Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

rent a car - co oznacza takie sformułowanie

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 09.02.2011 15:08

Czyżby jednak taniej i spokojniej było by własnym autem??

ej, ale nie pytasz chyba złośliwię, hę? :wink:

bez dwóch zdań, tyle, że mam chory kręgosłup i kolejnej eskapdy mógłbym nie wytrzymać :(

poza tym poniższe tezy nie podlegają zmianie:
- 7 godzin zamiast 3 dni
- 2 tygodnie urlopu zamiast 3
- 7% czasu urlopu zamiast 26% poświęconych na dotarcie na miejsce
- 75% członków rodziny nigdy w życiu nie leciała samolotem i kiedyś trzeba spróbować

K.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.02.2011 15:17

Krystof - i nie zapominaj o pewnym "małym" detalu.
Karta płatnicza TYLKO I WYŁACZNIE "wypukła" bo na płaskiego elektrona czy innego maestro to Ci nawet wycieraczki nie pożyczą :lol:
I to co Rafał wspominał - kwotę ewentualnej szkody wypożyczalnia blokuje na karcie przy wydaniu samochodu - uwzględnij to przy obliczaniu limitu karty
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 09.02.2011 16:33

Krystof napisał(a): c

bez dwóch zdań, tyle, że mam chory kręgosłup i kolejnej eskapdy mógłbym nie wytrzymać :(

K.

Znam ten ból - jestem po operacji kręgosłupa a mam rozwalone od szyjnych do samego dołu - już mi zapowiedzieli , że piersiowych w Polsce mi nie zrobią. Ale powiedziałem sobie, że się nie dam i jeździć też będę tak długo jak się da.

Może dlatego kupiłem auto- Voyagera - z bardzo wygodnymi siedzeniami do dalekich podróży (jeszcze tylko Opel Zafira pod tym względem mi odpowiada).

No ale nie o tym wątek ;)

Pozdrawiam i dalej śledzę twoje przygotowania - w końcu ja moje już we Wrześniu zacznę ;)

Jacek
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 09.02.2011 18:35

Te 850 to udział własny zwany w wielu miejscach skrótowo "excess".
Generalnie jest tak, że za dodatkową opłatą można go znieść - wynosi wtedy zero. Są strony typu holiday auto czy autoeurope, które pozwalają wykupić ubezpieczenie typu "excess reimbursement" czyli nie trzeba wykupować takowego na miejscu (w firmie wynajmującej) by być w pewien sposób ubezpieczonym od udziału własnego. Na czym to polega: w momencie uszkodzenia auta i zwrotu płaci się owe 850 euro i potem na podstawie kopii opisu zdarzenia otrzymuje się zwrot.
Jeżeli rozwalisz kompletnie auto to wtedy płacisz tylko 850 i ani grosza więcej, jednak jeżeli rozwalisz lusterko zapłacisz również sporo. Jeżeli masz jakieś pytania to pytaj - ja pracowałem w tej branży trochę czasu zarówno w kraju, jak i zagranicą i wieloma ciekawymi sytuacjami się zajmowałem, może uda mi się pomóc;)
Pozdrawiam
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 09.02.2011 20:24

i nie zapominaj o pewnym "małym" detalu

gratias, właśnie wałkuję w moim banku zwiększenie limitu na karcie kredytowej ;@)

mam rozwalone od szyjnych do samego dołu

ja jestem dopiero na etapie łykania ketonalu i walki o gorset mięśniowy ...
słyszałem o przypadku akrobaty, który złamał sobie kręgosłup i o tym nie wiedział, bo mu wszystko mięśnie trzymały :roll:

a i w Sopocie na jednej z siłowni jest taki trener, co ma poguchotane kręgi, ale mięśnie ma takie, że jakby mu cały kręgosłup wyjęli, to by nie poczuł ... :D

chcę tak samo, wiec chodzęna basen ... raz w tygodniu :wink:

i ad rem! :arrow:

za dodatkową opłatą można go znieść - wynosi wtedy zero

nie stać mnie, ale zerknę, a co mi tam ... :oops:

ale i tak będę zmuszony do wzięcia opcji pośredniej pomiędzy zero ubezpiecznia, a tym, co piszesz

wersja "zero ubezpieczenia" jest taka: płacę 420 euro za wypożyczenie, a na karcie blokuje mi się 100 euro (brzmi miło póki co);
to 100 euronów jest na poczet kolizji w wysokości 745 euro ...

i tu wysiadam, bo nie wiem, czy płacę "tylko" 100 euro za szkodę do 745 e? a jak zrobiędzwon powyzej 745? nie kumam tego :@(

tłumaczenie zasady z hiszpańskiego wychodzi mi kulawo tak:

uszkodzenia samochodu, będzie wypłacana przez Ciebie, jeśli jesteś odpowiedzialny za wypadek w wysokości 745 euro. Jeśli szkody są mniejsze niż 745 euro, którą płaci się w całości. Od tej kwoty szkody będą pokrywane przez Narodowy Atesa.

może na to coś poradzisz, Piter? :wink:

kłaniam się potomnym, którym zrobię na koniec ustaleń piękny opis w mojej hiszpańskiej relacji!

