Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Requiem za Vukovar, 18.11.1991. - 18.11.2009.

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tomislav - Dalmacijatour
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomislav - Dalmacijatour » 27.11.2009 15:17

HR: Nažalost i Poljaci nam se mogu smijati koliko u Hrvatskoj još ima ljudi zatrovanih komunističkom ideologijom koji blate crkvu koja je toliko učinila za naš narod.

CZ: Bohužel Poláci se nam můžou smát kolik je ještě v Chorvatsku lidi nakažených komunistickou ideologii ktery házi špínu na církev která tolik udělala pro naš národ.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 27.11.2009 15:25

Nie rozumje jake to ma połonczenie z goleniem.

CZ.
My se Česy ne bojyme, my se taki razbježime

:lol:
Biker_HR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biker_HR » 27.11.2009 15:49

mirko napisał(a):Nie rozumje jake to ma po³onczenie z goleniem.

Došao si na temu o Vukovaru, s pitanjem o Katolickoj crkvi, i njezinim stavom prema zlocinima u Jasenovcu... Ja sam ti odgovorio na to.

Na moje pitanje kako ti komentiraš tri i pol miljuna ljudi, koji su prošli kroz komunisticke logore nakon rata, i o 668 tisuca pobijenih ljudi, tvoj odgovor nismo vidjeli?

Vrlo su cudni ti tvoji kriteriji, ako smijem primjetiti!?
Tomislav - Dalmacijatour
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomislav - Dalmacijatour » 27.11.2009 16:27

mirko napisał(a):Nie rozumje jake to ma połonczenie z goleniem.

CZ.
My se Česy ne bojyme, my se taki razbježime

:lol:

Na logične argumente je najbolje vrijedjati Čehe :(
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 27.11.2009 16:28

ja mislim da ovu tuznu temu treba rezimirati izrazavanjem ogromnog zaljenja zbog toga sto se u Vukovaru dogodilo (Boris Tadic se izvinio u ime Srbije Hrvatskoj za sve pocinjene zlocine, a on ima podrsku vecine populacije Srbije i ubedljive vecine intelektualaca).

svaka dalja rasprava nazalost ne vodi do konstruktivnog zakljucka, jer su svi pomalo uprljali ruke (ukljucujuci i crkve). naravno neki manje, neki vise, ali....

u spomen Vukovarskim zrtvama (a i onima na drugoj strani), nesmemo ih zaboraviti, ali i trebamo se truditi i dati sve od sebe da sirimo ljubav prema susednim narodima, a pogotovo onima, sa kojima nam je suzivot neminovan i koji su se prema nama (ili mi prema njima) ogresili u proslosti. a razloga za tu ljubav medju ex-yu narodima ima zaista mnogo, mnogo.

Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 27.11.2009 16:41

Tomislav - Dalmacijatour napisał(a):HR: Nažalost i Poljaci nam se mogu smijati koliko u Hrvatskoj još ima ljudi zatrovanih komunističkom ideologijom koji blate crkvu koja je toliko učinila za naš narod.

zacudio bi se kada bi tek vidio koliko ih je u poljskoj. to su pre svega penzioneri.

ljudi koji se nisu snasli u novom sistemu, skolni su da idealizuju komunizam i za sve im je kriva ne-komunisticka vlast.

ja sam cak upoznala i poljake koji su fanovi slobodana milosevica. ima i kod njih bas svacega, da se zaprepastis. :roll:
Biker_HR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biker_HR » 27.11.2009 16:42

I što bi sad na temi o Vukovaru trebala znaciti ta pjesma Doris Dragovic? Ona dokazuje nekakvu ljubav, "bratstvo i jedinstvo" naroda?

U neposrednoj okolici Vukovara su srpska sela, koja su planski nastala tek nakon 1. svjetskog rata, kada su solunski dobrovoljci sistematski naseljavani u Srijem i Slavoniju, kako bi se etnicka slika tih krajeva što više izmjenila u korist Srba.

Prvi masovni zlocini 1991. pocinjeni su upravo u tim selima (Borovo), tamo su izmasakrirani hrvatski policajci, koji su prijevarom pozvani na "pregovore".

Iz tih sela potjecu najveci cetnici, i zlocinci koji su pocinili pokolj ranjenika na Ovcari. Vecina njih i dalje slobodno zivi u Hrvatskoj, ali ta sela jako se trude da izgledaju kao sela u Srbiji. Mrznja prema Hrvatima i dalje je ogromna, svi natpisi su na srpskom jeziku i cirilici, iskreno kajanje i priznanje krivnje za zlocine kod njih ne postoji, niti ce ikada postojati.
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 27.11.2009 16:49

Biker, sve sto si napisao apsolutno stoji i apsolutno se slazem. I ne znam sta je ciniti.

Ponavljati o svemu tome, o toj mrznji? Ratovati? Siriti raskol?

Ubijati se do iznemoglosti?

Ja sam nazalost od onih koji misle da osim propagiranja ljubavi (kako je to cinila Doris), nema druge...izvini ako te je ta pisma naljutila (mozda si u pravu da i nije bas u kontekstu diskusije), ali opet - bila su to sretna vremena. Ono sto je nastupilo posle toga je unesrecilo i Hrvate i sve ostale narode i ogromna je tragedija, koju se moglo izbeci da je narod koji je naseljavao ex-yu prostore bio obrazovaniji i inteligentniji. Dakle idimo ka tome cilju + sirenje ljubavi gde god se stigne (sto ne umanjuje zrtve i zalost i tugu zbog onoga sto se u proslosti dogodilo).
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.11.2009 17:00

mirko napisał(a):
Biker_HR napisał(a):Ha, ha, ha - "Slobodna Europa" - prave "novine" - mjesto gdje pi�u samo odabrani novinari, iz biv�eg komunistickog re�ima!

:D :D :D

Zapytaj Polaków, co oznacza, Radio "Wolna Europa" w czasie komunizmu, okno demokracji.
Kto słuchał "Wolnej Europy" mo'g skończyć w więzieniu.

:D

Radio było systematycznie zagłuszane, nie tylko wiadomości ale lista przeb0jów też ... i Mirko ma dobre informacje, za słuchanie tego radia można było i iść do więzienia. >>> KLIK
Biker_HR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biker_HR » 27.11.2009 17:01

Nives napisał(a):.... bila su to sretna vremena. Ono sto je nastupilo posle toga je unesrecilo i Hrvate i sve ostale narode i ogromna je tragedija, koju se moglo izbeci da je narod koji je naseljavao ex-yu prostore bio obrazovaniji i inteligentniji. .

Širenje "ljubavi", "bratstva i jedinstva", "sretnih vremena" i svega ostaloga kroz razdoblje od gotovo 50 godina nije pomoglo apsolutno ništa, to je samo bio paravan, iza kojeg su se krili sasvim drugaciji planovi, ideje i namjere.

Netko tko moze pucati po Dubrovniku ili Vukovaru, ubijati nenaoružane i nemoce ljude ne zaslužuje ni moju ljubav, niti moje povjerenje.

Umjesto takve "ljubavi" bolje je širiti istinu, jer istina oslobadja covjeka, i otvara mu nove spoznaje i horizonte. Ako ništa drugo, barem zna na cemu je, i što ga sutra ceka...
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 27.11.2009 17:07

Biker_HR napisał(a):Netko tko moze pucati po Dubrovniku ili Vukovaru, ubijati nenaoruzane i nemoce ljude ne zasluzuje ni moju ljubav, niti moje povjerenje.
...

naravno. to su zlocinci koji zasluzuju svaku mogucu osudu.

ali to je skup pojedinaca, za koje je diskutabilno i da li su ljudi. niko ne treba da pere ruke od vlastite odgovornosti, ali ne treba ni mrzeti celi jedan narod i uopstavati.

Biker_HR napisał(a):Umjesto takve "ljubavi" bolje je siriti istinu, jer istina oslobadja covjeka, i otvara mu nove spoznaje i horizonte. Ako nista drugo, barem zna na cemu je, i sto ga ceka...

istina se podrazum(ij)eva.

dobro, ja sam ipak i za ljubav (mada nisam religiozna, a i crkva to propoveda - i pravoslavna i katolicka). ti nisi. i postujem to i mogu da razum(ij)em.

ali to je moje misljenje i os(j)ecaj i ne mogu protiv toga. i zaista volim sve dobre ljude, jer nosim divne utiske i svih ex-yu regiona (a one grozne pokusavam da potiskujem, jer je meni licno tako lakse).

pozdrav tebi, veliki.
Ostatnio edytowano 27.11.2009 17:11 przez Nives, łącznie edytowano 2 razy
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.11.2009 17:09

mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 27.11.2009 18:26

Istria z hasłem "make love not war" wita i zaprasza z piosenką

let the sunshine in]

posebno pozdravljam sve hipike i hipičke, ma gdje bili :wink:
Diocletianus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diocletianus » 04.12.2009 21:17

Janusz Bajcer napisał(a):Vukovar, Vukovar

Uvijek mi produ trnci kad cujem ovu pjesmu.
Diocletianus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diocletianus » 04.12.2009 21:17

Janusz Bajcer napisał(a):Vukovar, Vukovar

I zawsze przekazać uczucie, kiedy słyszę ten utwóri.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka