bi pisati hrvatski. Možda je razlog tome i okruženje gdje se nalaziš momentalno...

Tomislave, ja sam veoma obzirna, vjeruj. Nikakvoj teoriji zavjere nema mjesta. Posljednji odgovor sam ti pisala u zurbi, stoga nisam stigla da uradim prijevod. Uvijek se trudim kada ovdje pisem, pisati na hrvatskom. Nekada, u zurbi, nesvjesno napisem neku rec iz srpsko-hrvatskog, varijante jezika na kome sam prvo pocela pisati i citati. Ako pogrijesim, nije namjerno.

Trudim se da razumijem da tebi konkretno to moze ovdje smijetati. Vjeruj da mi je besmisleno da se pravdam zbog neceg, zbog cega se ne osjecam u sustini kriva. Na ovom sam forumu zato sto volim Hrvatsku (sigurno nista manje od tebe) i zato sto sam iz Hrvatske podrijetlom. U Srbiji inace vec dugo ne zivim (mada ne vidim da to ima neki znacaj u prici, ali ti si na tako nesto sugerirao).

Ali hvala ti puno, jer si mi nesvjesno dao do znanja, te se mogu psihicki pripremiti sta me ceka kada dodjem u Hr za stalno. Iskreno, od takvih reakcija pomalo strepim, mada me svi prijatelji uvjeravaju da je to bezpotrijebno. Naravno, meni nije problem da govoriti na engleskom sve dok potpuno ne savladam hrvatski izgovor, ukoliko to moze nekoga povrijediti (iako se sve razumije). Samo je besmisleno kompliciranje, zar ne?

sto kaze dj. balasevic: "svirali smo ovu pesmu u skoplju i bitoli, portorozu, mariboru i ljubljani, puli, sarajevu, tuzli, subotici, podgorici, beogradu, novom sadu i osijeku - i SRCE se kaze - SRCE i tu boga nema."

Vidiš Nives kako ti sada ide dobro pisenje hrvatskog.
Sada si se stvarno trudila.
Kada dodješ u Hrvatsku, mislim da će svi normalni ljudi shvatiti da pošto ti to nije rodni jezik da ne pričaš savršeno . Iako u ovom zadnjem pismu ako izuzmem 2 male greškice, stravno je super. Dajem ti ocjenu 5.
Ali nisi napisala gdje se momentalno nalaziš....
Tomislav - Dalmacijatour
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomislav - Dalmacijatour » 15.12.2009 10:16

mirko napisał(a):Nives,

Nemoj uzimati k srcu, glupe primjedbe "turbo hrvata".

Witam na Istrii - zachodna Chorwacja

Meni je ova pjesma Đorđa Balaševića, najbolja :wink:

Djordje Balasevic - Ne lomite mi bagrenje - koncert u Puli

Ako upozorim Nives da je nešto napisala krivo, nije to odmah glupa primjedba. :(
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 15.12.2009 10:30

Tomislav - Dalmacijatour napisał(a):Vidiš Nives kako ti sada ide dobro pisenje hrvatskog.
Kada dodješ u Hrvatsku, mislim da će svi normalni ljudi shvatiti da pošto ti to nije rodni jezik da ne pričaš savršeno . Iako u ovom zadnjem pismu ako izuzmem 2 male greškice, stravno je super. Dajem ti ocjenu 5.

Tomislave, hvala na komplimentu, drago mi je da se razumijemo.

Napisi mi, molim te, koje su to dvije male greskice, bas me zanima, jer ih ne mogu pronaci.

Pozdrav :wink:
Tomislav - Dalmacijatour
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomislav - Dalmacijatour » 15.12.2009 10:41

Nives napisał(a):
Tomislav - Dalmacijatour napisał(a):Vidiš Nives kako ti sada ide dobro pisenje hrvatskog.

Tomislave, hvala na komplimentu, drago mi je da se razumijemo.

Napisi mi, molim te, koje su to dvije male greskice, bas me zanima, jer ih ne mogu pronaci.