Krystof
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 09.02.2011 23:54

Krystof napisał(a):nie stać mnie, ale zerknę, a co mi tam ... :oops:

ale i tak będę zmuszony do wzięcia opcji pośredniej pomiędzy zero ubezpiecznia, a tym, co piszesz

wersja "zero ubezpieczenia" jest taka: płacę 420 euro za wypożyczenie, a na karcie blokuje mi się 100 euro (brzmi miło póki co);
to 100 euronów jest na poczet kolizji w wysokości 745 euro ...

i tu wysiadam, bo nie wiem, czy płacę "tylko" 100 euro za szkodę do 745 e? a jak zrobiędzwon powyzej 745? nie kumam tego :@(

Zero ubezpieczenia czyli rozumiem, że masz tylko OC (3rd party) ? Jeżeli tak to nie polecam w ogóle wynajmować auta.

Jeżeli zaś masz ubezpieczenie całkowite ale z udziałem własnym to wtedy to 100 euro może być depozytem na paliwo, który w momencie oddania auta z pełnym zbiornikiem zostanie Ci zwrócone. Niektóre systemy robią nijako preautoryzację na kwotę całego udziału własnego, więc warto mieć te pieniądze na karcie. Każda wypożyczalnia ma jakieś swoje reguły i teoretycznie może być tak, że np. 90% szkód mieści się w tych 100 euro i ma je 90% aut i z góry się zabezpieczają.

Co do dzwonu - jeżeli załóżmy że rozbijasz kompletnie auto (czego Ci nie życzę) to wtedy Twoja karta jest obciążana owymi 745 euro.

Ja jeżeli wypożyczam auto mam taką zasadę - jeżeli biorę na krótko biorę pełne ubezpieczenie - jest najbardziej opłacalne. Bo koszt vs. zysk w przypadku ewentualnej szkody jest najwyższy.

Pamiętaj że na lotnisku gdy będziesz odbierał auto, będą Ci starali się sprzedać każde ubezpieczenie bo z tego jest prowizja dla sprzedawcy. Jeżeli zarezerwujesz z częściowym pakietem (podstawowym) to będą najprawdopodobniej chcieli sprzedać rozszerzone CDW (collision damage waiver) czyli zredukowanie owych 750 euro do 0, i absolutnie bezsensowne ubezpieczenie dla osób w aucie.

Ja z reguły wypożyczam auto przy pomocy stron typu
http://www.autoeurope.pl/ czy angielskiej http://www.holidayautos.com - generalnie obie firmy są chyba z uk. Dlaczego? Ano dlatego, że kupuje i płacę w domu i wiem co mam opłacone a co nie. Drukuje voucher i pokazuje go w miejscu wynajmu i dostaję auto płacąc ewentualnie za depozyt paliwowy. Dodatkowo wykupuje wspomniane w poprzednim poście ubezpieczenie zwracające udział własny i mam spokój i trochę taniej. Właśnie spojrzałem i chyba w autoeurope tego już nie ma, ale może warto sprawdzić drugą stronkę.

P.S Pamiętaj, że żadne ubezpieczenie często nie obejmuje ani opon ani szyb.

Pozdrawiam

Krystof napisał(a):tłumaczenie zasady z hiszpańskiego wychodzi mi kulawo tak:

uszkodzenia samochodu, będzie wypłacana przez Ciebie, jeśli jesteś odpowiedzialny za wypadek w wysokości 745 euro. Jeśli szkody są mniejsze niż 745 euro, którą płaci się w całości. Od tej kwoty szkody będą pokrywane przez Narodowy Atesa.

może na to coś poradzisz, Piter? :wink:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 10.02.2011 08:37

Jeżeli zaś masz ubezpieczenie całkowite ale z udziałem własnym to wtedy to 100 euro może być depozytem na paliwo, który w momencie oddania auta z pełnym zbiornikiem zostanie Ci zwrócone. Niektóre systemy robią nijako preautoryzację na kwotę całego udziału własnego, więc warto mieć te pieniądze na karcie. Każda wypożyczalnia ma jakieś swoje reguły i teoretycznie może być tak, że np. 90% szkód mieści się w tych 100 euro i ma je 90% aut i z góry się zabezpieczają.

w zacytowanej ubezpieczalni mam zerowe ubezpieczenie

prawdopodobnie zdecyduję się więc na tę ubezpieczalnię z piewrszego postu i quizu ;@)

... i zapłacę 250 euro więcej, niż planowałem ... :@(((

pozdrawaim, Krystof
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 10.02.2011 09:59

kurka siwa!
holidayautos proponują mi berlingo za 720 dolców!

prośba, czy to:

Co zawiera? Wszystkie ceny są w pełni zintegrowanego z nielimitowaną liczbę kilometrów, ubezpieczenie OC, ubezpieczenie od kolizji, ubezpieczenie kradzieży, dopłaty lotniska, poręczenie obligacji (w razie potrzeby) oraz wszystkich podatków i opłat lokalnych ile nie zaznaczono inaczej na następnej stronie w sekcji ważne informacje

... oznacza, ze mam to częściowe ubezpiecznie, o którym piszę w quizie?

i jeszcze to - za 4 dolary dziennie proponują standard damage excess waiver (SDEW) - czy to jest własnie to całkowite zwolnienie z odpowiedzialności???

pozdrawiam, Krystof
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 10.02.2011 21:09

Wygląda na to że tak, z drugiej strony jeżeli używasz strony z USA może to nie być prawda - ale nie będę się w to wdawał. W każdym razie - przeczytaj dokładnie co jest napisane w terms & conditions - ew. skopiuj tutaj to może uda mi się pomóc.
Pozdrawiam
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 11.02.2011 09:30

zadziwiające ....

rano było 720, teraz jest 800 za to samo ... :evil:

no to szukam od nowa, K.
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 11.02.2011 16:21

ja Tobie mówię Krystof - jedź autem ;)

Koszt nie zmienny a i komfort większy.

Pozdrawiam

Jacek
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 11.02.2011 16:40

Krystof napisał(a):zadziwiające ....

rano było 720, teraz jest 800 za to samo ... :evil:

no to szukam od nowa, K.

Tak działa ta branża, mi zdarzało się mieć jednego dnia kilkunastu klientów na identyczny wynajem i każdy miał inną cenę. Warto szukać.
Pozdrawiam
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 14.02.2011 12:22

sprawa z atesa.es załatwiona kilkoma mailami z pytaniami "półidioty", w którego się wcieliłem ;@)

okazało się, że w kwocie 420 euro zaweira się również częściowe ubezpieczenie - powyżej 745 euro nie płacę za szkodę, a do tej kwoty tak;
na poczet kosztów blokują mi na karcie 100 euro

dziękuję wszystkim za pomoc!

przenoszę się do relacji z wyprawy po Andaluzji, by dokonać tam podsumowania kwestii wynajęcia auta, Krystof
leemc
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) leemc » 18.02.2011 07:19

Z jaką największą blokadą na karcie kredytowej się spotkaliście przy wypożyczeniu? W warunkach najmu większości wypożyczalni we Włoszech piszą o blokadzie na kwotę udziału własnego w ubezpieczeniu + VAT, a w przypadku kradzieży udział wynosi nawet 1900€. Czy rzeczywiście blokują tak dużą kwotę? Chciałbym skorzystać z ubezpieczenia zwrotu udziału własnego w autoeurope, ale mam obawę, czy starczy mi limitu na karcie na pokrycie tego wkładu.
as.i3k
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) as.i3k » 30.05.2012 19:07

Jeżeli masz jakieś pytania to pytaj - ja pracowałem w tej branży trochę czasu zarówno w kraju, jak i zagranicą i wieloma ciekawymi sytuacjami się zajmowałem, może uda mi się pomóc;)

mam nadzieję, że odpiszesz.
Byliśmy niedawno w Norwegii (zresztą chyba miejsce nie ma znaczenia dlatego pozwoliłam sobie tutaj napisać). Mieliśmy kolizję nie z naszej winy, auto wypożyczone w easyterra, właśnie ściągnięto nam hajs z karty kredytowej...Czy ma to jakieś znaczenie, że kolizja nie była naszą winą. Dzwoniliśmy na infolinię wypożyczalni i powiedziano nam, że policji nie musimy wzywać wystarczy, że oświadczenie spiszemy i będzie luz i tak zrobiliśmy...czy ma to jakiekolwiek znaczenie czy było to nasze najdroższe wypożyczenia auta??

z góry dziękuję za odpwoeidz
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne