wojan, niestety nie potrafiłbym w obecnym stanie rodziny pojechać w ciemno tak daleko. Dawniej nie było z tym problemu, 22 lata temu, w czasach studenckich pojechałem z $15 w kieszeni i parą kryształów w plecaku do Istanbulu posiadając jedynie namiary na AIESEC ( taka międzynarodowa organizacja studencka ). Niezapowiedziany, bez pewności gdzie spędzę noc, a akurat w tym czasie w Turcji był stan wyjątkowy, po ulicach Istanbulu chodziły takie fajne patrole wojska z giwerami w pełnej gotowości, więc już na miejscu stwierdziłem że na nocleg na ławce w parku raczej nie da się liczyć.
Skończyło się tak że nieznani ludzie okazali się pomocni, spałem 4 noce w akademiku uniwersytetu amerykańskiego nie płacąc ani lira, zwiedziłem miasto ile się dało, byłem na meczu Galatasaray - Widzew w Pucharze Europy, kryształy sprzedałem, pojechałem dalej do Izmiru na 3 tygodnie, a 15 $ wróciło nienaruszone do Polski
Teraz jestem już panem w średnim wieku , nie chcę w trakcie pierwszego wyjazdu do HR fundować sobie i rodzinie nerwówki, jakkolwiek wielu czytających zaraz krzyknie : nie ma żadnego ryzyka. Wierzę, ale zrobię tak następnym razem, zaliczka już zapłacona.