Pozdrav :wink:

Reč je srpski a hrvatski je riječ
bog se piše Bog a srpsko-hrvatski ne postoji, ili je srpsli ili je hrvatski.
Srpsko-hrvatski i hrvatsko-srpsli je bila terminologija umjetno stvorena za vrijene komunizma gdje se u hrvatski jezik uvodilo planski puno srpskih riječi da se dugoročno gledano može zatrti korijen hrvatskog jezika.
Ali stalno mi nisi odgovorila gdje se nalaziš. Ne piše ti u infu gdje ti je Sklad kako pišu Poljaci. Valjda to znači skladište :lol:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 15.12.2009 11:28

skąd - odakle, otkud....
Tomislave, ako je češki toliko sličan poljskom jeziku (kao što tvrdiš), a Ti dobro govoriš češki, poljski bi trebao razumjeti odlično...
Biker_HR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biker_HR » 18.11.2010 14:09

Danas je tuzna 19. obljetnica velike tragedije grada Vukovara...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hrvatska ce se uvijek sjecati svojih heroja, nek im je laka hrvatska zemlja, i nek pocivaju u miru Bozjem!
Iwona Baśka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona Baśka » 18.11.2010 20:19

Cześć bohaterom Vukovaru
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 18.11.2010 21:46

Ante Matic Krizevi Vukovara
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 18.11.2010 22:34

Dzisz sie modlile za ofiari Vukovaru z dziecmi na ulici Vukovarska w Splicie. Zostalo tam zapalone tisiace swiec i znicz zdluz ulici. Nadal ludzie podchodza i zapalaja znicze. Czas mija a rany sie nie goja. Nestety ostatnie otworzili prezidenci Chorwacji i Serbiji. Spotkali sie w Vukovarze. Tadić przeprosil ale wszistci oczekiwali ze prziwierze dokumenti o zaginionich (zabitich w obozach w Serbii) a przinosl nic.
W tim samim dniu stalo sie duze ludobujstvo w innej miejscowosci niedaleko Zadaru Škabrnja. Tam četnici pod komendom znanego Ratko Mladić z domu wiciagali ciwilow i przed ich domamy ich zmasakrovali. Za ta zbrodnie odpowiadala tylko jedna pielengarka serbska ktora odbila kare wiezienia 6 lat. Nikt po za nia. Wszrud zabitich najwiencej bilo ciwilow i kilka ranich chorwackich zolnierzi. Razem kolo 50 osob.
Smutna rocznica.....
Josko Bulic
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Josko Bulic » 19.11.2010 14:08

Bog im dao spokoj.Zawsze bendzieme pamientacz o Vukovarskih bochaterach kturi som dali żicze dla wolnoszcz Horwacije.Nesteti wienkszoszcz srbskich zbrodniażi i do dnia dziszajszego som na wolnoszczi. Naszi generali oszadujom potenżne wiroky a srbski zbrodniażi som chronioni pszez rużnorodne organizacije .Nema sprawedliwoszczi i nigdzie je nie bendzie.
Biker_HR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biker_HR » 19.11.2010 16:41

Josko Bulic napisał(a):Nema sprawedliwoszczi i nigdzie je nie bendzie.

Samo u okupaciji jednoga grada - Vukovara, je pobijeno 10 puta više ljudi, nego u oslobadjanju Hrvatske.

Agonija Vukovara trajala je puna tri mjeseca, pred ocima citave "Europe", i na kraju te agonije dogodio se najtezi masovni zlocin - brutalna likvidacija tesko ranjenih i nepokretnih ljudi, koji su lezali u bolnici.

U to vrijeme u Vukovaru su bili predstavnici Medjunarodnog crvenog kriza, i "europski promatraci", a lokalni cetnici su se cijeli dan 19.11. brutalno izzivljavali na nemocnim ranjenicima.

Novinara Sinisu Glavasevica ubili su prvoga, zatukli su ga udarcima metalnih palica po glavi, i prosuli su mu mozak. Oni koji su prezivjeli torturu na danasnji dan, pogubljeni su streljanjem na unaprijed iskopanoj jami na Ovcari.

Dakle, samo na dan 19.11.1995. na Ovcari je ubijeno 275 ljudi, a ubojstva su se dogadjala po citavom gradu. Svatko je mogao ubiti koga hoce, i kako hoce.

Haaski sud je u prvostepenoj odluci presudio da Sljivacanin nije kriv, i pusten je na slobodu.

Ali Vukovar je tek samo jedan grad, tih dana su se masovni zlocini dogadjali kao na tekucoj traci, i masovnih grobnica ima posvuda.

U koncentracijskim logorima u Srbiji zavrsilo je preko 30.000 Hrvata, tisuce i tisuce ljudi tamo su ubijeni naknadno, u torturama kakve normalni covjek tesko moze zamisliti.

O svemu tome se vrlo malo govori i pise, a ne sudi se prakticki nikome.

Obrazek

A grad, za njega ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nadje.

Grad - to ste vi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek[/b]
ZAJEC
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZAJEC » 19.11.2010 17:15

To straszne zawsze kiedy myśle o Vukovarze to nie mogę zrozumieć jak rzady europy mogły pozwolić na toczenie tej strasznej wojny.Chwała obrońcom bohaterskiego Vokovaru .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka